Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Επώδυνες αλλαγές

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009
Επί τάπητος η αύξηση αντικειμενικών αξιών και το Ασφαλιστικό 
Επώδυνες
αλλαγές
Επώδυνα μέτρα και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως και στο τελικό ύψος των συντάξεων σηματοδοτεί το «άνοιγμα» του Ασφαλιστικού στο σύνολό του.
Αβέβαιη, πάντως, μοιάζει η έκβαση του διαλόγου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες τοποθετούν την «κόκκινη γραμμή» στα ζητήματα των ορίων ηλικίας και παροχών.
Στην ατζέντα του διαλόγου θα μπουν όλα τα ζητήματα:
* Ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η χορήγηση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία. Επίσης, η καθιέρωση και στο Δημόσιο μείωσης των συντάξεων σε περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης (για κάθε χρόνο η μείωση θα κυμαίνεται από 4,5% έως 6%), όπως και στον ιδιωτικό τομέα.
* Τα όρια ηλικίας των γυναικών στο Δημόσιο με σταδιακή εξίσωση των ορίων για άνδρες και γυναίκες, όπως επιβάλλει και ......η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
* Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, ώστε ο συντάξιμος μισθός να καθορίζεται από περισσότερα έτη ασφάλισης
* Πλήρης αναμόρφωση του καταλόγου των Βαρέων και Ανθυγιεινών.
* Αλλαγές στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης.
* Περιορισμοί στις δαπάνες των κλάδων υγείας και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
* Ενοποιήσεις Ταμείων και παροχών με απώτερο σκοπό τη σύσταση τριών Ταμείων, όπως και καθιέρωση ενιαίων παροχών με γνώμονα τις παροχές του ΙΚΑ.

Τα πρώτα ραντεβού των υπουργών Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου, και Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου έχουν οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 18 Νοεμβρίου (με τη ΓΣΕΕ) και Πέμπτη 19 Νοεμβρίου (με ΣΕΒ).
Ακίνητα και τραπεζικές καταθέσεις μπαίνουν στο επίκεντρο της εκστρατείας του υπουργείου Οικονομικών κατά της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυρικάτικης Ελευθεροτυπίας, η αγορά απόκτηση ακινήτων, αυτοκινήτων κ.ά. θα δικαιολογείται μόνο με τραπεζικές καταθέσεις που έχουν ήδη δηλωθεί στην Εφορία μέσω της φορολογικής δήλωσης, υπεραξίες από πώληση μετοχών, ή βεβαιώσεις για τη ρευστοποίηση ομολόγων.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης:
* Την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ώστε να πλησιάσουν τις εμπορικές και να κλείσουν παράθυρα «ξεπλύματος» χρήματος, καθώς τόσο αυτός που χτίζει ακίνητο όσο και αυτός που αγοράζει, δηλώνει διαφορετική αξία στα συμβόλαια από αυτήν που πραγματικά πληρώνει.
Παράλληλα, εξετάζεται η μείωση στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης κατά 50% περίπου (από 9-11% σε 4-5%).
* Η αγορά περιουσιακών στοιχείων δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί με το επιχείρημα ότι δαπανήθηκαν εισοδήματα προηγούμενων ετών ή με κέρδη από τυχερά παιχνίδια.
Για τον εντοπισμό του «μαύρου» χρήματος, προβλέπεται ένα έτος «απογραφής». Οι πολίτες, μέσω των φορολογικών δηλώσεων θα γνωστοποιήσουν στην Εεφορία το ύψος των τραπεζικών τους καταθέσεων, τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους ή ακόμη και τις μετοχές.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων και με τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων, πέραν των ακινήτων που είναι σήμερα καταγεγραμμένα, με άλλα λόγια ένα «Ε9» για καταθέσεις και μετοχές.
* Θα δοθεί τέλος στην «ανάλωση κεφαλαίων παρελθόντων ετών». Ο νομοθέτης θα θεωρεί ότι κάποιος που έχει αποταμιεύσεις 100.000-150.000 ευρώ, θα είναι αδύνατον να τις έχει κρύψει στο σπίτι του και τα χρήματα θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι κατατεθειμένα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, σε μετοχές, ομόλογα κ.λπ.
Για τις καταθέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, τις μετοχές και τα ομόλογα, οι φορολογούμενοι δεν θα κληθούν να αποδείξουν πού βρήκαν τα χρήματα. Το «πόθεν έσχες» θα ισχύει από εδώ και στο εξής. 
* Τη θέσπιση αυστηρότερων τεκμηρίων διαβίωσης. Για την κατοχή αυτοκινήτου, ακινήτων, την καταβολή διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία και τις αγορές μέσω πιστωτικών καρτών, θα υπολογίζεται ένα ελάχιστο εισόδημα. Αν αυτό καλύπτεται από τα πραγματικά, ο φορολογούμενος δεν θα αντιμετωπίζει πρόβλημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: