Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Αγωνιστικό ραντεβού στη ΔΕΘ

Πλήρης  στοίχισηΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009
Article Author: Πολιτεία

Αγωνιστικό «παρών» ετοιμάζεται να δώσει και φέτος το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Πέντε μέρες πριν το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, στη συμπρωτεύουσα, απευθύνει «προσκλητήριο ενότητας, αγώνα και συμμετοχής» προς όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους πολίτες της Πιερίας.
Το Εργατικό Κέντρο, ετοιμάζεται να ναυλώσει και φέτος πούλμαν, τα οποία θα αναχωρήσουν στις 5.00 το απόγευμα του Σαββάτου, από τα γραφεία του, με προορισμό το Άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, όπου, στις 6.30 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το συλλαλητήριο των συνδικάτων για να ακολουθήσει αμέσως μετά πορεία προς Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς της χώρας.
Στην ανακοίνωση-κάλεσμα προς τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του νομού, το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και η κυβέρνηση»,σημειώνεται, «δημιούργησαν την κρίση, και τώρα καλούν εμάς να την πληρώσουμε µε απολύσεις, διαθεσιμότητες, λιτότητα, ανατροπή των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και νέα φοροεπιδρομή, ενώ ταυτόχρονα χορηγούν προκλητικά bonus στους Υμετέρους. Θέλουν τα κέρδη δικά τους-τα χρέη δικά μας.
Θέλουν τους φόρους και τα βάρη να τα πληρώνουμε οι εργαζόμενοι, ενώ οι εργοδότες να φοροδιαφεύγουν και να απολύουν. Οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες, τα 4ήμερα, οι ελαστικές μορφές εργασίας και η εργοδοτική αυθαιρεσία διαμορφώνουν πλέον ένα εφιαλτικό τοπίο, το οποίο η Κυβέρνηση επιχειρεί να εξωραΐσει με ευχολόγια και ρουσφετολογικές προσλήψεις στο δημόσιο. Τα ελλείμματα, η έκρηξη του χρέους, η αδυναμία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, οι εκποιήσεις των ΔΕΚΟ και της δημόσιας περιουσίας οφείλονται αποκλειστικά στις ασκούμενες Νεοφιλελεύθερες πολιτικές και όχι στους εργαζόμενους, στους πενιχρούς μισθούς και τις συντάξεις πείνας. Οι διεθνείς οργανισμοί (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.α) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζουν την ίδια αντεργατική και αντικοινωνική συνταγή περικοπής όλων των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας».
«Για όλα αυτά», προσθέτει, «το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, θα βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί ‘φτάνει πια, δεν πάει άλλο!’».
Η ανακοίνωση-κάλεσμα περιλαμβάνει ακόμη και το καθιερωμένο (και εν πολλοίς πανομοιότυπο, αφού εδώ και χρόνια, γενικά και τοπικά προβλήματα παραμένουν άλυτα) διεκδικητικό πλαίσιο:
-Ριζική αλλαγή της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.
-Δίκαιη διανομή και αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.
-Ανατροπή των πολιτικών λιτότητας
-Προστασία των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ.
-Αυξήσεις µισθών, ηµεροµισθίων, συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας.
-Νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα δημιουργεί σταθερές θέσεις εργασίας και θα εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και το μέλλον των ΝΕΩΝ.
-Κατάργηση της ψευτοαπασχόλησης, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
-Αναστροφή ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων του δημοσίου.
-Υπεράσπιση του ΙΚΑ και του Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος, επιστροφή των ληστευθέντων χρημάτων των δομημένων ομολόγων, διεύρυνση των Βαρέων και Ανθυγιεινών, όχι στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
-Δημιουργία δημόσιου πόλου στο πιστωτικό σύστημα. Αυστηρό έλεγχο και εποπτεία των κεφαλαίων, του τραπεζικού συστήματος, των κερδών, της ασύδοτης αγοράς, των καρτέλ και του χρηματοοικονομικού τζόγου.
-Πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής, των εξωχώριων εταιριών (off-shore)της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής.
-Αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου, των μεγάλων εισοδημάτων, της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση υπέρ μισθωτών και συνταξιούχων.
-Υπεράσπιση του δημόσιου τομέα και των κοινωνικών αγαθών. Αναβάθμιση και ενίσχυση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας-Υγείας-Πρόνοιας.
-Προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.
-Καθιέρωση του θεσμού “Συνήγορος του εργαζόμενου”- προώθηση εργατικού και κοινωνικού ελέγχου, ίδρυση φορέα επαγγελματικού κινδύνου.
-Απαγόρευση των απολύσεων σε επιχειρήσεις που έλαβαν κρατική χρηματοδότηση ή επιδοτήσεις.
-Διπλασιασμός των αποζημιώσεων των απολύσεων.
-Ενίσχυση της σταθερής εργασίας- 35ωρο, 5νθήμερο µε πλήρη αμοιβή και ασφάλιση- κατάργηση αντεργατικών νόμων που επιτρέπουν την ελαστική εργασία.
-Συνέχιση των εργασιών και αποπεράτωση του Νέου Νοσοκομείου Κατερίνης.
-Να μη δημιουργηθούν νέοι σταθμοί διοδίων στους κόμβους Αιγινίου-Λεπτοκαρυάς-Λιτόχωρου. Μείωση των ποσών των διοδίων στα επίπεδα που ήταν πριν δοθεί η εκμετάλλευσή τους στην εταιρία ΑΙΓΑΙΟ.
-Να σταματήσει η κοροϊδία για τους άνεργους της ΚΟΡΤΑΓΚ. Υπαγωγή των απολυμένων της ΚΟΡΤΑΓΚ και της ΤΙΝ-ΦΙΛ στη ρύθμιση που έγινε για τους άνεργους της Νάουσας και της Πρέβεζας. Επανάληψη των προγραμμάτων ολοκληρωμένης παρέμβασης για τους απολυμένους της ΚΟΡΤΑΓΚ, της ΚΑΤΕΡΙΝΑ και προγράμματα ολοκληρωμένης παρέμβασης για όλους τους άνεργους της Πιερίας.
-Μέτρα ουσιαστικά για την ασφάλεια και την Υγιεινή στους χώρους δουλειάς, συχνότερους και αυστηρότερους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ), το ΙΚΑ, και την Αστυνομία για την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής Νομοθεσίας (ρεπό, πενθήμερο, εργασία τις Κυριακές και αργίες, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, άδειες, ωράρια εργασίας κλπ).

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: