Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Μπλόκο στα διόδια


ΠΕΜΠΤΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009
Article Author:
Πολιτεία/Βαγγέλης Ζαμαντζάς


- Αποφασισμένοι να αποτρέψουν την κατασκευή νέων διοδίων στο Αιγίνιο, δηλώνουν οι δήμαρχοι της βόρειας Πιερίας και η Επιτροπή αγώνα ενάντια στα διόδια. - Αιχμές για την στάση της Αστυνομίας άφησε ο δήμαρχος Μεθώνης, η οποία αρχικώς, φέρεται να αρνήθηκε να φτάσει στο χώρο εργασιών, λέγοντας ότι δεν έχει καμία καταγγελία για παράνομες εργασίες!
Δεκάδες πολίτες με επικεφαλής τους δημάρχους Πύδνας, Κορινού, Μεθώνης και Αιγινίου, έφτασαν χθες το μεσημέρι στον τόπο κατασκευής των νέων διοδίων και απαίτησαν να σταματήσει κάθε εργασία, αφού οι υπεύθυνοι του έργου, αρνούνταν πεισματικά να δείξουν τις σχετικές άδειες εργασιών, προβάλλοντας ως δικαιολογία ότι τις έχουν σε ηλεκτρονική μορφή!
Οι εργασίες φαίνεται να έχουν προχωρήσει σημαντικά, ενώ θλιβερή είναι η εικόνα από την αποψίλωση στην οποία προέβησαν συνεργεία της Αιγαίο στα δεκάδες δέντρα παραπλεύρως της Εθνικής Οδού. Ακόμη και την ώρα της διαμαρτυρίας, η οποία κύλησε χωρίς οξύτητες, κάποιοι έκοβαν δέντρα, προκαλώντας την ένταση πολιτών και δημάρχων.
Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του δημάρχου Μεθώνης, στην οποία υποστήριξε ότι όταν κάλεσε το Αστυνομικό Τμήμα Αιγινίου να στείλει άνδρες για να κάνουν τον τυπικό έλεγχο των αδειών, όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά απάντησε ότι αν έρθει Αστυνομική δύναμη θα αναγκαστεί να συλλάβει τους δημάρχους!
Η Επιτροπή Αγώνα με επικεφαλής τον Αντώνη Νταγλιούδη, ζήτησε από τον υπεύθυνο του έργου αρχικά να ενημερώσει τους πολίτες και τους δημάρχους, για τις σχετικές άδειες για την κοπή των δέντρων, αλλά και για αυτές που αφορούν τις χωματουργικές εργασίες.
Όλες αυτές οι άδειες περιλαμβάνονται στη μελέτη, ήταν η απάντηση του υπευθύνου, ο οποίος αρνήθηκε να σταματήσει τις εργασίες, παρουσιάζοντας εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία βεβαίως αμφισβητήθηκε έντονα από τους δημάρχους, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν αποτελεί άδεια.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας των δεκάδων πολιτών στο εργοτάξιο, οι εργασίες είχαν σταματήσει, αλλά δεν υπήρχε καμία διαβεβαίωση ότι δεν θα συνεχιστούν με την αποχώρηση των διαμαρτυρόμενων.
Όπως ανέφεραν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνας, η προσπάθεια τους δεν σταματά και με κάθε νόμιμο μέσο θα συνεχίσουν να διεκδικούν «καλύτερο μέλλον για τους Πιεριείς», το οποίο κάθε άλλο παρά είναι συνυφασμένο με τη δημιουργία νέων διοδίων.
Στο εργοτάξιο κλήθηκε και Αστυνομική δύναμη, από την Επιτροπή Αγώνα, ώστε να διαπιστωθεί για το αν υπάρχουν εγκεκριμένες άδειες για τις εργασίες. Παρά την αρχική, άρνηση των αστυνομικών αρχών να προσέλθουν στην περιοχή, τελικώς προσήλθαν τρεις άνδρες με αρκετή καθυστέρηση, από το ΑΤ Αιγινίου.
Η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε, αφού οι παριστάμενοι δήμαρχοι αποφάσισαν να μεταβούν στο ΑΤ Αιγινίου για να καταγγείλουν την συνέχιση των εργασιών.
«Δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια, ούτε το δικαίωμα να μην αντιδράσουμε», ανέφερε στις δηλώσεις του, ο Αντώνης Νταγλιούδης, σημειώνοντας πως «εκ μέρους της Πιερίας, υπερασπιζόμενοι το μέλλον του τόπου, το μέλλον του νομού, έχουμε υποχρέωση και αποστολή να σταματήσουμε αυτό το έργο».
Το μέλος της Επιτροπής Αγώνα σημείωσε ότι σ’ αυτόν τον αγώνα οι πολίτες έχουν «μπροστάρηδες» τους δημάρχους της βόρειας Πιερίας, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως τελικά νικητής από αυτή τη μάχη θα βγει η Πιερίας.
Απαντώντας στο πώς θα αντιδράσει στα νέα δεδομένα η Επιτροπή Αγώνα, ο κ. Νταγλιούδης είπε ότι αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί στην αποψινή ανοιχτή συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του Αιγινίου.
«Βαθιά πολιτικό», χαρακτήρισε το ζήτημα που προέκυψε, ο δήμαρχος Κορινού Νίκος Αβραμίδης, σχολιάζοντας τη χρονική στιγμή που αποφάσισε η εταιρία να προχωρήσει στην κατασκευή των νέων διοδίων. «Μόλις άρχισε η προεκλογική περίοδος και ούτε ένα μήνα πριν τις εκλογές, η Εταιρία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίο, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτό το «κενό εξουσίας» που υπάρχει, προκειμένου να εκτελέσει εργασίες, οι οποίες είδατε ότι είναι απαράδεκτες», είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι περισσότερα από 100 δέντρα έχουν κοπεί για το σκοπό αυτό, χωρίς να έχει προσκομιστεί ούτε μια σχετική άδεια.
«Δεν θα επιτρέψουμε να εκμεταλλευτεί η εταιρία αυτό το χρονικό διάστημα αυτής της περιόδου», είπε ο κ. Αβραμίδης, τονίζοντας ότι αυτή την περίοδο δεν μπορεί να γίνονται τέτοια έργα. «Ας αφήσουν το δικαίωμα, στην όποια νέα κυβέρνηση προκύψει, να επιλέξει εκείνη την πολιτική της, το αν τελικά θα γίνουν ή δεν θα γίνουν διόδια στο Αιγίνιο», κατέληξε.
«Ζητήσαμε τις οικοδομικές άδειες, οι οποίες προβλέπονται για το σκοπό αυτό, και το μόνο που μας έδωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας είναι μία Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία μας ανακοινώνει τους περιβαλλοντικούς όρους», υποστήριξε ο Δημήτρης Βασιλειάδης, αναφερόμενος στις αιτίες που προκάλεσαν τις νέες έντονες αντιδράσεις. «Δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να αναφέρει ότι δίνεται άδεια για οικοδομικές εργασίες και για κοπή δένδρων όπως συνέβη πριν από λίγο στο συγκεκριμένο χώρο», συμπλήρωσε, ενώ εξέφρασε την πρόθεση της Επιτροπής Αγώνας να κατατεθούν και πάλι ασφαλιστικά μέτρα, χαρακτηρίζοντας πρόκληση τη συνέχιση των εργασιών, για ένα έργο με το οποίο διαφωνούν οι πολίτες, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Αιχμές για τη στάση του Α.Τ. Αιγινίου, άφησε στις δηλώσεις του, ο δήμαρχος Μεθώνης, Κώστας Αβραμίδης, υποστηρίζοντας ότι ζήτησε να έρθει στο σημείο των εργασιών Αστυνομική δύναμη και εισέπραξε άρνηση. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αιγινίου μου είπε κάτι πρωτόγνωρο: Αν θα έρθει το περιπολικό θα πάρει εσάς τους δημάρχους μέσα. Αυτό το καταγγέλλω και θέλω οι αρμόδιοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Θα μας έπαιρναν μέσα με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να λέει ότι πρέπει να σταματήσουν οι εργασίες σε αυτό το χώρο και για παρακώλυση των εργασιών. Αμέσως μετά μίλησα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Φωτόπουλο όπου και ο ίδιος είπε ότι δεν μπορούν να σταματήσουν τις εργασίες. Ο Διοικητής του Α.Τ. Αιγινίου, μας κάλεσε στο τμήμα για να δούμε τι εξέλιξη θα έχει το θέμα».
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: