Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Δεν πάει άλλο!

DEΥΤΕΡΑ 31 Αυγούστου 2009,
http://www.protothema.gr/content.php?id=42811
της Μαίρης Λαμπαδίτη

Σε θέση μάχης βρίσκονται τα συνδικάτα εν όψει του συλλαλητηρίου που έχουν προγραμματίσει στη Θεσσαλονίκη την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, με κεντρικό σύνθημα "δεν πάει άλλο".

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που έφυγαν προ ημερών με άδεια χέρια από το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζουν ότι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους εξαιτίας της ανεργίας, της συμπίεσης των εισοδημάτων και της συνεχούς ανατροπής των εργασιακών δικαιωμάτων τους .

Τα μηνύματα για την αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα είναι δυσοίωνα. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά το 2009 θα προστεθούν στις στρατιές των ανέργων άλλοι 100.000 έως 120.000 πολίτες, ενώ άλλοι τόσοι θα χάσουν τη δουλειά τους και το 2010.

Την ίδια ώρα το ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕ υπολογίζει ότι στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέχρι το Μάρτιο θα χαθούν 96.800 θέσεις εργασίας.

Αλλά και όσοι δεν ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας, είναι αναγκασμένοι υπό την απειλή της απόλυσης να δουλεύουν με τετραήμερα που έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας ιδίως στη Βόρειο Ελλάδα και με μερική απασχόληση με αποτέλεσμα να περικόπτονται και οι αμοιβές τους.

Από τα στοιχεία της επιθεώρησης εργασίας προκύπτει ότι τον Ιούνιο έγιναν 71.000 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης και 28.000 προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα στον τουριστικό κλάδο όπου φέτος η πλειοψηφία των εργαζομένων υποαπασχολήθηκαν . Για παράδειγμα στο Νομό Ηρακλείου τον Ιούνιο έγιναν 6.000 προσλήψεις πλήρους και άλλες 2.000 προσλήψεις μερικής απασχόλησης.

στα Χανιά 1400 πλήρους και άλλες 1000 μερικής ενώ στην Κεφαλονιά 390 πλήρους και 630 μερικής απασχόλησης .

Μακρινός παραμένει και ο στόχος της ευρωπαϊκής σύγκλισης των μισθών.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία που θα παρουσιαστεί στην Θεσσαλονίκη οι Ελληνες εργαζόμενοι αμείβονται με το 82% του μέσου ευρωπαϊκού μισθού, η παραγωγικότητά τους βρίσκεται στο 92% ενώ το κόστος ζωής ανέρχεται στο 94%. Ακόμα χειρότερη είναι η σύγκριση για τους κατώτατους μισθούς που αντιστοιχούν στο 50,5 % του μέσου ευρωπαϊκού όρου .

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: