Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

35 χρόνια ράβε ξήλωνε

ΠΕΜΠΤΗ 23.07.2009

Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr

Ζωή να έχει η Δημοκρατία μας, την Παρασκευή γιορτάζει τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια από την αποκατάσταση της.

Το λιγότερο που περίμενε η γενιά μου, η γαλβανισμένη μέσα στο καμίνι ενός πολιτικού μίσους και διχασμού, ήταν η γαλήνη και σταθερότητα. Και ως προς την πολιτική σταθερότητα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ασφαλώς την εξασφάλισε με τις κινήσεις του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και της πρόσθεσε το άλας της «εθνικής συμφιλίωσης», με την εξάλειψη των συνεπειών του εμφυλίου, ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Αλλά δυστυχώς παρά τις εναλλαγές κυβερνήσεων δεν αποκτήσαμε καμιά σταθερότητα στην αντιμετώπιση των καθημερινών μας προβλημάτων, εκείνων που διαμορφώνουν την ποιότητα της ζωής μας.

Τριάντα πέντε χρόνια τώρα η φορολογική νομοθεσία αλλάζει όχι μόνο από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, όχι μόνο από υπουργό σε υπουργό της ίδιας κυβέρνησης, όχι από το ένα οικονομικό έτος στο άλλο, αλλά πολλές φορές, οι αλλαγές γίνονται μια και δυο και τρεις φορές μέσα στον ίδιο χρόνο.

Τριάντα πέντε χρόνια τώρα τα παιδιά του ελληνικού λαού αντιμετωπίζονται ως έπιπλα όπου κάθε καινούργια «νοικοκυρά», είτε τα αλλάζει από την αρχή είτε τα πάει πέρα δώθε. Αν έπρεπε να απαριθμήσω τις «μεταρρυθμίσεις» που έχουν γίνει στην κασίδα των Ελληνόπουλων, και ποια ήταν η «επιτυχία» τους, δεν θα έφτανε η στήλη πολλών ημερών.

Ακόμη και εκεί που έγιναν βήματα, όπως π.χ. στο ασφαλιστικό, έγιναν τόσο καθυστερημένα, τόσο αποσπασματικά, δειλά, μεσοβέζικα και παράταιρα, ώστε πριν εμπεδώσουμε την μια «μεταρρύθμιση» να διαπιστώνεται ότι χρειάζονται «νέες πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις», αν δεν θέλουμε να καταρρεύσει το σύστημα.

Τώρα, μετά τους ...εμπνευσμένους χειρισμούς στις υποθέσεις των σκανδάλων, όπως του Βατοπεδίου, έχουμε μπει και σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, τόσο σώστε να μη γνωρίζουμε αν οι εκλογές θα γίνουν «αναγκαστικά» τον Οκτώβριο, το Μάρτιο, ή αργότερα.

Μετά από τριάντα πέντε χρόνια, δεν είναι μελαγχολικό να βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση ουσιαστικής αστάθειας;


Μας συμπαθάτε, αλλά κουραστήκαμε, μπαϊλντίσαμε, να είμαστε επί τριάντα πέντε χρόνια, μια ολόκληρη ζωή, πολιτικά πειραματόζωα.
ΠΗΓΗ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: