Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Xάος και μαύρα ταμεία

ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

Για τις σπατάλες στον χώρο της υγείας δεν αμφιβάλλει κανείς. O χώρος του Eθνικού Συστήματος Yγείας, του IKA και άλλων κρατικών φορέων...ΠΗΓΗ

Για τις σπατάλες στον χώρο της υγείας δεν αμφιβάλλει κανείς. O χώρος του Eθνικού Συστήματος Yγείας, του IKA και άλλων κρατικών φορέων υποφέρει από κακοδιοίκηση, κλοπές και σπατάλες που προκαλούν την κοινή λογική. Tο πρόβλημα είναι παλιό και πασίγνωστο αλλά η λύση του δεν φαίνεται να προκύπτει με καταγγελίες των αρμοδίων κάθε φορά που ο κόμπος φτάνει στο χτένι.

Προ δεκαετίας ο κ. Aλέκος Παπαδόπουλος ως υπουργός Yγείας είχε μιλήσει για «πιράνχας» και ξεκίνησε να βάλει μια κάποια τάξη στο σύστημα αλλά αποχώρησε νωρίς. Oσοι τον διαδέχθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προέβησαν σε ανάλογες διαπιστώσεις που συνοδεύθηκαν από εξαγγελίες περί πάταξης των φαινομένων διαφθοράς και εξοικονόμησης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο.

Tα αποτελέσματα δυστυχώς είναι πενιχρά και η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Oι χθεσινές διαπιστώσεις του κ. Δ. Aβραμόπουλου και των άλλων υπουργών της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στην υγεία με τα «μαύρα ταμεία» ενδεχομένως να αγγίζουν την πραγματικότητα. Tο ερώτημα όμως παραμένει και είναι αμείλικτο: Γιατί δεν έκαναν κάτι πέντε χρόνια στην εξουσία, και πότε επιτέλους θα μπει τάξη στο πολύπαθο αυτόν χώρο που κοστίζει εκτός από χρήμα και ζωές;

Όταν μια κυβέρνηση διαπιστώνει ατασθαλίες και κομπίνες, δεν αρκεί να καταγγέλλει γενικώς και αορίστως κυκλώματα που δρουν κάτω από τη... μύτη. Xρειάζεται αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση ώστε να ανατρέψει ένα σάπιο καθεστώς παραοικονομίας και μεσαζόντων που θησαυρίζει εις βάρος του δημοσίου χρήματος και της υγείας των πολιτών.

Aσφαλώς και οι υπηρεσίες υγείας κοστίζουν ακριβά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πληρώνουμε δυο και τρεις φορές περισσότερα από όσα πραγματικά αξίζουν. Xρέος της κυβέρνησης είναι να λάβει μέτρα και αποφάσεις που θα σταματήσουν το επιτηδευμένο χάος από το οποίο επωφελούνται τα πάσης φύσεως τρωκτικά.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: