Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Η Ντόρα στη δίνη του κυκλώνα Siemens

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009 (ΝΕΑ)
Στο επίκεντρο πολιτικής και εσωκομματικής θύελλας που αρκετοί στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι θα δυναμώσει μετά τις κάλπες της Κυριακής, έχει βρεθεί η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή την «απόδραση» Καραβέλα.
Το διπλό «άδειασμα» που δέχθηκε για την πολύκροτη υπόθεση, τόσο από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια όσο και από τον σύλλογο των διπλωματικών υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών, έχει δώσει τροφή για σκληρές παρασκηνιακές επιθέσεις από το εσωκομματικό πεδίο, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την ίδια και προκαλώντας νευρικό κλονισμό στο επιτελείο της. Σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργεί η εικόνα του κυβερνητικού ρήγματος, η κ. Μπακογιάννη περιόδευσε μαζί με τον κ. Δένδια (και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανασίου) χθες το πρωί στην Κέρκυρα, όπου ανέλαβε εκ νέου την πολιτική ευθύνη για όσα διαδραματίστηκαν, εμμένοντας παράλληλα στη θέση της περί ολιγωρίας των υπαλλήλων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης πάντως φρόντισε και χθες να διαχωρίσει τη θέση του από το υπουργείο Εξωτερικών και διεμήνυσε ότι ο ίδιος δεν χρειάζεται να κάνει κάποια έρευνα στο υπουργείο του. «Για εμάς, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν υπάρχει κάποιο θέμα και συνεπώς δεν υπάρχει θέμα σχολιασμού», είπε με έμφαση (μιλώντας στον Real Fm), επιχειρώντας να κλείσει από την πλευρά του το θέμα και κάθε συζήτηση για την εμπλοκή του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Οι διπλωματικοί υπάλληλοι
Το δεύτερο μέτωπο που άνοιξε για την κ. Μπακογιάννη, όμως, δεν έχει κλείσει. Η επίθεση των διπλωματικών υπαλλήλων, όπως αναγνωρίζουν συνομιλητές της, προκαλεί φθορά στην εικόνα της υπουργού και δημιουργεί προβληματισμό για το πώς θα εξελιχθούν στο εξής οι σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας και του προσωπικού του υπουργείου Εξωτερικών. Τα ίδια στελέχη δεν απέκλειαν η αιφνιδιαστική και πρωτοφανής κίνηση των διπλωματικών υπαλλήλων να συνδέεται και με εσωκομματικές έριδες. Με νόημα επικαλούνταν, μάλιστα, την υπόγεια διαμάχη της κ. Μπακογιάννη με τον προκάτοχό της κ. Π. Μολυβιάτη, με το οποίον υπάρχει «διαφορά αντίληψης», όπως έλεγαν, για τον σχεδιασμό, τις στοχεύσεις και τις κινήσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της διπλωματίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος, πάντως, παρείχε χθες πλήρη κάλυψη στην κ. Μπακογιάννη και αποδοκίμασε τον σύλλογο των υπαλλήλων. «Βιάστηκαν πολύ οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών να τοποθετηθούν, προσπαθώντας να προκαταλάβουν την έρευνα, η οποία είναι φυσικό να γίνει...», ανέφερε με έμφαση.
Την ίδια στιγμή, όμως, βουλευτές και κομματικά στελέχη που έχουν κατά καιρούς στραφεί ακόμη και δημοσίως εναντίον της κ. Μπακογιάννη, αφήνουν να εννοηθεί ότι η υπουργός Εξωτερικών θα είναι ένα από τα βασικά πρόσωπα που θα κληθούν το βράδυ των ευρωεκλογών να αναλάβουν την ευθύνη, εάν από τις κάλπες προκύψει για μια βαριά ήττα.
Στην «πρώτη γραμμή»
Μέσα σε αυτό το κλίμα, είναι δεδομένο ότι η υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί έως την Κυριακή στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης. Το μήνυμα αυτό έστειλε, ουσιαστικά, χθες το βράδυ από την Κεφαλονιά, όπου μίλησε σε ανοικτή κομματική συγκέντρωση. Η κ. Μπακογιάννη έπλεξε το εγκώμιο του Κων. Καραμανλή, διαβεβαίωσε τους συγκεντρωμένους για την «πολιτική υπεροχή» της Ν.Δ. και ζήτησε από τους ψηφοφόρους «να βουλιάξουν» το ΠΑΣΟΚ...
22 οι αποδέκτες του τηλεγραφήματος
ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22 Μαΐου είχε φτάσει τόσο στο γραφείο της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη όσο και στο διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή το «άκρως απόρρητο- εξαιρετικά επείγον» τηλεγράφημα του πρέσβη Ν. Δεικτάκη που εστάλη από το Μοντεβίδεο προειδοποιώντας για τις κινήσεις διαφυγής Καραβέλα. Ένα τηλεγράφημα που έμεινε στα γραφεία του υπουργείου Εξωτερικών για τέσσερα ολόκληρα 24ωρα πριν κοινοποιηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης την Τετάρτη 27 Μαΐου κι αφού ο κ. Καραβέλας είχε... αποδράσει από την Ελλάδα. Το τηλεγράφημα μάλιστα είχε αποδέκτες και άλλες 20 διευθύνσεις του υπουργείου Εξωτερικών, όπως φαίνεται στη φωτοτυπία που αποκάλυψε χθες ο Αntenna. Ανάμεσά τους και τα γραφεία των τριών υφυπουργών Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη, Γ. Βαληνάκη και Θ. Κασσίμη! Κανείς ωστόσο δεν αντελήφθη τη σπουδαιότητά του. Αλλά ακόμη κι όταν ο γενικός του διπλωματικού γραφείου της κυρίας Μπακογιάννη την ενημέρωσε- με καθυστέρηση τριών ημερών- για τη σημασία του τηλεγραφήματος το πρωί της Τρίτης 26 Μαΐου, αντί εκείνη να τηλεφωνήσει αμέσως στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δένδια και να σημάνει συναγερμό, έδωσε απλώς εντολή να ειδοποιηθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Κάτι που πήρε 27 ώρες να γίνει- έως το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Μαΐου!
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: