Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Με τα «μικρά» πότε θα ασχοληθείτε;

ΤΡΙΤΗ 21.07.2009

Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr

Οι «μεγάλοι» του πολιτικού μας εποικοδομήματος, ασχολούνται με τα «μεγάλα» προβλήματα του τόπου. Αν και πότε πρέπει να γίνουν εκλογές, ή ανασχηματισμός, πως θα πετύχουν τα παιγνίδια με το σύνταγμα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε τρίτο κόμμα και άλλα παρόμοια.
Εμείς, παρακάτω, έχουμε τα δικά μας «μικρά» προβλήματα να μας βασανίζουν. Τα οποία θεωρούνται ανάξια για να ασχοληθούν συστηματικά με αυτά οι «μεγάλοι». Όπως για παράδειγμα το πρόβλημα επαγγελματικής αποκατάστασης των παιδιών μας.
Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι από τότε που οι γονείς μας έλεγαν «μάθε παιδί μου γράμματα» βέβαιοι πως «με ένα χαρτί στο χέρι» δεν θα πεινάσουμε. Τώρα το «χαρτί» οδηγεί στην ανεργία, σε εφιαλτικά ποσοστά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι άνεργοι πτυχιούχοι, φτάνουν φέτος τους 100.000. Ενώ άλλοι 10.000 συντηρούνται απασχολούμενοι σε τελείως άσχετα επαγγέλματα, ή σε επιδοτούμενα προγράμματα υποαπασχόλησης, με σχεδόν συμβολικές αμοιβές.
Γέμισε ο τόπος άνεργους φιλολόγους –το 67% των πτυχιούχων- ιστορικούς, αρχαιολόγους, πολιτικούς επιστήμονες, κοινωνιολόγους κλπ. «Βρόμισε η αγορά» από την υπερπροσφορά δικηγόρων, αρχιτεκτόνων, ακόμη και γιατρών, τόσο ώστε οι άνεργοι αυτών των ειδικοτήτων να ξεπερνούν τις 17.000.
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν απλώς ότι αφενός πάσχει το σύστημα με το οποίο τρεις στους τέσσερις νέους εισάγονται σε σχολή με διαφορετικό αντικείμενο από εκείνο που ήθελαν να σπουδάσουν. Και αφετέρου την τραγική απουσία επιστημονικώς ασκούμενου επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων, στα χρόνια κυρίως του λυκείου.
Ο φίλος μου ο Λευτέρης έχει τρεις γιους. Τον μεγάλο τον έχει ακόμη ...οικόσιτο, με το πτυχίο κοινωνιολογίας κορνιζαρισμένο.
Ο μεσαίος, που προτίμησε κάτι ...ευτελές και ταπεινό, να γίνει δηλαδή υδραυλικός, είναι ο μόνος ευτυχής. Τον κυνηγάνε για δουλειά, δεν κυνηγάει. Ακόμη και με την κρίση.
Και τώρα ο Λευτέρης προσπαθεί να «φωτίσει» τον μικρό του ότι με ένα πτυχίο νομικής δεν γίνεσαι οπωσδήποτε Λυκουρέζος ή Κούγιας, αλλά πιθανότατα ένας αθλίως αμειβόμενος βοηθός σε δικηγορικό γραφείο.
Μόνο που αυτή τη δουλειά δεν έπρεπε να την κάνει ο Λευτέρης που δεν τελείωσε το γυμνάσιο. Αλλά το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Το οποίο έχει καταντήσει σαν το γιοφύρι της Άρτας, παρά τους τόσους ...πρωτομάστορες, που δεκαετίες τώρα το «εκσυγχρονίζουν».
ΠΗΓΗ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: