Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr

Το ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία καταδικάζεται η χώρα μας, για μια ακόμη φορά, για θέματα που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος. Με την ποιότητα της ζωής των πολιτών αυτής της χώρας.
Είχαμε ως τώρα τις καταδίκες για τις χωματερές. Θέμα στο οποίο οργιάζει η μικροκομματική πολιτική. Τόσο από βουλευτές όσο και από τοπικούς άρχοντες. Που ακολουθούν την πρακτική «μακριά από μένα και όπου θέλει ας μπει». Και συνήθως υιοθετούνται ακρίτως από όλα τα κόμματα της εκάστοτε αντιπολίτευσης.
Τώρα μας ήλθε άλλη μια καταδίκη, διότι κρίθηκε ότι το «εθνικό σχέδιο» που ήμασταν υποχρεωμένοι να υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διαχείριση των τοξικών και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων, ...απορρίφθηκε μετ' επαίνων, ως πρόχειρο και ανεπαρκές.
Δυστυχώς κανένα από τα κόμματα εξουσίας δεν είναι άμοιρο ευθύνης για τη νέα αυτή καταδίκη. Είναι μια ιστορία που είχε κορυφωθεί, με αυστηρή προειδοποίηση προς την χώρα μας και την περίοδο 2002-2003. Και υποτίθεται ότι αντιμετωπίσθηκε με ένα εθνικό σχέδιο το οποίο κατατέθηκε, με την κοινή υπουργική απόφαση 8668.
Ανέτρεξα στην απόφαση αυτή να δω ποιοι την υπογράφουν. Γιώργος Σουφλιάς, Αθανάσιος Νάκος, Μανόλης Κεφαλογιάννης, Μιχάλης Λιάπης, Αθανάσιος Γιαννόπουλος.
Ποιος αλήθεια από αυτούς θα αισθανθεί εκτεθειμένος έναντι των πολιτών για το γεγονός ότι υπέγραψε μια προχειρότητα ως «εθνικό σχέδιο»; Αλλά και ποιος από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που κατάρτισαν αυτό το περιβαλλοντικό ...μπακαλόχαρτο, θα ελεγχθεί είτε για ανεπάρκεια, είτε για αμέλεια;
Δυστυχώς, «οι κυβερνήσεις φεύγουνε μα η αγάπη μένει». Η αγάπη προς την κουτοπονηριά να παρουσιάσουμε κάτι μπας και ξεγελάσουμε τους άλλους. Είτε πρόκειται για ευρωπαϊκά όργανα, είτε για τους ίδιους τους πολίτες.
Τα μεγάλα λόγια όμως, εκατέρωθεν, κρίνονται στην πράξη. Και στην πράξη οι πολίτες ετούτης της χώρας παραμένουμε εκτεθειμένοι στις συνέπειες της προχειρότητας. Τα τοξικά απόβλητα εξακολουθούν να μολύνουν το έδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα, να προσβάλουν προϊόντα και τελικώς την ίδια την υγεία μας.
Αλλά μην ψάχνετε για «υπεύθυνους». Είναι είδος υπό εξαφάνιση.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: