Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Στο δρόμο του Νοέμβρη


POLYTEXNEIO_1
36 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη του ‘73, πολιτικά κόμματα και πολιτικές νεολαίες, πολιτικοί, συνδικάτα και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης στην Πιερία, στα καθιερωμένα μηνύματά τους, αποτίουν φόρο τιμής και ερμηνεύουν το νόημα της επετείου.
Το Πολυτεχνείο μας οδηγεί πάντα
POLYTEXNEIO_2«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η εξέγερση της νεολαίας της Ελλάδας, απέδειξε ότι δεν υπάρχουν ‘χαμένοι’ κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες. Απέδειξε ότι το αίτημα για ελευθερία και δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη και συμμετοχή, είναι πιο ισχυρό από τη βία και την καταστολή», αναφέρει στο μήνυμά της η Ν.Ε Πιερίας του ΠΑΣΟΚ.
«Απέναντι στην επικράτηση μιας βίας χωρίς όρια, απέναντι στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επιβολή μιας ......νέας αναδιανομής του κόσμου, προβάλλουμε το όραμα ενός σύγχρονου δίκαιου κόσμου, το όραμα του αγώνα ενάντια στην κοινωνική ανισότητα και την καταπίεση», τονίζει και προσθέτει:
«Το Πολυτεχνείο μας οδηγεί πάντα. Ο αγώνας για την Πρόοδο, τη Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη συνεχίζεται. Καλούμε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες, σ’ αυτόν τον αγώνα, για τα σύγχρονα προβλήματα, για τις νέες ανάγκες του σήμερα, για τη δημοκρατική δημιουργική πορεία της Ελλάδας και του Ελληνισμού. Οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να πετυχαίνουμε τους μεγάλους μας στόχους».
Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή
POLYTEXNEIO_3Με αντιϊμεπεριαλιστικό συλλαλητήριο, στις 6.30 το απόγευμα στο Σιντριβάνι (Πλατάνι) ετοιμάζονται να τιμήσουν σήμερα την επέτειο της εξέγερσης η Ν.Ε Πιερίας του ΚΚΕ και η Ν.Ο της ΚΝΕ.
«Η καλύτερη τιμή στο Νοέμβρη είναι η πάλη ενάντια στη ‘σιδερένια φτέρνα’ των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού» τονίζει στο μήνυμά της η ΚΝΕ, επισημαίνοντας πως 36 χρόνια μετά έχουν αλλάξει πολλά, κείνο όμως που ακόμα δεν άλλαξε, εκείνο που κάνει τα συνθήματα του Πολυτεχνείου ακόμα επίκαιρα, είναι η εξουσία του κεφαλαίου, η κυριαρχία της αστικής τάξης, η οποία, με διαφορετικές μορφές και σε άλλες ιστορικές συνθήκες σήμερα, με τη δικτατορία τότε, με την αστική δημοκρατία και τους εκπροσώπους της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σήμερα, παραμένει εδώ, συντρίβει λαϊκά δικαιώματα και επεξεργάζεται ακόμα πιο αντιδραστικά σχέδια.
«36 λοιπόν χρόνια μετά, τότε όπως και τώρα, βαδίζουμε στο δρόμο της ρήξης με το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό, στο δρόμο της τελικής νίκης του λαού, έχοντας καθαρό πως η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή», τονίζει η Ν.Ο Πιερίας της ΚΝΕ.
Κάλεσμα προς την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, να τιμήσουν τη λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη 1973, με δυνάμωμα της πάλης, για να αποκρούσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, απευθύνει η Ν.Ε Πιερίας του ΚΚΕ.
Ο δρόμος που μετατρέπει την οργή σ’ ελπίδα
POLYTEXNEIO_4«Ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή», χαρακτηρίζει την εξέγερση του Νοέμβρη ο ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας.
«Ο Νοέμβρης δεν ήταν κάτι στιγμιαίο, ούτε και αφορά μόνο μία γενιά», υπογραμμίζει στο μήνυμά του και προσθέτει: «Σήμερα για τα κινήματα, για τη ριζοσπαστική αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αγώνας του Νοέμβρη αποτελεί ανοιχτό βιβλίο θεωρίας αλλά και πρακτικής, για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Σε μία χώρα που βυθίζεται, σε μία καθολική κρίση, παγιδευμένη στα δίχτυα μίας ανθρωποκτόνας και περιβαλλοντοκτόνας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, την ώρα που τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα απειλούνται, που θέσεις εργασίας χάνονται, που η δημόσια περιουσία εκποιείται, που η δημόσια παιδεία επιχειρείται να θυσιαστεί στο βωμό του κέρδους και που η αλληλεγγύη στους αδύναμους καταγγέλλεται, αυτή την ώρα σ’ έναν δρόμο καλούμαστε να συναντηθούμε. Σ’ έναν δρόμο σαν τον δρόμο του Νοέμβρη, τον δρόμο που μετατρέπει την οργή σ’ ελπίδα οφείλουμε να βαδίσουμε».
Να αφουγκραστούμε τις αγωνίες και τα αιτήματα της νέας γενιάς
POLYTEXNEIO_5«Στους στίχους του Τάσου Λειβαδίτη αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δεν θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο, συμπυκνώνεται το νόημα του αγώνα όλων αυτών που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους στην αντίσταση κατά της δικτατορίας, με κορυφαία στιγμή την εξέγερση του Πολυτεχνείου», αναφέρει στο μήνυμά του ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης.
«Ποτέ, ούτε στιγμή δεν σταματά ο αγώνας για την εμβάθυνση και διεύρυνση της δημοκρατίας, ο αγώνας για την ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας, ο αγώνας για την οικοδόμηση μιας ανοιχτής και δίκαιης κοινωνίας», τονίζει και καταλήγει: «Πρέπει να σκύψουμε και  να αφουγκραστούμε τα προβλήματα, τις αγωνίες και τα αιτήματα της νέας γενιάς. Αιτήματα για δωρεάν παιδεία, για ισότητα στις ευκαιρίες, για αξιοκρατία, για διαφάνεια και φυσικά στο αναφαίρετο δικαίωμά της για εργασία και ολοκλήρωση της προσωπικότητας του κάθε νέου και της κάθε νέας μας».
Πηγή έμπνευσης και δημιουργίας μια νέας εθνικής και κοινωνική πορείας
POLYTEXNEIO_6«Το Πολυτεχνείο συμβολίζει αυτό που φοβούνται οι εκάστοτε κακοί διαχειριστές της κυβερνητικής εξουσίας: ότι ο λαός και ιδιαίτερα η νέα γενιά, μπορεί να οργανωθεί και να παλέψει κόντρα στην υποτέλεια, το συμβιβασμό και τη μοιρολατρία», επισημαίνει στο μήνυμά του ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Παπαγεωργίου.
Χαρακτηρίζοντας τον αγώνα του Πολυτεχνείου «συνέχεια των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας, της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και μετέπειτα των δημοκρατικών αγώνων και του 114»,  υπογραμμίζει ότι «οι αξίες της ελευθερίας, της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της αυτονομίας και της δημοκρατίας, αποτελούν την ιστορική παρακαταθήκη του Πολυτεχνείου, όχι μόνο στη σημερινή γενιά, αλλά και στις επόμενες».
Και καταλήγει: «Ας αποτελέσουν λοιπόν οι αγώνες, οι αξίες και η θυσία των ηρώων του Πολυτεχνείου πηγή έμπνευσης και δημιουργίας μια νέας εθνικής και κοινωνική πορείας για την χώρα μας, με περισσότερη αισιοδοξία, με μεγαλύτερη ελπίδα, για τη νέα γενιά, για όλους τους Έλληνες».
Διατηρούμε το όραμα ζωντανό, μαχόμενοι για ένα καλύτερο αύριο
POLYTEXNEIO_7«Τιμούμε σήμερα την εξέγερση των νέων του Πολυτεχνείου με την προσδοκία ότι αυτή δεν είναι μία ακόμη σελίδα στην Ελληνική ιστορία, αλλά μια ζώσα πραγματικότητα που μας εμπνέει και μας καθοδηγεί», αναφέρει στο μήνυμά του ο βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ Κώστας Κουκοδήμος.
«Ας διατηρήσουμε το όραμα ζωντανό και ας συνεχίσουμε να μαχόμαστε για ένα καλύτερο αύριο, πιστοί στις δημοκρατικές  μας αξίες και με επίκεντρο των δράσεών μας το άνθρωπο», τονίζει ο βουλευτής.
Και καταλήγει: «Πέρα από τα μηνύματα που μεταφέρει στο σήμερα ο αντίλαλος της φωνής του, το Πολυτεχνείο επισημαίνει τη δύναμη του πολίτη, που ξεπερνά το ατομικό για να υπηρετήσει το συλλογικό συμφέρον. Του πολίτη που κάνει πράξη την ομοψυχία και την ενότητα γύρω από κοινά αιτήματα, κοινά ιδανικά, κοινές αρχές και αξίες. Αυτό, άλλωστε, είναι και το κύριο χαρακτηριστικό της Δημοκρατικής Κοινωνίας».
Δείχνουν σε όλους μας το δρόμο για το μέλλον
«Η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου αποτελεί κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας, ενώ τα οράματα και οι αξίες των νέων, όπως και ο αγώνας τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία, δείχνουν σε όλους μας το δρόμο για το μέλλον», αναφέρει ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου.
«Το μήνυμα του Νοέμβρη είναι επίκαιρο όσο ποτέ και αποτελεί σύμβολο για τους σύγχρονους αγώνες των πολιτών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διατήρηση των κατακτήσεων της κοινωνίας των πολιτών», σημειώνει και  προσθέτει: «Οφείλουμε καθημερινά να αγωνιζόμαστε για την εδραίωση όλων των θεσμών που κατοχυρώνουν τη δημοκρατική οργάνωση της κοινωνίας μας. Τιμούμε σήμερα αυτούς που αγωνίσθηκαν και για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αυτούς που με πίστη αγωνίσθηκαν για μια κοινωνία με ιδανικά, αυτούς που με τόλμη και πάθος αγωνίστηκαν για το δικαίωμα στη μόρφωση και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής».
Σύμβολο για νέα μαζική συσπείρωση της νεολαίας και τον συνδικάτων
POLYTEXNEIO_8«Το Πολυτεχνείο για μας δεν αποτελεί χώρο εμποροπανήγυρης, ούτε πολύ περισσότερο χώρο εκτόνωσης των οργισμένων νέων. Η ευθύνη να προστατέψουμε αλλά και να αναπτύξουμε την επέτειο αυτή, ανήκει κυρίως στους νέους και τον λαό. Η ευθύνη να αποτελέσει η επέτειος αυτή σύμβολο για νέα μαζική συσπείρωση της νεολαίας και τον συνδικάτων βρίσκεται στα χέρια μας», τονίζει στο μήνυμά της η Διοίκηση του Νομαρχιακού Τμήματος Πιερίας της ΑΔΕΔΥ.
«36 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα μηνύματα του Νοέμβρη του 73 όχι μόνο παραμένουν επίκαιρα, αλλά τροφοδοτούνται με νέα αιτήματα, όπως η διασφάλιση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων η προάσπιση των κοινωνικών αγαθών της Παιδείας, της Υγείας, της ασφάλισης και της βιώσιμης ανάπτυξης» αναφέρει και επισημαίνει πως το συνδικαλιστικό κίνημα και η νέα γενιά οφείλουν να αντιτάξουν στην παθητική στάση την ενεργό συμμετοχή, να γίνουν πρωτοπόροι στο αίτημα για δίκαιη κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: