Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Έφτασαν τις 27 οι καταγγελίες γονέων για σχολικά κυλικεία


Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009 - ΤΟΠΙΚΗ

Έφτασαν τις 27 οι καταγγελίες γονέων

για σχολικά κυλικεία

Μέσα σε ένα μήνα σχεδόν που άνοιξαν τα σχολεία η οργάνωση ΝΕΟΙ δέχθηκε 27 καταγγελίες αναφορικά με την πώληση και διάθεση παράνομων προϊόντων και απαράδεκτων τιμών σε κυλικεία σχολείων. Στο σύνολό τους οι καταγγελίες προήλθαν από νησιά και την περιφέρεια.

Συγκεκριμένα οι καταγγελίες που αφορούν στην πώληση προϊόντων σε παιδιά και δεν ανήκουν στις λίστες του υπουργείου περιλαμβάνουν και δεν περιορίζονται σε είδη όπως:

* Κρέπες με ρευστή σοκολάτα

* Ληγμένα κρουασάν

* Μπισκότα γεμιστά με σοκολάτα

* Αναψυκτικά ανθρακούχα

* Πατατάκια

* Σάντουιτς που έχουν μείνει εκτός ψυγείου και μυρίζουν άσχημα

Η οργάνωση ΝΕΟΙ δέχθηκε επίσης και αρκετές καταγγελίες εξοργισμένων γονέων που αφορούν στην πώληση υπερτιμημένων προϊόντων (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα κουτάκι 330ml ανθρακούχου αναψυκτικού να πωλείται από 1,75€ ως 1,50€ και ένα μικρό πακετάκι μπισκότα γεμιστά για 1,50€) και δύο καταγγελίες από σχολεία της περιφέρειας που αφορούν στην απαγόρευση από τον διευθυντή του σχολείου προς τα παιδιά να φέρνουν από το σπίτι τους το δικό τους κολατσιό το οποίο περιλαμβάνει αλλαντικό.

Η οργάνωση ΝΕΟΙ έχοντας ως κύριο στόχο της την ενημέρωση αλλά και την προστασία των παιδιών συνιστά οι γονείς να είναι γνώστες, να ρωτούν τα παιδιά για τα είδη και τις τιμές των προϊόντων στα κυλικεία των σχολείων και να γνωρίζουν:

α.) Αναφορικά με τις καταγγελίες που αφορούν στις υγειονομικές διατάξεις των επιτρεπτών προϊόντων σε σχολικά κυλικεία οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί ανήκουν στις διευθύνσεις υγείας των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων της χώρας.

β.) Ορισμένα προϊόντα είναι διατιμημένα και άλλα ελεύθερα. Ο ελεγκτικός μηχανισμός αφορά τη διεύθυνση εμπορίου που υπάρχει σε κάθε πρωτεύουσα νομού της χώρας.

γ.) Οι γονείς που διαπιστώνουν παρατυπίες μπορούν να απευθύνονται και στον διευθυντή του κάθε σχολείου.

δ.) Δεν υπάρχει κάποια διάταξη που να απαγορεύει στα παιδιά να φέρνουν το κολατσιό τους από το σπίτι. Το αντίθετο μάλιστα. Ένα κολατσιό που ετοιμάζουμε εμείς οι γονείς από το σπίτι τις περισσότερες φορές είναι πιο υγιεινό.

«Η υγεία του κάθε μαθητή κινδυνεύει από τη στιγμή που πωλούνται σε αυτόν απαγορευμένα προϊόντα.» δηλώνει η πρόεδρος της οργάνωσης ΝΕΟΙ και Δικηγόρος κα. Άννα Ευθυμίου. «Πρέπει οι γονείς αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές να είναι σωστά ενημερωμένοι και να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές. Επίσης οι διευθυντές των αντίστοιχων σχολείων θα πρέπει να μην είναι αμέτοχοι αλλά να ενεργοποιούν καθημερινούς ελέγχους για τυχόν παραβάσεις καθώς είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας η τήρηση των παραπάνω στην ορθή εκπαιδευτική διαδικασία των μαθητών.»

Για περισσότερες πληροφορίες γονείς και μαθητές μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα της οργάνωσης: 2310 ... & 2310 ....

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: