Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Τα ΕΒΕ ζητάνε μέτρα τώρα για το… κινέζικο τσουνάμι


KINEZIKO_TSOYNAMI_1
Για «κινέζικο τσουνάμι» έκανε λόγο ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Παπαστάμκος, ενώ οι εκπρόσωποι των ΕΒΕ και των Εμπορικών Συλλόγων κατέληξαν σε ένα κείμενο 36 θέσεων-μέτρων, αναγκαίων για την ομαλοποίηση της αγοράς και την διάσωση του Ελληνικού εμπορίου
Το πρόβλημα της λειτουργίας των Κινέζικων καταστημάτων και η «ανοχή» που δείχνουν οι (σχεδόν ανύπαρκτοι) ελεγκτικοί μηχανισμοί προς αυτά, αφορά όλη την Επικράτεια, αλλά περισσότερο πλήττει τις επιχειρήσεις της περιφέρειας και η ανάγκη για κοινή δράση είναι επιτακτική όσο ποτέ. Αυτό το μήνυμα έστειλαν 21 Επιμελητήρια της χώρας και δεκάδες ακόμη Εμπορικοί Σύλλογοι, με την παρουσία τους στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕ Πιερίας, με σκοπό τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.
KINEZIKO_TSOYNAMI_2Τα ΕΒΕ και οι εμπορικοί σύλλογοι έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και «ξεφυτρώνουν» τα Κινέζικα καταστήματα, αφού η αγορά διαταράσσεται από τους άνισους όρους ανταγωνισμού βάση των οποίων λειτουργούν και με την ανοχή (;) του επίσημου κράτους το οποίο δεν είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να ελέγξει μια κατάσταση η οποία φαίνεται να έχει ξεφύγει από ....κάθε έλεγχο, πλήττοντας τις ντόπιες (και Ευρωπαϊκές) επιχειρήσεις.
Τα βιώματα που κατέθεσαν οι περίπου 20 εκπρόσωποι επιμελητηρίων και εμπορικών συλλόγων που ανέβηκαν στο βήμα της συνεδρίασης, ήταν κοινά.
Οι Ελληνικές και Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις, υπόκεινται (και καλώς, όπως είπαν) σε εξονυχιστικούς ελέγχους, είτε αυτοί αφορούν την άδεια λειτουργίας τους, είτε τις συνθήκες εργασίας των απασχολουμένων, είτε τα ασφαλιστικά δικαιώματα, είτε την ποιότητα των εμπορευμάτων τους.
Αντίθετα τα εμπορικά καταστήματα τα οποία ανοίγουν Κινέζοι επιχειρηματίες στη χώρα μας, ακόμη και όταν εντοπίζονται παραβάσεις αν και εφόσον ελεγχθούν, δεν συμμορφώνονται αφού δεν τους… κοστίζει τίποτα!
Κείμενο 36 θέσεων
KINEZIKO_TSOYNAMI_3Οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων και των Εμπορικών Συλλόγων, ομόφωνα αποφάσισαν τη συγκρότηση μιας Επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί ένα κείμενο στο οποίο θα αναφέρονται αναλυτικά και τεκμηριωμένα οι απόψεις των παραγωγικών τάξεων της χώρας μας, ζητώντας από το Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να βάλει κανόνες ισοτιμίας, για την εμπέδωση του υγιούς ανταγωνισμού με ίδιους κανόνες για όλες τις επιχειρήσεις.
Στη χθεσινή σύσκεψη, υιοθετήθηκε κείμενο 36 θέσεων το οποίο αναμένεται να αποσταλεί στην Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και να καθορίσει το διεκδικητικό πλαίσιο για τη συνέχεια.
Στο κείμενο των 36 θέσεων, οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών και εμπορικών τάξεων της χώρας, ζητούν μεταξύ άλλων να επανέλθει η ποσόστωση στις εισαγωγές αγαθών από τρίτες χώρες, σημειώνοντας ότι «κακώς από το 2005 έληξαν οι ποσοστώσεις» να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι της γνησιότητας των προϊόντων, αλλά και η έδρα των επιτροπών που αδειοδοτούν μια αλλοδαπή επιχείρηση, να είναι στο νομό για τον οποίο υπάρχει αίτημα λειτουργίας τέτοιας επιχείρησης «ώστε να μην αποφασίζει η Θεσσαλονίκη για την Πιερία ή την Κοζάνη και η Αθήνα για την Τρίπολη ή τη Θήβα», όπως είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Στο ίδιο κείμενο επίσης, γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη στελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε οι έλεγχοι να είναι αποδοτικότεροι, καθώς και στην επιβολή δασμών, ανάλογου ύψους με εκείνους που επιβάλει η Κίνα για την εισαγωγή Ευρωπαϊκών προϊόντων.
Ηλ. Χατζηχριστοδούλου: Η πολιτεία ας αναλάβει τις ευθύνες της
KINEZIKO_TSOYNAMI_4«Τα Ευρωπαϊκά Κράτη, δεν μεταχειρίζονται το ίδιο τις Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις με εκείνες άλλων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστήριξε ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, περιγράφοντας μια πραγματικά νοσηρή κατάσταση για τον επιχειρηματικό κόσμο. «Ζητούμε ανταγωνισμό με ίσους όρους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πιερίας, επισημαίνοντας ότι έφτασε η ώρα όλα τα Επιμελητήρια και οι εμπορικοί σύλλογοι να χαράξουν ενιαία πορεία για την αντιμετώπιση του θέματος, αφού όπως αποδείχθηκε το πρόβλημα είναι κοινό και οι μεμονομένες πρωτοβουλίες, ελάχιστα μπορούν να αποδώσουν.
Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, κάλεσε την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει σε σοβαρούς ελέγχους οι οποίοι θα φέρουν αποτέλεσμα και θα ισορροπήσουν την αγορά.
«Ναι σε ένα παγκόσμιο εμπόριο, αλλά με ισότιμους όρους», επεσήμανε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γ. Παπαστάμκος, θέτοντας ζήτημα ανταγωνισμού και συνθηκών παραγωγής των προϊόντων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ευρώπη παράγει προϊόντα με υψηλούς Περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς όρους. Οι ανταγωνιστές μας, παράγουν προϊόντα χωρίς κοινωνικό, οικονομικό και οικολογικό κόστος», είπε ο κ. Παπαστάμκος, ο οποίος πάντως παραδέχθηκε ότι η συμφωνία της Ευρώπης το 1995 η οποία άνοιξε την Ευρωπαϊκή αγορά την 1/1/2006, έφερε «ένα κινέζικο τσουνάμι στην αγορά» και ένα ντόμινο επιπτώσεων στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Την αγωνία του Εμπορικού κόσμου για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, εξέφρασε στην ομιλία του και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης. Ο Κώστας Ρέχας, ζήτησε κι αυτός με τη σειρά του να υπόκεινται στους ίδιους ελέγχους με εκείνους που υπόκεινται οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και οι Κινέζικες, προειδοποιώντας πως αν δεν μπουν κανόνες ισοτιμίας στην αγορά, τότε κινδυνεύει με διάλυση ο κοινωνικός ιστός. «Οι ντόπιες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στο κλείσιμο, η ανεργία θα αυξηθεί, το Κράτος δεν θα μπορεί να εισπράττει φόρους και όλα αυτά θα δημιουργήσουν πρόβλημα με εκρηκτικές συνέπειες», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.
Στη σύσκεψη, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής, συμμετείχαν επίσης οι τρεις βουλευτές Πιερίας του Πα.Σο.Κ, καθώς και ο Νομάρχης Πιερίας Γ. Παπαστεργίου. Όλοι τους έδειξαν να κατανοούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις από τη λειτουργία αυτών των καταστημάτων, δηλώνοντας πρόθυμοι να προωθήσουν τις θέσεις, αφού, όπως τόνισαν, η παρουσία τόσων Επιμελητηρίων και Εμπορικών συλλόγων στη σύσκεψη καταδεικνύει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα: Προκλητική η στάση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων.


Στο ζήτημα της διαχείρισης των κληροδοτημάτων επανέρχεται η Επιτροπή Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα με αφορμή το υπόμνημα διαμαρτυρίας για την φορολόγηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας, που κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών, ως Πρόεδρος της Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου, και υπεύθυνος επί των Οικονομικών της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι η διαχείριση των κληροδοτημάτων από την Μητρόπολη Ιωαννίνων είναι προκλητική ενώ εκφράζει την ελπίδα της ότι η Κυβέρνηση δε θα υποκύψει σε τέτοιες προκλήσεις.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της επιτροπής έχει ως εξής:

«Ως Πρόεδρος της Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου, και υπεύθυνος επί των Οικονομικών της Εκκλησίας, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων παραδίνοντας σχετικό υπόμνημα διαμαρτυρίας για την φορολόγηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας, στον υπουργό των Οικονομικών, του είπε:
"Μας αδικείτε κύριε Υπουργέ", και του παρέδωσε το υπόμνημα της Ιεράς Συνόδου, στο οποίο "τέσσερις φορές αναφέρεται ότι το σχέδιο νόμου είναι αντισυνταγματικό". Αυτό το γεγονός είναι προκλητικό.

Και είναι προκλητικό, γιατί ο μητροπολίτης Ιωαννίνων:
α) Με "Διοργανισμό" που "τελεί τη εγκρίσει και υπό την εποπτείαν της Α.Μ. του Σουλτάνου", διοικεί και διαχειρίζεται, χωρίς να δικαιούται, το Κληροδότημα Γ. Σταύρου, λες και έχουμε ακόμα Τουρκοκρατία.
β) Με αντισυνταγματικά διατάγματα των φασιστικών καθεστώτων του Πάγκαλου και του Μεταξά, που επανέφεραν σε ισχύ το καθεστώς της Τουρκοκρατίας, διοικεί και διαχειρίζεται Κληροδοτήματα (όπως αυτά του Ν. Ζωσιμά και Γ. Τούλη), κατακρατεί δε (σε αντίθεση με πέντε νόμους της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας) τις σχολικές περιουσίες της πόλης των Ιωαννίνων που προέρχονται από Κληροδοτήματα, Μάλιστα σε επίσημα έγγραφά του προς θεσμικά όργανα της Πολιτείας, τις αναφέρει ότι ανήκουν "στην κυριότητα" των Αγαθοεργών, ενώ αυτές ανήκουν στο Γιαννιώτικο Λαό.
Η Πολιτεία όμως κοιμάται. Στον ίδιο ύπνο έχουν παραδοθεί, με ελάχιστες τιμητικές εξαιρέσεις, και οι τοπικοί μας άρχοντες,
Με ολοκληρωτική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του τόπου ο μητροπολίτης Ιωαννίνων διοικεί και διαχειρίζεται τεράστιες περιουσίες που ανήκουν στο Λαό των Ιωαννίνων και του Μετσόβου, αντισυνταγματικά και παράνομα. Γι' αυτό επισημαίνουμε ότι είναι προκλητικό να μιλάει για αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, τη στιγμή που οι προκάτοχοι του στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, και ο ίδιος, δεν εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους.

Να ελπίσουμε ότι η Κυβέρνηση δε θα υποκύψει σε τέτοιες προκλήσεις, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας;»