Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Στα χαρτιά έμειναν οι εξαγγελίες

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 (ΕΘΝΟΣ)
Το μέτρο της απόσυρσης των ΙΧ, το φρένο στους πλειστηριασμούς και οι αλλαγές στην πληρωμή του ΦΠΑ δεν πρόλαβαν να ψηφιστούν από τη Βουλή

Στο «ράφι» μένουν οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ, καθώς η απόφαση του πρωθυπουργού για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβριο ακυρώνει στην πράξη μία σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες -όπως η απόσυρση των παλαιών ΙΧ- στις οποίες είχε επενδύσει επικοινωνιακά η αποχωρούσα πλέον κυβέρνηση Καραμανλή.


Στα χαρτιά έμειναν οι εξαγγελίες

Συγκεκριμένα, δεν πρόκειται να ισχύσουν:

Πρώτον, το μέτρο της απόσυρσης των παλαιάς τεχνολογίας (ρυπογόνων) αυτοκινήτων, καθώς η τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης επρόκειτο να ψηφιστεί στο τρίτο θερινό τμήμα, την προσεχή εβδομάδα, το οποίο δεν θα λειτουργήσει μετά τη διάλυση της Βουλής.

Δεύτερον, το «φρένο» στους πλειστηριασμούς που υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου μέχρι το τέλος του χρόνου για οφειλές έως 200.000 ευρώ προς τις τράπεζες. Η ρύθμιση δεν πρόλαβε να κατατεθεί στη Βουλή.

Τρίτον, οι αλλαγές στην πληρωμή του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις. Η τροπολογία που δεν πρόλαβε κι αυτή να κατατεθεί στη Βουλή προέβλεπε 30% προκαταβολή και δύο δόσεις.

Τέταρτον, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, πρωτοβουλία την οποία η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να προωθήσει ενσωματώνοντας τη σχετική κοινοτική οδηγία, ωστόσο ετοιμαζόταν να την εμφανίσει ως «μεγάλη μεταρρύθμιση». Το προσχέδιο παρουσιάστηκε στη Βουλή στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης, ωστόσο το τελικό κείμενο παραμένει στα «συρτάρια» του υπουργείου Οικονομίας.

Πέμπτον, στον «αέρα» βρίσκεται και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Το υπουργείο Ανάπτυξης που παρουσίασε πρόσφατα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ Οίκον» προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ δεν έχει πάρει την τυπική έγκριση της Βουλής.

Αφορά κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 σε περιοχές με τιμή ζώνης μικρότερη των 1.500 ευρώ. Το ανώτατο όριο επιδότησης είναι 120.000 ευρώ. Στις παρεμβάσεις που επιδοτούνται περιλαμβάνονται η θερμομόνωση στο δώμα του κτιρίου, η τοποθέτηση υαλοπινάκων και θερμομονωτικών κουφωμάτων, η αντικατάσταση λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου κ.ά.

Με το πρόγραμμα προσδοκούσαν να πάρουν «ανάσα» μία σειρά από επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της οικοδομής που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση.

Εκτον, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού θα παραμείνει στα «χαρτιά», καθώς η πρόταση της κυβέρνησης ήρθε προς συζήτηση για δημόσια διαβούλευση, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Η κυβέρνηση φρόντισε πάντως την ύστατη ώρα να τακτοποιήσει μερικές πελατειακές υποχρεώσεις.

Το τελευταίο «ρουσφέτι» που ψήφισε η Βουλή λίγες μόλις ώρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών αφορά την πρόσληψη 20.000 ανέργων του ΟΑΕΔ από τους «γαλάζιους» δήμους, παρά τις αντιδράσεις 350 δημάρχων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και άλλες παρατάξεις.

«ΠΑΓΩΜΑ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ

Στα «χαρτιά» έμειναν τελικά τα μεγαλεπήβολα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για το συμμάζεμα των κολεγίων και την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους. Αυτή τη στιγμή οι ιδιοκτήτες των κολεγίων βρίσκονται στα κρύα του λουτρού αφού το Προεδρικό Διάταγμα για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας (που θα αναγνώριζε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων) δεν θα προχωρήσει, ούτε και θα δοθούν οι άδειες λειτουργίας στα κολέγια που περίμεναν στην ουρά, αφού είχαν δώσει και ανάλογες υποσχέσεις στους γονείς που ήθελαν να γράψουν τα παιδιά τους. Μετά και την απόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η διαδικασία αδειοδότησης θα λήξει και όποια κυβέρνηση προκύψει θα κρίνει αν θα προχωρήσει αυτή η προσπάθεια ή αν θα σταματήσει. Το θέμα των κολεγίων προκαλεί σοβαρότατες αντιδράσεις στη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, και καμία πολιτική ηγεσία δεν θέλει ένα τέτοιο βάρος στην πλάτη της και μάλιστα σε μία δύσκολη προεκλογική περίοδο. Γι αυτό άλλωστε μία μέρα πριν από την ανακοίνωση για εκλογές, το υπ. Παιδείας φρόντισε να «παγώσει» το θέμα των κολεγίων.ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: