Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία


ΤΡΙΤΗ 17-11-2009
Με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, την οποία κρατούν μέλη τού ΔΣ της ΕΦΕΕ, επικεφαλής και με το σύνθημα "Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή" άρχισε νωρίς το απόγευμα η καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, με την οποία ολοκληρώνονται οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις της 36ης επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Ακολουθούν ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων-Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, και οι φοιτητικοί συλλογοι με επικεφαλής το ......πανό του ΕΜΠ, όπου αναγράφονται τα βασικά αιτήματα των φοιτητών και η παρότρυνση "Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία".
Ολιγόλεπτη στάση των διαδηλωτών έγινε στο Σύνταγμα, όπου το Νοέμβριο του 1980 σκοτώθηκαν οι Κουμής και Κανελλοπούλου.
Προηγουμένως, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στο χώρο του Πολυτεχνείου. Στις δύο το μεσημέρι οι επισκέπτες αποχώρησαν από το χώρο του Πολυτεχνείου, εκφωνήθηκαν ομιλίες από τον πρύτανη του Ε.Μ.Π. κ. Κ. Μουτζούρη, τον Πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Τ. Παρασκίδη και τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού του Πολυτεχνείου και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κ. Ν. Τριανταφύλλου.
Η Κ. Κούκου, μέλος του προεδρείου του ΣΦΕΑ, ανέγνωσε τα ονόματα των θυμάτων της 17ης Νοεμβρίου 1973 και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή.
«Για ορισμένους μεσήλικες το Πολυτεχνείο είναι ένα άλλοθι στο σημερινό τους βιογραφικό για να ενταχθούν στην υπηρεσία του συστήματος.
Για τους νέους και τις νέες η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ένας αγώνας επίκαιρος και αδικαίωτος και πάνω απ’ όλα είναι η απόδειξη ότι όταν η νεολαία, όταν οι εργατοϋπάλληλοι, όταν τα λαϊκά στρώματα θέλουν, μπορούν», σχολίασε κατά την παρουσία της στην πορεία, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Κατά τη διάρκεια της πορείας εμφανής είναι η παρουσία των αστυνομικών για τη φύλαξη των δημοσίων κτιρίων και πρεσβειών κατά μήκος της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά και των άλλων δρόμων απ' όπου περνούν οι διαδηλωτες.
Εν τω μεταξύ, σε ισχύ είναι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την πορεία και την αποφυγή επεισοδίων. Συγκεκριμένα, κλειστοί είναι οι ακόλουθοι δρόμοι:
- Αχαρνών από Αγ. Μελετίου
- Αλεξάνδρας και στα δύο ρεύματα
- Κηφισίας (στην κάθοδο) από Φάρο Ψυχικού
- Πανεπιστημίου
- Σταδίου
- Αμαλίας
Κλείστοι τέλος, είναι όλοι οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο.
Από τη 1 μ.μ. έκλεισαν οι σταθμοί του μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Ευαγγελισμός», ενώ από τις 3μ.μ. έκλεισαν όλες οι είσοδοι στο σταθμό «Μέγαρο Μουσικής». Οι εν λόγω σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι και το τέλος της πορείας. Στο σταθμό του Συντάγματος τέλος, λειτουργεί μόνο η έξοδος της Αμαλίας. (NAFTEMPORIKI.GR)

Δεν υπάρχουν σχόλια: