Όχι στις εκλογές αυτοκτονίας» Παραίτηση Μανώλη με αιχμές κατά Ντόρας και Σουφλιά


ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Ολόκληρο το κείμενο της δήλωσης

Την παραίτηση από το βουλευτικό του αξίωμα κατέθεσε στο πρόεδρο του Κοινοβουλίου ο Γιάννης Μανώλης, μια εβδομάδα πριν την έναρξη των εργασιών του γ' θερινού τμήματος της Βουλής. Σκοπός, όπως είπε, να διευκολύνει τον πρωθυπουργό εν όψει της ΔΕΘ. Ο τέως, πια, βουλευτής Αργολίδας, καλεί τον Κώστα Καραμανλή να μην προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών «αυτοκτονίας» και εξαπολύει επίθεση, χωρίς να τους κατονομάζει, στη Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και στο Γιώργο Σουφλιά.

Ο Γιάννης Μανώλης αναφέρει ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει υποχρέωση να ν' αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να μην οδηγηθεί η Νέα Δημοκρατία σε εκλογική αυτοκτονία, η οποία θα τη φέρει στα πρόθυρα της διάσπασης και τον καλεί να μην υποκύψει στις πιέσεις όσων προτείνουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

"Φωτογραφίζοντας" την υπουργό Εξωτερικών, κάνει λόγο για κάποιους που ανυπομονούν να ηγηθούν της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη κι αν αυτό προϋποθέτει βαριά ήττα του κόμματος στις εκλογές. "Τούτες τις δύσκολες για την παράταξη στιγμές, όσοι την πλήγωσαν με την εμπλοκή τους σε υποθέσεις σκανδάλων, όσοι με τις γκάφες τους, τη συμπεριφορά τους και τις παραλήψεις τους έβαλαν τη νέα Δημοκρατία στο κάδρο του σκανδάλου της Siemens και όσοι αμφισβητούν το δικαίωμα του πρωθυπουργού, να επιλέγει τους υπουργούς του δηλώνοντας αμετακίνητοι και απαιτώντας το βόλεμα των δικών τους ενώ θέτουν βέτο ακόμη και σε αλλαγές περιφερειαρχών, οφείλουν να καταλάβουν ότι οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας διαθέτουν και κρίση και μνήμη", σημειώνει.

Ο Γ. Μανώλης αφήνει αιχμές και για τον Γιώργο Σουφλιά, με αφορμή τις πληροφορίες ότι εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό εκλογές τον Οκτώβριο. Κάνοντας έμμεση αναφορά στις φήμες που θέλουν τον έμπειρο πολιτικό να ενδιαφέρεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, αναφέρει ότι κάποιοι τάσσονται υπέρ των εκλογών αυτοκτονίας "επειδή επιθυμούν για τον εαυτό τους σημαντικό θεσμικό διακομματικό ρόλο".

Ο τέως βουλευτής Αργολίδας σημειώνει ότι κανείς δεν θα κατηγορήσει τον Κώστα Καραμανλή εάν δεν κερδίσει μια συνεχόμενη τρίτη εκλογή. Οφείλει όμως να οδηγήσει τη νέα Δημοκρατία σε αυτοκάθαρση, προσθέτει και εκτιμά ότι η ιστορία θα τον κρίνει με αυστηρότητα, αν ανοίξει ο ίδιος τον δρόμο προς μια μεγάλη ήττα.

Την έδρα του Γιάννη Μανώλη στη Βουλή καταλαμβάνει ο Δημήτρης Κρανιάς.

Επίθεση από Τραγάκη

"Ο Γιάννης Μανώλης, ενεργώντας με προφανώς προσωπικά πολιτικά κίνητρα, δε νομιμοποιείται να εμφανίζεται ως δήθεν τιμητής της πολιτικής ζωής του τόπου και της παράταξης που τον στήριξε και τον ανέδειξε", δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης.

Η δήλωση

Ολόκληρη η δήλωση του Γιάννη Μανώλη έχει ως εξής:

"Κατέθεσα σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα για να διευκολύνω τον Πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ, να ανταποκριθεί στις ιστορικές ευθύνες που έχει απέναντι στην παράταξη, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και τα εκατομμύρια των πολιτών που τον τίμησαν αναδεικνύοντας τον αρχηγό και δύο φορές πρωθυπουργό. Έχει υποχρέωση έστω και την ύστατη αυτή ώρα να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε να μην οδηγηθεί η παράταξή μας σε εκλογική αυτοκτονία που θα τη φέρει σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης με ορατό ακόμη το ενδεχόμενο της διάσπασης.

Αυτό που ζητούν τα εκατομμύρια των νεοδημοκρατών που γαλουχήθηκαν με τις ιδεολογικές αρχές και τις ηθικές αξίες αυτής της παράταξης, είναι να μην υποκύψει σε όσους του προτείνουν εκλογές αυτοκτονίας. Κάποιοι, επειδή ανυπομονούν να ηγηθούν του κόμματος έστω και αν αυτό προϋποθέτει βαριά ήττα και δραματική συρρίκνωση και κάποιοι άλλοι επειδή επιθυμούν για τον εαυτό τους σημαντικό θεσμικό διακομματικό ρόλο. Τούτες τις δύσκολες για την παράταξη στιγμές, όσοι την πλήγωσαν με την εμπλοκή τους σε υποθέσεις σκανδάλων, όσοι με τις γκάφες τους, τη συμπεριφορά τους και τις παραλήψεις τους έβαλαν τη νέα Δημοκρατία στο κάδρο του σκανδάλου της Siemens και όσοι αμφισβητούν το δικαίωμα του πρωθυπουργού, να επιλέγει τους υπουργούς του δηλώνοντας αμετακίνητοι και απαιτώντας το βόλεμα των δικών τους ενώ θέτουν βέτο ακόμη και σε αλλαγές περιφερειαρχών, οφείλουν να καταλάβουν ότι οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας διαθέτουν και κρίση και μνήμη.

Το σύνθημα που μαζί με τα εκατομμύρια των φίλων της Νέας Δημοκρατίας βροντοφωνάζαμε για χρόνια στις πλατείες ήρθε η ώρα του Καραμανλή” γίνεται σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αφήσει την ευκαιρία αυτή να χαθεί. Οφείλει να προχωρήσει σ' αυτό που δεν έκανε δύο χρόνια τώρα, να οδηγήσει την παράταξη στην αυτοκάθαρση που χρειάζεται βάζοντας το μαχαίρι στο κόκαλο, και να ξαναδώσει ελπίδα και όραμα στους πληγωμένους και απογοητευμένους Νεοδημοκράτες.

Κανένας δεν θα τον κατηγορήσει εάν δεν κερδίσει μια συνεχόμενη τρίτη εκλογή. Θα το κρίνει όμως αυστηρά η ιστορία εάν δεν το προσπαθήσει και εάν ανοίξει ο ίδιος τον δρόμο προς μια μεγάλη ήττα, μια δραματική συρρίκνωση και επομένως μια βαθιά κρίση και ενδεχόμενη διάσπαση".

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)