Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Ομιλία Αντ. Σαμαρά στην Κατερίνη: Τέρμα οι μηχανισμοί και τα φέουδα


SAMARAS_1
Το αδιαχώρητο δημιούργησαν στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης οι νεοδημοκράτες που προσήλθαν χθες το μεσημέρι να ακούσουν τον υποψήφιο για την προεδρία της Ν.Δ Αντώνη Σαμαρά.
«Αυτό, αδέρφια μου Μακεδόνες, είναι η εικόνα της μεγάλης ανατροπής», είπε εκείνος, εμφανώς ικανοποιημένος από την υποδοχή που του επεφύλαξαν.

Συνεπής στο ραντεβού του ο υποψήφιος ο πρόεδρος, έφτασε στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης μία ώρα και λίγα μόλις λεπτά μετά την ομιλία που πραγματοποίησε στη Βέροια. Παρά το φορτωμένο του πρόγραμμα (το απόγευμα είχε προγραμματισμένη ομιλία στη Χαλκιδική) και με...... τον αέρα των νέων δημοσκοπήσεων που του δίνουν προβάδισμα στην κούρσα για την προεδρία, αναφέρθηκε επί μακρόν στους τέσσερις βασικούς, κατά τις θέσεις του, πυλώνες που θα αποτελέσουν τα θεμέλια της σύγχρονης Ν.Δ.
Και οι πυλώνες αυτοί, όπως τους παρέθεσε (και τους συνόψισε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του) ήταν: ενότητα, οργάνωση, ιδεολογία, αντιπολίτευση.
Να ανοίξουμε στη βάση τις πόρτες
SAMARAS_2«Τέρμα οι μηχανισμοί και τα φέουδα», τόνισε με έμφαση, «ήρθε η ώρα της βάσης του κόμματος». Η οποία, πρόσθεσε, θα πρέπει να προσέλθει μαζικά στην εσωκομματική κάλπη, για να δώσει κύρος και δύναμη στον νέο αρχηγό να αλλάξει τα πράγματα.
Αν ο ίδιος («πρώτα ο Θεός», όπως είπε) είναι ο νέος αρχηγός, θα αλλάξει πρώτα την οργάνωση, θα ανοίξει τις πόρτες, που μέχρι πριν ήταν κλειστές, στη βάση και ιδίως στους νέους.
«Η οργάνωση», τόνισε, «είναι βασική προϋπόθεση για να ξανακυβερνήσουμε, χωρίς να κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος». Και πρότεινε, μετά την εκλογή προέδρου και για το επόμενο Συνέδριο να υπάρξει προσυνεδριακός διάλογος για οργανωτικά και ιδεολογικά θέματα, έτσι ώστε να ακουστεί η βάση το κόμματος.
Να πιστέψουμε στην ιδεολογία μας
Αναφερόμενος στην ιδεολογία του κόμματος, υπογράμμισε με νόημα ότι τα πράγματα είναι απλά κι ας μπερδεύονται κάποιοι. «Όταν μιλάμε για ιδεολογία», είπε, «μιλάμε για τις αξίες μας, που είναι αγάπη για τη δημοκρατία, για τον κοινοβουλευτισμό, για την πατρίδα, τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα» και για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό.
Ερμηνεύοντας το δεύτερο, διευκρίνισε πως δεν έχει σχέση με τον νεοφιλελευθερισμό,
που θέλει το κράτος «νυχτοφύλακα», να μη βλέπει δηλαδή πού πάνε τα κέρδη, αλλά ούτε και με τις ιδεολογίες που θέλουν το κράτος επιχειρηματία, «όπως στην πρώην ΕΣΣΔ».
«Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός» εξήγησε, «θέλει το κράτος διαιτητή. Όταν μεγαλώνει η πίτα από την ανάπτυξη, από την ανταγωνιστικότητα, αυτό το καινούργιο εισόδημα των λίγων, να διαχέεται προς τους πολλούς».
Επεσήμανε δε την ανάγκη να πιστεύει κανείς σ’ αυτήν την ιδεολογία για να μπορεί να την κάνει πολιτική πράξη, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Σαρκοζί, που τις μέρες που καίγονταν το Παρίσι, προέταξε την ασφάλεια (ως ιδεολογία) χωρίς να μετρά το πολιτικό κόστος της στιγμής, πράγμα που, όπως αποδείχτηκε μετά, του βγήκε σε καλό.
Σκληρή, αλλά έντιμη αντιπολίτευση
SAMARAS_3Όσο για την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είναι σκληρή αλλά έντιμη. Σκληρή απέναντι στις πρακτικές της σημερινής κυβέρνησης που θυμίζουν το παλιό ΠΑΣΟΚ, απέναντι στη εκδικητικότητά της που ξεσπά στους σταζίερς των 400 ευρώ, αλλά έντιμη, όταν υπάρχει πολιτική σύμπνοια όπως στα εθνικά θέματα και στα θέματα της τρομοκρατίας.

«Δεν αγωνίζομαι εναντίον κανενός συνυποψηφίου μου», τόνισε κλείνοντας ο Αντώνης Σαμαράς. «Αγωνίζομαι για να πετάξουμε το πένθος της ήττας, αγωνίζομαι για μια ευρωπαϊκή σύγχρονη ιδεολογία».
Κι έριξε το σύνθημα: «Όλοι στην κάλπη. Υπάρχει ελπίδα, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: