Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Τρίτη 17 Νοεμβρίου

Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο
POLYTEXNEIO

Τα καλύτερα λόγια από όλους σήμερα, για τα παιδιά με τα μακριά μαλλιά, που τότε τα ’λεγαν «αλήτες».
… Μια Τετάρτη, 14 του Νοέμβρη του ’73, στο προαύλιο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, στο πεζοδρόμιο και στο δρόμο, χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώνονται και διαδηλώνουν με συνθήματα «Κάτω η χούντα», «Ψωμί, Παιδεία Ελευθερία».

Εκείνη, την ίδια μέρα, η Πιερία υποδέχεται τον υφυπουργό, περιφερειακό διοικητή Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της χούντας, Θεόδωρο Σαράντη. Στην πλατεία της Κατερίνης, ο δήμαρχος της πόλης, οι δήμαρχοι Λιτοχώρου, Κολινδρού και Αιγινίου, προϊστάμενοι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, πλήθος λαού, μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων της πόλης, τον καλωσορίζουν και τον επευφημούν υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του δήμου. Ο υφυπουργός μεταφέρει στο πλήθος «τον χαιρετισμόν του Πρωθυπουργού κ. Μαρκεζίνη και την διαβεβαίωσίν του ότι θα προχωρήσει εις το έργον που ανέλαβε δια να φέρει εις πέρας την αποστολήν του». Πρώτη επιδίωξη της χούντας, είπε, ήταν να λάβει «προστατευτικά μέτρα δια τους αγρότας και τα προϊόντα των». Δεύτερη, «να εισέλθη η χώρα εις την πολιτικήν ομαλότηταν», με .....εκλογές, «χωρίς να χυθή αίμα από την ανώμαλον κατάστασιν εις την Δημοκρατίαν», γράφει η εφημερίδα «Νέα Εποχή».
Δυο μέρες μετά, Παρασκευή 16 Νοεμβρίου του ’73, οι Κατερινιώτες («εκπρόσωποι των αρχών και των οργανώσεων, μαθηταί και μαθήτριαι των Γυμνασίων και πολύς κόσμος») γιορτάζουν στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης την Ημέρα του Ελληνικού Γραμματοσήμου
Εκείνη, την ίδια, μέρα, στην Αθήνα, πλήθος κόσμου (όσο μια Κατερίνη) είχε συγκεντρωθεί μέσα κι έξω από το Πολυτεχνείο, ενώ έπεφταν δακρυγόνα, πυροβολισμοί και … οι πρώτοι νεκροί. Μετά, ήρθαν τα τανκς…


PELEKAS_TOURΠέλεκας τούρ!
Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει … ποδηλατάδα.
Και ό,τι άλλο φανταστούν στην πορεία οι ευφάνταστοι ακτιβιστές (της καθημερινότητας), που δεν το βάζουν κάτω, όσα εμπόδια κι αν τους ρίξουν στα πόδια τους (ή επί της κεφαλής τους).

Πιέζονται, μάθαμε, κυβερνητικοί βουλευτές, να παρέμβουν για να κουκουλωθεί η υπόθεση των πλαστών (μαϊμούδων) εγγράφων για την ηλεκτροδότηση αυθαιρέτων από τη ΔΕΗ.
Αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα ενδώσουν.
Είναι δυνατόν, νομοθέτες άνθρωποι, να υποθάλψουν παραβάτες του νόμου!
Αν και, από τα γεννοφάσκια του κράτους της Ψωροκώσταινας, μεγαλύτερη υποστήριξη έχουν οι παραβάτες του νόμου, παρά οι νομοταγείς.

A1_16-11
Την Ντόρα επέλεξε να στηρίξει, για πολύ συγκεκριμένους λόγους ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.
Όσοι γνωρίζουν το «μάτι» του πρώην Υπουργού στην Πιερία (βλ. Θ. Μπικηρόπουλος), κάθε άλλο παρά αιφνιδιάστηκαν από την επιλογή του Σπηλιωτόπουλου.


Στην Εκάβη, συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα οι φίλοι της Ντόρας Μπακογιάννη καταστρώνοντας τη στρατηγική των επόμενων ημερών και μέχρι ν’ ανοίξουν οι κάλπες.
Παρότι της συγκέντρωσης δεν προηγήθηκε κινητοποίηση, αφού απευθύνονταν ουσιαστικά σε όσους υπέγραψαν υπέρ της υποψηφιότητας της Ντόρας, ο χώρος αποδείχθηκε μικρός για να φιλοξενήσει όσους βρέθηκαν εκεί.
Με ελάχιστες αναφορές στους άλλους διεκδικητές της αρχηγίας, αυτό που ειπώθηκε κυρίως είναι ότι η κ. Μπακογιάννη έχει το ηθικό πλεονέκτημα της συνεπούς στάσης απέναντι στην παράταξη και αυτό είναι το κορυφαίο επιχείρημα για να πείσει ολοένα και περισσότερους νεοδημοκράτες να προσέλθουν στις κάλπες και να την στηρίξουν.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην απόφαση του Άρη Σπηλιωτόπουλου να στηρίξει την Ντόρα, αλλά και στα συμφέροντα που βλέπουν εχθρικά το ενδεχόμενο της ανάληψης της αρχηγίας της Νέας Δημοκρατίας από την κ. Μπακογιάννη…
«Στηθήκαμε μπροστά στις τηλεοράσεις το μεσημέρι για να παρακολουθήσουμε την κοινή δήλωση και αντί αυτών είδαμε τη συνέντευξη του Βγενόπουλου», είπε εις εκ των ομιλητών…

A3_16-11
Απαραίτητος και όχι υποχρεωτικός εμβολιασμός για τη νέα γρίπη δηλώνει ο Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών του νοσοκομείου Κατερίνης, ο οποίος συστήνει ανεπιφύλακτα να γίνει από όλους… και όσοι δεν τον κάνουν φέτος, θα τον κάνουν το επόμενο έτος, αφού θα έχει εξελιχθεί εργαστηριακά το κοινό εμβόλιο της γρίπης, ανέφερε.

(Αν δεν μπορείς να αποφύγεις κάτι… απόλαυσέ το!)


A4_16-11
Περισσότερο με τοποθέτηση αρχηγού κόμματος, παρά με συνέντευξη επιχειρηματία,  έμοιαζε η χθεσινή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του κ. Σηφουνάκη ο Ανδρέας Βγενόπουλος.
Ο ισχυρός άνδρας της Ολυμπιακής απέδωσε στον κ. Σηφουνάκη σκανδαλώδη ανεπάρκεια, έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής στον τομέα των αερομεταφορών, καθώς όπως είπε, όφειλε να γνωρίζει τα θέματα, αφού επί πέντε χρόνια ήταν υπεύθυνος του τομέα μεταφορών του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βγενόπουλος τα βαλε ακόμη και με τον πρώην Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη (πού τον θυμήθηκε!), αλλά εμμέσως πλην σαφώς και με τη Ντόρα Μπακογιάννη (σιγά που δεν θα τα έβαζε), για το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει η προηγούμενη Κυβέρνηση, δίνοντας την αερογραμμή Αθήνα-Άγκυρα στην Aegean.
Το μόνο που δεν είπε, ήταν ποιον να στηρίξουν οι νεοδημοκράτες, για πρόεδρο του κόμματος, δηλαδή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: