Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Σε καλό να μας βγει


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Γράφει ο Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
giorgis@massavetas.gr

Οι εκλογές που ανακοινώθηκαν θα γίνουν με τον ίδιο εκλογικό νόμο με τον οποίο έγιναν και οι προηγούμενες. Τον γνωστό ως "νόμο Σκανδαλίδη". Και το ζητούμενο είναι αν θα δώσουν ένα λυτρωτικό για τον τόπο αποτέλεσμα. Αν δηλαδή θα δώσουν μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, ή θα μπούμε σε περιπέτειες.
Το αν θα συμβεί το ευκταίο, δεν εξαρτάται πια, όπως παλιότερα, από την διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά από δυο παραμέτρους:
Η μία είναι η πιθανότητα να αποκτήσει, το ένα από τα δύο κόμματα εξουσίας, κατά την προεκλογική περίοδο ένα ενισχυμένο ρεύμα, που δεν είχε εκδηλωθεί ως τώρα, ώστε να πιάσει ένα ποσοστό από 39,5% κατ' ελάχιστο, για μια οριακή, έως πάνω από 41,5% για μια άνετη πλειοψηφία.
Η άλλη, όσο και αν φαίνεται παράξενο, αφορά τους πολιτικούς σχηματισμούς που δεν θα μπορέσουν να πιάσουν το όριο του 3% και θα μείνουν εκτός βουλής. Όσο μεγαλύτερο είναι το συνολικό ποσοστό που θα πάρουν αυτά τα ψηφοδέλτια, τόσο το καλύτερο για το πρώτο κόμμα. Όλοι αυτοί που θα έχουν ψηφίσει αυτά τα κόμματα θα είναι στην πραγματικότητα έμμεσοι ψηφοφόροι του.
Η παράμετρος του ρεύματος, είναι κομμάτι δύσκολο να λειτουργήσει υπέρ της Νέας Δημοκρατίας τώρα, μετά από έξη χρόνια εξουσίας και δύο χρόνια "φαγούρας". Είναι ένας παράγοντας που μπορεί να ευνοήσει μόνο το ΠΑΣΟΚ, εφόσον οι δημοσκοπήσεις του εξασφαλίσουν την "παράσταση νίκης". Και κατά τούτο είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς την λογική των επικοινωνιολόγων που συμβούλεψαν τον κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε ένα διάβημα, που κινδυνεύει να αποδειχθεί, για το κόμμα του, "απονενοημένο".
Αν δεν υπάρξει το "ρεύμα" και αν το πρώτο κόμμα πάρει κάτω από 39%, η φιλοπατρία των πολιτικών μας ηγετών θα τεθεί υπό σκληρή δοκιμασία. Διότι, ή θα πρέπει να συνεργασθούν τα δυο μεγάλα κόμματα είτε μεταξύ τους είτε με όποιον άλλον τους εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ή ο τόπος θα περάσει μια πολιτική ...γρίπη αστάθειας, με απρόβλεπτες συνέπειες, μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.
Σε καλό να μας βγει...

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: