Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Αντιδράσεις για τις θέσεις και τη στάση του ΣΥΝ

ΤΡΙΤΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009 


Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης στα τέλη του Νοέμβρη, καθώς οι προτάσεις του ΣΥΝ δε γίνονται δεκτές απ' τις υπόλοιπες συνιστώσες και το αντίστροφο. Μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου θα γίνει σήμερα στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αύριο συνεδριάζει για το ίδιο θέμα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ. Το Σαββατοκύριακο συγκαλείται η ΚΠΕ του ΣΥΝ η οποία θα έχει και τον τελευταίο λόγο για την πρόταση που το κόμμα θα εισηγηθεί στο ΣΥΡΙΖΑ.
Χτες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9.84» επανέφερε το δίλημμα: Ενιαίο κόμμα με αποδοχή του ευρωπαϊκού προσανατολισμού ή πολιτική συμμαχία με ορισμένες βελτιώσεις στη λειτουργία της. Οπως είπε, «να ανοίξουμε τη συζήτηση για τον μετασχηματισμό, για την επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ σ' έναν δημοκρατικό ενιαίο, πολυτασικό φορέα της ριζοσπαστικής Αριστεράς (...) δεν μπορώ να ...υποστηρίξω μια διά της διολισθήσεως μετεξέλιξη σε έναν κομματικό σχηματισμό, ο οποίος μάλιστα θα είναι και συγκεντρωτικός».
Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε ως «μη συζητήσιμους» δύο όρους, τη «δημοκρατική λειτουργία και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τη συμμετοχή στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς». «Ολα τ' άλλα - είπε - μπορεί να αλλάζουν αν αλλάζουν οι πλειοψηφίες εντός του κόμματος». Συμπλήρωσε ότι την πρότασή του αυτή θα την εισηγηθεί στην ΚΠΕ, ενώ αν γίνει δεκτή τότε ο ΣΥΝ θα πρέπει να την επικυρώσει στο Συνέδριο.
Η στάση του ΣΥΝ και ιδιαίτερα το δίλημμα που θέτει ο Αλ. Τσίπρας προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Σε ανακοίνωση του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΚΟΑ στηλιτεύονται «προτάσεις που την εκλαμβάνουν (σ.σ. την προσπάθεια για την αριστερά του 21ου αιώνα) ως ευκαιρία για διεύρυνση του κόμματός τους ή την προβάλλουν διαπραγματευτικά για πρόσκαιρα οφέλη δεν συμβάλλουν καθόλου». Η ΔΕΑ απορρίπτει ως «εγκλωβιστική» την «προγραμματική» αντιπολίτευση που ακολουθεί το σχήμα, αναφέροντας ότι αυτή «σημαίνει την αναζήτηση ενός κεϊνσιανού "κοινού τόπου"» ο οποίος «είναι απλά ανύπαρκτος και η αναζήτησή του είναι δεξιόστροφη».
Την έντονη ενόχλησή τους εκφράζουν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αρθρογραφία τους στην ΕΠΟΧΗ για την πρόταση του Αλ. Τσίπρα, γράφοντας ότι «διακρίνεται από ένα κράμα αλαζονείας και "συνδικαλισμού" που εντείνει τις τεχνητές πολώσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, χαράζει ψευδείς διαχωριστικές, συσκοτίζει την ογκώδη πολιτική αμηχανία που χαρακτηρίζει το χώρο την τελευταία περίοδο και, οπωσδήποτε, στρεβλώνει το κομβικό ζήτημα της οργανωτικής ανασυγκρότησής του». Στο μεταξύ, άρχισαν να κυκλοφορούν κείμενα συλλογής υπογραφών με αίτημα ένα «ενιαίο - πολυτασικό κόμμα», τα οποία προσυπογράφουν στελέχη από αρκετές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και του ΣΥΝ. (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια: