Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Ενισχύονται οι βασικές υποδομές


ENISXYONTAI_OI_BASIKES_1
Σε τρία βασικά ζητήματα επικεντρώθηκε ο δήμαρχος Ελαφίνας, κατά το χθεσινό απολογισμό του για το 2008. Τα οικονομικά του Δήμου, η άρδευση και η ύδρευση, ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν, πραγματοποιώντας αναλυτική ενημέρωση. Ο Πασχάλης Κατσάρας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η υλοποίηση του προγραμματισμού που τέθηκε πριν επτά χρόνια, προχωράει σε ικανοποιητικά επίπεδα, αφού υπάρχει σαφής βελτίωση στον τομέα των έργων υποδομής.

Αναφερόμενος στον οικονομικό τομέα, επεσήμανε ότι όπως και τις προηγούμενες χρονιές υπήρχε πλεόνασμα (περίπου 360 χιλιάδες ευρώ), το οποίο όπως είπε είναι απαραίτητο για να μπορεί να καλύπτει ο δήμος κάποιες έκτακτες ανάγκες. «Πάντα προνοούμε να υπάρχει περίσσευμα για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως παράδειγμα αυτές που προέκυψαν με τις ....πρόσφατες νεροποντές», είπε ο δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απάντηση για το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβει ο δήμος του για την αποκατάσταση των ζημιών. Παρά ταύτα, είπε, «ήδη η αποκατάσταση του αγροτικού δικτύου, τελειώνει μέσα στην εβδομάδα, ώστε να μπορεί τουλάχιστον να πάει ο κόσμος στις δουλειές του».
Ο κ. Κατσάρας τόνισε ότι όλες οι δράσεις του 2008 πραγματοποιήθηκαν βάση του συνολικού προγραμματισμού ο οποίος καταρτίστηκε πριν από πετά χρόνια, εκτιμώντας πως «χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται με πιο γρήγορους ρυθμούς σε όλους τους τομείς».
ENISXYONTAI_OI_BASIKES_2Σε υψηλή προτεραιότητα είναι τα ζητήματα της άρδευσης, είπε ο δήμαρχος Ελαφίνας, αναφέροντας ότι κατασκευάστηκαν αρδευτικά έργα που ξεπέρασαν τα 2,5 εκ. ευρώ, ενώ υπάρχουν ανάλογες μελέτες, 14 στον αριθμό, ενταγμένες σε ένα προγραμματικό πλαίσιο για την οριστική λύση των αρδευτικών και οι οποίες βρίσκονται στην τελευταία φάση τους. «Το κόστος τους είναι περίπου 2,5 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,7 έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής». Πιστεύουμε ότι τα συγκεκριμένα έργα θα προχωρήσουν μέσα στο 2010, ανάλογα βέβαια με τη ρευστότητα αυτών των προγραμμάτων» είπε. Ο κ. Κατσάρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την ολοκλήρωση αυτών των έργων, καθώς και τα συμπληρωματικά της πρώτης περιόδου, η περιοχή θα έχει αποκτήσει ολοκληρωμένο αρδευτικό δίκτυο.
Όσον αφορά την ύδρευση, ανέφερε ότι τις προηγούμενες περιόδους δαπανήθηκαν περίπου 1,3 εκ. ευρώ σε γεωτρήσεις και βελτιώσεις δικτύου και «φαίνεται πως και αυτό το πρόβλημα λύνεται, σε συνδυασμό με τις επιπλέον γεωτρήσεις που πιστεύουμε θα λειτουργήσουν μέχρι το Μάρτιο, αλλά και με το νερό που παίρνουμε από τη Μόρνα».
Μιλώντας για τις υποδομές υγείας και Σχολείων εκτίμησε ότι ο δήμος είναι σε καλό στάδιο, «δαπανήθηκαν χρήματα» είπε, «αλλά ακόμα υπάρχουν κάποιες ελλείψεις».
«Εκείνο που αποδείχθηκε από τον απολογισμό και τη συζήτηση που έγινε, είναι ότι ο σχεδιασμός μας προχωράει απρόσκοπτα και σε πολλές περιπτώσεις είμαστε και πιο μπροστά από όσο είχαμε προβλέψει. Η αλήθεια είναι ότι κάποιες συγκυρίες μας ευνόησαν, αξιοποιήσαμε ευκαιρίες και βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο», είπε ο δήμαρχος Ελαφίνας, τονίζοντας ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικό ότι από την αρχή της θητείας του, ο σχεδιασμός είχε εγκριθεί ομόφωνα. «Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί και στην επόμενη δημοτική περίοδο, όποια μορφή κι αν έχει ο δήμος μας», κατέληξε ο Πασχάλης Κατσάρας. (Πολιτεία/Β.Ζ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: