Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Ανασχηματισμός ή εκλογές

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Ανασχηματισμός

ή εκλογές

Ενώπιον του διλήμματος ανασχηματισμός ή πρόωρες εκλογές εξακολουθεί να βρίσκεται ο πρωθυπουργός αναμένοντας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας τα αποτελέσματα των ποιοτικών μετρήσεων που έχει παραγγείλει το μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Καραμανλής δέχεται παράλληλα ασφυκτικές πιέσεις από υπουργούς και βουλευτές του να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων πριν τη ΔΕΘ ώστε να εμφανισθεί με ανανεωμένο σχήμα στη Θεσσαλονίκη. Ορισμένοι μάλιστα προειδοποιούν ότι εάν δεν γίνουν άμεσα αλλαγές η ΝΔ κινδυνεύει με συντριβή.

"Όταν χάνεις με 5-0 και όταν βλέπεις ότι υπάρχουν δημοσκοπήσεις της Κυριακής, οι οποίες είναι κακά τα μαντάτα, απ' ότι πληροφορούμαι, τότε δεν χρειάζεται ισορροπίες, χρειάζεται ανατροπή" σχολίασε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Στο τραπέζι του πρωθυπουργού παραμένει η εισήγηση για αλλαγές σε κορυφαία υπουργεία με τη δημιουργία νέων σχημάτων. Ο κ. Καραμανλής φέρεται να αντιμετωπίζει τη δημιουργία υπουργείου Υποδομών που θα προκύψει από τη συνένωση των υπουργείων Δημοσίων Έργων και Μεταφορών υπό το Γιώργο Σουφλιά.

Σύμφωνα με την ίδια εισήγηση ο Προκόπης Παυλόπουλος μετακομίζει στο υπουργείο Επικρατείας ενώ ιδρύεται υπουργείο Περιβάλλοντος με πιθανούς υπουργούς τον νυν υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Σταύρο Καλογιάννη ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει να δώσει έμφαση στα έσοδα που καταποντίζονται ενδέχεται να διαχωρίσει το υπουργείο Οικονομικών από το υπουργείο Οικονομίας και να τοποθετήσει εκεί τον Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης, "νομίζω ότι μικρές χειρουργικές κινήσεις, μπορεί να γίνει και αυτό και να είναι πιο αποτελεσματική η κυβέρνηση".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι "το μεγαλύτερο ρίσκο το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση, πόσο μάλλον σε συνθήκη πίεσης, είναι παρατεταμένη απραξία".

Στον αντίποδα υπάρχουν υπουργοί που θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός εάν και εφόσον προχωρήσει σε αλλαγές θα κινηθεί μετά τη ΔΕΘ. Ακόμα και στα πιο ευφάνταστα σενάρια ανασχηματισμού αμετακίνητοι θεωρούνται η Ντόρα Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Γιάννης Παπαθανασίου στο υπουργείο Οικονομίας, ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο υπουργείο Υγείας και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο υπουργείο Παιδείας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένει ότι η κυβέρνηση θα προτάξει την πολιτική δράση έναντι των αλλαγών στα πρόσωπα τονίζοντας ότι "έχουμε αρκετές μέρες ακόμη μέχρι τα εγκαίνια της ΔΕΘ και εν πάσι περιπτώσει περισσότερο από μια βδομάδα. Η σημερινή κυβέρνηση πηγαίνει μπροστά με το έργο της".

Στα σενάρια των αλλαγών περιλαμβάνεται και η πιθανή υπουργοποίηση τριών υφυπουργών ενώ ερώτημα παραμένει αν ο Λευτέρης Ζαγορίτης θα μείνει στη Ρηγίλλης. Ως υπό αναβάθμιση εμφανίζονται οι υφυπουργοί Θανάσης Νάκος, Γιάννης Βαληνάκης και Σταύρος Καλογιάννης. Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να βελτιώσει την πήχη της κυβέρνησης στους πολίτες.

"Στους πολίτες υπάρχει διάχυτη η αίσθηση, -υποστήριξε ο Γ. Παπακωνσταντίνου- η πεποίθηση πια ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κλείσει τον κύκλο της. Νομίζω ότι ουδείς περιμένει ότι ένας ανασχηματισμός, όποια πρόσωπα και αν ανακατευτούν στην τράπουλα, όποιες δομικές αλλαγές, απαραίτητες, γίνουν, ουδείς πραγματικά πιστεύει πως αυτό θα δώσει νέα πνοή στην κυβέρνηση".

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: