Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Όχι φούσκωμα του «δυνάστη»


ΠΕΜΠΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr

Τη μοίρα αυτού του τόπου την σφραγίζει ένα κράτος που, όπως σωστά επισήμανε στην τηλεμαχία των δυο αρχηγών η κ. Χούκλη, «αντί να είναι υπηρέτης, λειτουργεί ως δυνάστης των πολιτών. Κατά τούτο το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι η ενίσχυση του δυνάστη.

Ελπίζω ότι όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην τελευταία αντιμαχία, ως προς την τακτοποίηση κάποιων υπαλλήλων που έχουν μια «χαλαρή» σχέση με το δημόσιο, είχαν ένα και μόνο κίνητρο. Την αποκατάσταση ενδεχόμενων αδικιών. Και δεν ήταν προάγγελος νέων διορισμών και μονιμοποιήσεων.

Το μόνο που δεν έχει ανάγκη ο τόπος είναι μια καινούργια στρατιά διορισμών στο δημόσιο. Και μάλιστα για «διοικητικούς» υπαλλήλους. Από τέτοιους, κατά τη λαϊκή έκφραση «βρομάει ο τόπος».

Το κακό είναι ότι τα κόμματα εναλλάσσονται στην εξουσία και η γραφειοκρατία όχι μόνο δεν «πατάσσεται» όπως δεκαετίες τώρα μας υπόσχονται όλοι, αλλά θεριεύει κάθε φορά και περισσότερο. Σαν την Λερναία Ύδρα.

Αν κάπου έπρεπε να συμφωνήσουν, οι δυο κορυφαίοι του εκλογικού αγώνα, ως προς την δημόσια διοίκηση, ήταν τούτο: Να παραμερίσουν τις κλαδικές τους και να επιβάλλουν μια κοινώς αποδεκτή νομοθεσία με την οποία επιτέλους θα καθίσταται δυνατή η εφαρμογή της λύσης που είχε προκρίνει, αλλά δεν μπόρεσε να εφαρμόσει ο Άνδρας Παπανδρέου, αλλά και κανένας από όσους κυβέρνησαν μετά από αυτόν: Τις μετατάξεις. Με κύριο στόχο να ενισχυθεί η λειτουργία του κράτους και της αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια. Να καλυφθούν πραγματικά κενά με αυτούς που περισσεύουν τόσο προκλητικά ώστε δεν έχουν καρέκλα να κάτσουν σε ορισμένες υπηρεσίες και επιχειρήσεις του δημοσίου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Θα έπρεπε επίσης να συμφωνήσουν σε αυτό που έθεσε σωστά ο πρωθυπουργός και το οποίο έχουν αναδείξει πριν από αυτόν οι επιθεωρητές της δημόσιας διοίκησης: Την ριζική αλλαγή των υπηρεσιακών συμβουλίων που αντί να αξιολογούν πραγματικά τους δημοσίους υπαλλήλους λειτουργούν απλώς ως συντεχνιακά ...πλυντήρια. Με προκλητικές απαλλαγές ακόμη και ατόμων που έχουν «συλληφθεί στα πράσα» να χρηματίζονται, να εκβιάζουν, να παρανομούν... Αλλά και με μπλοκάρισμα κάθε μετάταξης η και μετάθεσης.

Δυστυχώς, οι «κλαδικές» ζουν και βασιλεύουν σε αμφότερα τα κόμματα εξουσίας. Όπως και στην Αριστερά. Και όλοι τους κολακεύουν.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)


Δεν υπάρχουν σχόλια: