Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Σε ταινία με την ζωή της Πολυξένης Πιστικά που δικαιώθηκε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης - Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΩΚΑ


04.12.2009
Ο δικηγόρος που άνοιξε το δρόμο για τις διεκδικήσεις ελληνικών περιουσιών στην Κωνσταντινούπολη Δημήτρης Γκελντής είχε σειρά σημαντικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη
Ετοιμάζεται κύμα δικαστικών διεκδικήσεων και σωρεία άλλων προσφυγών σε συνεργασία με τον Τούρκο δικηγόρο Οκάν Χεμσινλίογλου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Μελαχροινή Μαρτίδου
H Πολυξένη Πιστικά, γεννήθηκε Ελληνίδα υπήκοος και υιοθετήθηκε το 1954 από τον Απόστολο Πιστικά και την σύζυγό του Ελισάβετ, επιφανή μέλη της ελληνικής ομογένειας στην Πόλη με τουρκική υπηκοότητα. Βάσει του μυστικού προεδρικού διατάγματος του 1964, του περιώνυμου «Καραρναμέ του '64», με τον οποίο οποία δεσμεύτηκαν όλες οι περιουσίες των Ελλήνων υπηκόων στην Τουρκία, τα αδέλφια της Πολυξένης Πιστικά στερήθηκαν του δικαιώματος να κληρονομήσουν την αδελφή τους, όταν αυτή απεβίωσε το τον ...Απρίλιο του 2000. Η δέσμευση των ελληνικών περιουσιών της Πόλης ήλθε ως επακόλουθο των μαζικών απελάσεων 12.000 Ελλήνων της Πόλης το 1964.Ο δικαστικός μαραθώνιος με όλο το σχετικό οπλοστάσιο επιχειρημάτων είχε ξεκινήσει το 1991, όταν ο Γιάννης Φωκάς, με επίπονες δικαστικές ενέργειες προσπάθησε να αποδείξει στην Τουρκία την συγγενική σχέση με την Πολυξένη και να διορίσει επίτροπο στην αδελφή του, που νοσηλευόταν στο ψυχιατρικό τμήμα του ελληνικού νοσοκομείου Μπαλουκλή της Κωνσταντινούπολης. Η Πολυξένη πέθανε βεβαίως αφήνοντας ως μοναδικούς κληρονόμους τους αδελφούς της Ιωάννη και Βαγγέλη Φωκά, Έλληνες πολίτες που ζούσαν στην Ελλάδα. Αφού εξαντλήθηκαν τα ένδικα μέσα στην γειτονική Τουρκία κατέθεσαν προσφυγή, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας ζητώντας αποζημίωση 19 εκατ. ευρώ. Ένα μυθικό ποσό. Τη νομική ομάδα εκτός από τον κ. Δημήτρη Γκελντή από την Κατερίνη αποτελούσαν ο Κύπριος δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης (γνωστός από την υπόθεση Λοιζϊδου) και ο Τούρκος δικηγόρος Κωνσταντινούπολης Οκαν Χεμνσινλίογλου. Για την υπόθεση η εφημερίδα μας έχει αναφερθεί διεξοδικά φιλοξενώντας και συνέντευξη του κ. Γκελντή.

ΔΙΠΛΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Στο διάστημα αυτό η Τουρκία καταδικάστηκε από δύο επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Επιτροπή Αναφορών. Θυμίζουμε όλο αυτό το ιστορικό που ο «Χρόνος» προέβαλε κατάλληλα με αφορμή το γεγονός ότι αυτή η ιστορία θα είναι το αληθινό σενάριο ταινίας που ήδη γυρίζεται και θα προβληθεί το 2010. Με τους συντελεστές της ταινίας και μια σειρά προσωπικοτήτων είχε επαφές στην Τουρκία ο έλληνας δικηγόρος κ. Γκελντής που μας ενημερώνει αναλυτικά γι αυτές.

ΚΥΜΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Συνάντηση με του Τούρκο συνήγορο στην Κωνσταντινούπολη είχε ο δικηγόρος Κατερίνης Δημήτρης Γκελντής το διάστημα 22-27 Νοεμβρίου για επαγγελματικούς λόγους. Η θετική έκβαση της υπόθεσης Φωκά, άνοιξε το δρόμο για διεκδικήσεις και άλλων δικαιούχων αποζημιώσεων, από την Τουρκία με αποτέλεσμα να ετοιμάζουν με τον Τούρκο συνάδελφό του Οκάν Χεμσινλίογλου, το πρώτο κύμα, δικαστικών διεκδικήσεων κατά της Τουρκίας. Κατά την διάρκεια της παραμονής, δεν περιορίστηκε μόνο στον συντονισμό των νέων υποθέσεων, αλλά πραγματοποίησε προγραμματισμένες συναντήσεις και συνεντεύξεις.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΝΕΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΝ ΜΑΙΟ
Στον οικουμενικό πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο υπέβαλλε τα σέβη του ο δικηγόρος κ. Γκελντής. Ευχαρίστησε τον παναγιότατο για την ηθική του στήριξη, στο δύσκολο και μακροχρόνιο δικαστικό του αγώνα. Ο παναγιότατος τον συνεχάρη για την μεγάλη του επιτυχία στην υπόθεση Φωκά, η οποία γέμισε με χαρά, ελπίδα και ανακούφιση το Πατριαρχείο και την ελληνική μειονότητα, μια απόφαση, που μπορεί να βοηθήσει πολύ στην επίλυση των δικαιωμάτων της μειονότητας.
Η συνάντηση, διήρκεσε περίπου μία ώρα και ο κ. Γκελντής αποδέχθηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση του παναγιότατου να τον επισκεφθεί και πάλι τον Μάιο. Να σημειωθεί ότι για την επίσκεψη του κ. Γκελντή στον παναγιότατο εξέδωσε δελτίο Τύπου το Πατριαρχείο.

ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ ΘΑ ΓΥΡΙΣΤΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΠΙΣΤΙΚΑ
Αξίζει να αναφερθεί ότι με τον κ. Γκελντή ήρθαν σε επικοινωνία στην Κωνσταντινούπολη οι συντελεστές ελληνοτουρκικής συμπαραγωγής που θα μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη την ιστορία της Πολυξένης Πιστικά. Η ταινία θα ξετυλίξει το δράμα των τριών αδελφών. Από την ορφάνια και την υιοθεσία της Πολυξένης μέχρι την τραγική κατάληξη της τον Απρίλιο του 2000. Επίσημη ανακοίνωση θα κάνουν οι συντελεστές της συμπαραγωγής σύντομα ενώ προβλέπουν ότι η ταινία θα προβληθεί τον Δεκέμβριο του 2010 με την ολοκλήρωσή της.

ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΞΕΝΟ Ο ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗ ΤΟΥ 1955
Με τον γενικό πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη Bασίλη Μπουρνόβα είχε ο κ. Γκελντής δίωρη συνομιλία, για τα θέματα που απασχολούν την ελληνική μειονότητα και άπτονται του αντικειμένου του. Μάλιστα, ο κ. πρόξενος, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του κ. Γκελντή, στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει, για την επίλυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απασχολούν την ελληνική μειονότητα της Πόλης, προχώρησε σε μία κίνηση, όχι μόνο συμβολική, αλλά και ουσιαστική. Παρέδωσε στον κ. Γκελντή τον τηλεφωνικό κατάλογο της Κωνσταντινούπολης του έτους 1955-56. Αποκτά ιδιαίτερη συναισθηματική αξία ο τηλεφωνικός αυτός κατάλογος αν αναλογισθεί κανείς ότι ήταν η τελευταία χρονιά, όπου, από το 1.000.000 περίπου ονόματα που περιλαμβάνει, καταγράφονται 300.000, ελληνικά ονόματα! Ακολούθησαν τα Σεπτεμβριανά του 1955 και έκτοτε η Ελληνική μειονότητα συρρικνωνόταν συνεχώς για να αριθμεί σήμερα, μόλις 2.000 άτομα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΜΕΣΑ
Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Γκελντής παραχώρησε συνέντευξη, στην ομογενειακή εφημερίδα «Ηχώ» της Πόλης, του δημοσιογράφου και ανταποκριτή του Μέγκα Ανδρέα Ρομπόπουλου, ο οποίος ετοιμάζει ειδικό αφιέρωμα και για τα ελληνικά Μ.Μ.Ε.

Μεγάλο ενδιαφέρον, όμως για την υπόθεση Φωκά και για τις πολιτικές προεκτάσεις, που δημιουργούνται στην Ευρωπαϊκή Ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, έδειξαν τόσο ο τουρκικός αλλά και ο ευρωπαϊκός Τύπος.
Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στις τουρκικές, ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδες, «Hurriet» και «HaberTurk» καθώς και στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» ανέφερε τα εξής:
-«Πιστεύω ότι με την απόφαση των αδελφών Φωκά, ανοίγει, ο νομικός δρόμος, για αποζημιώσεις των δικαιούχων 11.500 περίπου ακινήτων, που έχει δημεύσει κατά καιρούς η Τουρκία και ανέρχονται σε 14 δις. ευρώ.
Την απόφαση του ΕΔΑΔ έχω στείλει στην ευρωπαϊκή επιτροπή, που είναι αρμόδια για την διεύρυνση και επίτροπος είναι ο κος Ολι Ρεν και έχω ζητήσει να πάρουν επίσημα θέση αναφορικά με παρόμοιες ιδιοκτησίες, στην Κωνσταντινούπολη που ανήκαν σε Έλληνες.
Η υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, είναι πάνω από σημαίες, πάνω από εθνικότητες, πάνω από θρησκείες, πάνω από όποιες διαφορές υπήρχαν και εύχομαι να μην υπάρξουν στο μέλλον μεταξύ των δύο χωρών. Μ' αυτό το σκεπτικό η απόφαση του ΕΔΑΔ δικαιώνει τους αδελφούς Φωκά οι οποίοι αγωνίστηκαν 18 χρόνια για να κερδίσουν την αξιοπρέπειά τους που δυστυχώς, στην σημερινή εποχή είναι το αυτονόητο, ο σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».(ΠΗΓΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: