Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Μηνύματα για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5-12-2009


Μηνύματα από τον πολιτικό κόσμο ενόψει των εκδηλώσεων για την επέτειο του ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Ο Κ. Παπούλιας εξέφρασε "τις ενοχές του απέναντι στην νέα γενιά", ζητώντας να τιμηθεί ειρηνικά η μνήμη του. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε για ενιαίο κοινωνικό μέτωπο ενάντια στη βία. Σε συναγερμό βρίσκεται η Αστυνομία ενόψει των εκδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.
Παρέμβαση Παπούλια
"Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου δεν ήταν μόνο μία ....απεχθής πράξη. Ήταν ένα δίδαγμα για όλους μας, πού μπορεί να οδηγήσει η αυθαιρεσία" επισημαίνει σε μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, αναφερόμενος στη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο, κάλεσε τους πολίτες να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στέλνοντας μήνυμα εναντίον της βίας. "Η μετατροπή του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου σε επέτειο καταστροφών είναι προσβολή στη μνήμη του", δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.
Ενιαίο κοινωνικό μέτωπο ενάντια στη βία, εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη,  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με σκοπό- όπως είπε- να τιμηθεί η μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά και να αποκλειστεί η άσκηση βίας από περιθωριακές ομάδες, που έχουν έρθει στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις και ετοιμάζονται να προβούν σε βανδαλισμούς με άλλοθι τη μνήμη του 15χρονου. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε, ότι επισκέφθηκε τον Κ. Παπούλια, τον .Γ. Παπανδρέου και ενημέρωσε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής, ζητώντας τη συμπαράταξη στο ενιαίο κοινωνικό μέτωπο. 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος. Από το βήμα της Βουλής τόνισε: "Δεν θα ανεχτούμε παρανομία, βία, βανδαλισμούς και καταστροφές". Ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι θα τεθούν στο περιθώριο οι φωνές της καπηλείας.
Κόντρα Καρατζαφέρη- Τσίπρα
"Να είστε έτοιμοι για πόλεμο. Έρχονται ορδές αντεξουσιαστών από το εξωτερικό", υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος είχε καταθέσει τη σχετική ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό.
Ο κ. Καρατζαφέρης άφησε αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ του καταλόγισε περίσσια ανευθυνότητα, για να ακολουθήσει ένας έντονος διάλογος με τον Γ. Καρατζαφέρη να λέει χαρακτηριστικά: "Η πολυκατοικία της Δεξιάς δεν έχει κόκκινο φανάρι".
Με άρθρο του στο protagon. gr ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, σημειώνει: "Εξακολουθούμε να μη μετανιώνουμε για τον Δεκέμβρη. Για τη σκληρή μάχη αρχών που δώσαμε απέναντι σε ολόκληρο το πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο. Δεν μετανιώνουμε, κυρίως γιατί πιστεύουμε ότι τα αιτήματα αυτά παραμένουν ενεργά στη συνείδηση της κοινωνίας και αναδεικνύονται πιο ζωντανά, πιο ξεκάθαρα και πιο ώριμα στους επόμενους κοινωνικούς αγώνες. Έναν χρόνο μετά ξέρουμε περισσότερα. Ξέρουμε ότι η σπίθα της αμφισβήτησης υπάρχει στις καρδιές των νέων ανθρώπων".
Εκδηλώσεις
Την Κυριακή το πρωί θα τελεστεί μνημόσυνο στο νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου και στη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση στα ΠροπύλαιαΤζαβέλλα και Μεσολογγίου, σημείο της δολοφονίας. Για τη Δευτέρα έχει προγραμματισθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι.
Κύμα καταλήψεων σε πανεπιστημιακές σχολές σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι την Πέμπτη οι σχολές που τελούσαν υπό κατάληψη ξεπερνούσαν τις 20, ενώ αναμένεται να αυξηθούν, καθώς σε αρκετές συγκαλούνται γενικές συνελεύσεις φοιτητών. Κλειστή παρέμεινε για αρκετή ώρα το πρωί της Παρασκευής η οδός Εθνικής Αντιστάσεως Χαλανδρίου στο ύψος της Κηφισίας από μαθητές που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Παναττική στάση εργασίας αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ για τη Δευτέρα (7/12), από τις 12:00 ως τη λήξη του ωραρίου προκειμένου να διευκολύνει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη.
Η ΓΣΕΕ αποτείνοντας φόρο τιμής στην μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, καταδικάζει εκ νέου κάθε μορφή βίας. Υπογραμμίζουμε ότι δεν έχει γίνει απόδοση ευθυνών για αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα κατά της ζωής ενός Νέου Ανθρώπου, που συνειρμικά μας παραπέμπει στις πιο αντιδημοκρατικές περιόδους της πολιτικής μας ζωής.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους αγώνες των νέων γιατί οι νέοι έχουν δίκιο. Το κάναμε πέρυσι θα το επαναλάβουμε και φέτος. Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου, υποστηρίζουμε την πανεκπαιδευτική κινητοποίηση της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επεισόδια
Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης από ομάδες κουκουλοφόρων σε δύο πεζές περιπολίες της αστυνομίας, στην πλατεία Εξαρχείων, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι δράστες της επίθεσης απέσπασαν τον ασύρματο ενός εκ των αστυνομικών. Η αστυνομία προχώρησε σε 13 προσαγωγές.
Ένταση, με πετροπόλεμο από ομάδες αντιεξουσιαστών και φθορές σε ένα αυτοκίνητο και σε μια στάση λεωφορείου, επικράτησε το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας στο ύψος της Νομικής Σχολής. Η ΕΛ.ΑΣ. έκανε πέντε προσαγωγές. Τα επεισόδια άρχισαν μετά το τέλος πορείας αντιεξουσιαστών σε ένδειξη συμπαράστασης στον Γ. Δημητράκη.
Σε συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ
Περισσότεροι από 12.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός: Εκτός από την εμφανή αστυνομική παρουσία με μονάδες των ΥΑΤ και των ΥΜΕΤ, εκατοντάδες θα είναι και οι αστυνομικοί με πολιτικά. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εκπονηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που προβλέπει την ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων σε συγκεκριμένες περιοχές και τη μεταφορά από την επαρχία πολυπληθών αστυνομικών μονάδων.
και στις 20.00 στη διασταύρωση των οδών. (nooz.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: