Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Aνέθεσαν την ΕΔΕ σε διπλωμάτη συνυπεύθυνο για την συγκάλυψη

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 Ιουνίου 2009, 14:38 ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΠΟΛΛΑΤΟΥ

Μοιάζει απίστευτο κι όμως ειναι αληθινό. Η υπουργός των Εξωτερικών «έχρισε» ως ελέγχοντα έναν από τους διπλωμάτες που θα έπρεπε να βρίσκονται στη θέση του ελεγχόμενου! Πρόκειται για τον ΣΤ΄γενικό διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη κ. Μιχάλη Καμπάνη. Ο κ. Καμπάνης διατάχθηκε να συνεχίσει τις έρευνες από το σημείο που σταμάτησε η προκαταρκτι­κή εξέταση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών κ. Αριστείδη Αγαθοκλή. Η εντολή της κυ­ρίας Ντόρας Μπακογιάννη στον πρέσβη κ. Καμπάνη εί­ναι σαφής: «Να διευκρινι­στούν περαιτέρω οι πτυχές της εν λόγω υπόθεσης και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες που ενδεχομένως θα προκύψουν».

Το ολίσθημα της υπουρ­γού των Εξωτερικών είναι ότι ανέθεσε την ΕΔΕ σε έναν δι­πλωμάτη που ήταν από τους αποδέκτες του «εξαιρετικώς επείγοντος - άκρως απόρρη­του τηλεγραφήματος» που εί­χε αποσταλεί από τον πρε­σβευτή της Ελλάδας στο Μοντεβίδεο, κ. Νικόλαο Δεικτάκη, στις 23 Μαΐου. Ο κ. Καμπάνης, επικεφαλής της ΣΤ' Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών, εί­χε λάβει στο γραφείο του το τηλεγράφημα από το Μο­ντεβίδεο από τις 16.42 του ίδιου Σαββάτου. Το γεγονός αυτό αναφέρεται με απόλυ­τη σαφήνεια στην «εμφάνι­ση εγγραφής» των 22 επίση­μων αποδεκτών του τηλε­γραφήματος ΑΠΦ.660/ ΑΣ355 από την Ουρουγουάη που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ». Ο πρέσβης κ. Κα­μπάνης -όπως και οι υπόλοιποι 21 αποδέκτες του τηλε­γραφήματος- προφανώς δι­καιολογείται εάν ισχυριστεί ότι δεν διάβασε το τηλεγρά­φημα μέσα στο Σαββατοκύ­ριακο. Από τη Δευτέρα 25 Μα'ί'ου, όμως, το άκρως απόρρητο σήμα από το Μο­ντεβίδεο βρισκόταν στο γρα­φείο του επικεφαλής της ΣΤ' Διεύθυνσης και άρα ο κ. Κα-μπάνης είχε κάθε δυνατότη­τα να το μελετήσει και στη συνέχεια να προβεί στις δια­δικασίες ενημέρωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών. Επιπλέον, το «ΘΕΜΑ» είναι σε θέση να γνωρίζει την αδιάψευστη μαρτυρία υψηλόβαθμου δι­πλωμάτη του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία ο κ. Καμπάνης εί­χε πληροφορηθεί για το τη­λεγράφημα του πρεσβευτή στο Μοντεβίδεο από ακόμη μία ανώτατη πηγή! Ο διευ­θυντής του διπλωματικού γραφείου της υπουργού Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Χαλαστάνης είχε ενη­μερώσει τον επικεφαλής της ΣΤ' Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού, Διοικητικής Οργάνωσης και Οικονομικής Διαχείρισης για το τηλεγρά­φημα που προειδοποιούσε ότι ο κ. Χρήστος Καραβέ­λας, εμπλεκόμενος στην υπόθεση των μαύρων τα­μείων της «Siemens», προε­τοιμάζει τη διαφυγή του στην Ουρουγουάη.

Και ξαφνικά, ο κ. Καμπά-νης, από ελεγχόμενος (αφού δεν ενήργησε περιμένοντας και αυτός την... επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος), με απόφαση της υπουργού των Εξωτερικών καθίσταται ελέγ­χων και κριτής των συναδέλ­φων του. Ούτε καν κώλυμα δεν επικαλέστηκε ο πρέσβης κ. Καμπάνης, ο οποίος διατά­χθηκε να κατονομάσει τους συναδέλφους του που ολιγώ­ρησαν (προσπερνώντας τον εαυτό του, εννοείται). Δι­πλωματικές πηγές περιγρά­φουν τον ΣΤ' γενικό διευθυ­ντή του υπουργείου Εξωτε­ρικών ως «κοσμικό», «Μυκο­νιάτη», επειδή επιλέγει το κο­σμοπολίτικο νησί των Κυκλά­δων για τις διακοπές του, και ως έναν υπηρεσιακό παρά­γοντα απολύτως ταυτισμένο με τις επιλογές της οικογέ­νειας Μπακογιάννη.

Το πινγκ πονγκ των ευθυνών και η υποχρεωτική παραίτηση

Να εξωθήσει σε παραί­τηση από το διπλω­ματικό σώμα τους δύο υπη­ρεσιακούς υπαλλήλους που ενεπλάκησαν στην υπόθε­ση Καραβέλα και αμφισβη­τούν τους ισχυρισμούς της υπουργού Εξωτερικών επι­χειρεί η κυρία Ντόρα Μπα­κογιάννη, με προφανή σκοπό να ενισχύσει την απολογητική της γραμμή. Ο διενεργήσας την προανά­κριση κ. Αριστείδης Αγαθοκλής βγάζει λάδι όλους τους διπλωματικούς υπαλ­λήλους στο γραφείο της υπουργού για τις καθυστε­ρήσεις και «αβλεψίες» τους, επιχειρηματολογώντας ότι ωθήθηκαν στις αποφάσεις τους «εκ του γεγονότος ότι δεν υφίστατο ένδειξη προ-τεραιότητος του τηλεγρα­φήματος "Αστραπιαίο" ή "Αμέσου Επιδόσεως"». Η ευθύνη μετακυλίεται στον διευθυντή της A8 Διεύθυνσης Λατινικής Αμερικής κ. Αλέξιο Κογεβίνα και τον Α' γενικό διευθυντή του ΥΠΕΞ κ. Σταύρο Βασιλόπουλο,στους οποίους η κυβέρνη­ση χρεώνει τις διαπιστωμέ­νες «ολιγωρίες» κινητοποίησης του κρατικού μηχανι­σμού. Σύμφωνα με την προκα­ταρκτική εξέταση, ο κ. Κογεβίνας είχε απευθυνθεί στο διπλωματικό γραφείο της κυρίας Μπακογιάννη, ζητώντας οδηγίες χειρισμού του τηλεγραφήματος από το πρωί της Δευτέρας 25 Μαΐου (το τηλεγράφημα από το Μοντεβίδεο έφτα­σε στο ΥΠΕΞ στις 15.36 του Σαββάτου 23 Μαΐου). Ο δι­ευθυντής της Α8 κατέθεσε ότι «έλαβε γνώση του συ­γκεκριμένου τηλεγραφή­ματος περί ώρα 10.00, τη Δευτέρα, 25/5/09» και επι­κοινώνησε με τον Α' γενικό διευθυντή κ. Βασιλόπουλο, «ο οποίος τον πληροφόρη­σε, μετά από λίγο, ότι ο ίδιος είχε ήδη ενημερώσει το Δι­πλωματικό Γραφείο Υπουρ­γού και ότι το τελευταίο έχει αναλάβει το θέμα».

Ο κ. Κογεβίνας (διευθυ­ντής της Α8) υποστηρίζει ότι το γραφείο της υπουργού του έδωσε οδηγίες χειρι­σμού στις 12.30 της Τρίτης 26 Μαΐου (ενώ ο κ. Κων­σταντίνος Χαλαστάνης ισχυρίζεται ότι οι οδηγίες είχαν δοθεί από τις 10.15 της ίδιας ημέρας).

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του διπλωμα­τικού γρα­φείου της κυ­ρίας Μπακογιάννη, κ. Χαλαστάνης, κα­τέθεσε ότι «δεν ενθυμείται ότι ενημερώθηκε για το πε­ριεχόμενο του τηλεγραφή­ματος από τον Α' Γενικό Δι­ευθυντή, ενώ ενθυμείται ότι ενημερώθηκε από τον Σύμ­βουλο Πρεσβείας του Δι­πλωματικού Γραφείου της υπουργού στις 12.55, τη Δευ­τέρα 25/5/09». «Για να μην πει ψέματα, απαντά ότι δεν θυμάται», σχολιάζουν δι­πλωματικές πηγές. Στη συ­νέχεια, ο πρέσβης κ. Χαλα-στάνης «ομολογεί» ότι ενη­μέρωσε την υπουργό Εξω­τερικών «την επομένη, Τρί­τη 26/5/09 και ώρα 10.00».

Ο στενότερος υπηρεσια­κός συνεργάτης της κυρίας Μπακογιάννη είναι όμως σο­βαρά εκτεθειμένος. Από τη στιγμή που ενημερώθηκε ο ίδιος, το πρωί της Δευτέρας, είχε πλήρη ευχέρεια να με­ταφέρει το τηλεγράφημα στην υπουργό του. Αρκού­σε μια απλή τηλεφωνική συ­νομιλία της κυρίας Μπακο-γιάννη με τους κυρίους Νί­κο Δένδια και Προκόπη Παυλόπουλο για να κλεί­σουν τα αεροδρόμια και να σφραγιστούν τα ελληνικά σύνορα, ώστε να αποτραπεί η διαφυγή του Xρήστου Καραβέλα στο εξωτερικό. Πο­λύ περισσότερο από τη στιγ­μή που η προφυλακισμένη σύζυγος του πρώην στελέ­χους της «Siemens», κυρία Μάρθα Καραβέλα, κατέθε­σε ότι είδε τελευταία φορά τον φυγά άντρα της το βρά­δυ της Πέμπτης 28 Μαΐου. Η αμέλεια της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών αποδεικνύεται εγκληματι­κή. Για να αποδομήσει τις εκδοχές των κυρίων Κογεβί-να και Βασιλόπουλου, η κυ­βέρνηση διακίνησε το σε­νάριο της παραίτησής τους από το διπλωματικό σώμα, υπονοώντας ότι η συνταξιο-δότησή τους συνιστά την έμπρακτη αποδοχή των ευ­θυνών τους για το φιάσκο. Κι όμως, από τα επίσημα έγ­γραφα που αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ» αποδει­κνύεται η αναξιοπιστία της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Κι αυτό διότι ο κ. Κογεβίνας συμπτωματι-κώς είχε υποβάλει στην κυρία Μπακογιάν-νη την πα-ραίτησή του από την 1η Ιουνίου, επι­καλούμενος μεροληπτική στάση στο αίτημά του να μετατεθεί σε πρεσβείες του εξωτερι­κού και εκφράζοντας τη δια­φωνία του με την απόφαση της υπουργού να δημιουρ­γήσει 15 θέσεις «πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων», όπου θα διορίζονται οι εκλεκτοί της πολιτικής ηγεσίας.

Τρεις ημέρες αργότερα, την Πέμπτη 4 Ιουνίου, ο κ. Κογεβίνας ανακάλεσε την παραίτησή του, καταγγέλ­λοντας ότι το υπουργείο δια­στρέβλωσε τις απόψεις του για να δημιουργήσει στην κοινή γνώμη την εντύπωση πως αποχωρεί αναλαμβάνο­ντας την ευθύνη για το φιά­σκο με την απόδραση Κα­ραβέλα.

Από την πλευρά του και ο Α' γενικός διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΚ κ. Σταύρος Βασιλό­πουλος είχε ζητήσει σε ανύ­ποπτο χρόνο τη μετακίνησή του στη Διπλωματική Ακα­δημία, ενώ εντέχνως και η δική του απομάκρυνση επι­χειρήθηκε να προβληθεί ως παραίτηση (με αφορμή τις γκάφες που ακολούθησαν την αποστολή του τηλεγρα­φήματος από το Μοντεβί­δεο), η οποία «προς το πα­ρόν δεν έχει γίνει αποδε­κτή».

Ο πρεσβευτής ζητουσε να ενημερωθεί άμεσα η Δικαιοσύνη

Κόλαφος για την κυβερνηση αποδεικνύεται το «εΕαιρετικώβ επείγον - άκρως απόρρητο» τη­λεγράφημα που απέστειλε στις 23 Μαίου προς την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εξω­τερικών ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Μο­ντεβίδεο κ. Νικόλαος Δεικτάκης σχετικά με την υπόθεση Καραβέλα.

Στο σήμα που συνέταξε από την πρωτεύουσα της Ουρουγουάης και το οποίο αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», ο κ. Νικόλαος Δει-κτάκης επισημαίνει την εκτί­μηση των ουρουγουανών αρ­χών ότι τα χρήματα που ο Χρή­στος Καραβέλας μετέφερε στο Μοντεβίδεο αποτελούν «προϊόν σχετιζόμενο με εν εξε­λίξει ανακρίσεις σε Ελλάδα για υπόθεση Siemens». Σε δραμα­τικό τόνο, ο πρεσβευτής της Ελλάδας «παρακαλεί» την Κε­ντρική Υπηρεσία του υπουρ­γείου Εξωτερικών να ενημε­ρώσει άμεσα τις αρμόδιες αρ­χές του υπουργείου Δικαιοσύ-

νης και ζητάει οδηγίες «για απάντηση προς εδώ υπηρεσία ξεπλύματος βρόμικου χρήμα­τος». Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ο κ. Δεικτάκης ζητά την ταχεία κινητοποίηση του κρα­τικού μηχανισμού. «Ουρου-γουανές αρχές ζητούν κατ' αρ­χάς επιβεβαίωση εκτιμήσεώς τους ότι το θέμα ενδιαφέρει ελ­ληνικές δικαστικές αρχές και, σε περίπτωση θετικής απα­ντήσεως, όπως τεθούν σε ενέρ­γεια σχετικές νόμιμες από πλευράς μας διαδικασίες»,υπο-γραμμίζει ο πρεσβευτής στο Μοντεβίδεο. Μεταφέροντας τη συνομιλία που είχε στις 22 Μαΐου, ημέρα Παρασκευή, με τον γενικό γραμματέα της Εθνικής Υπηρεσίας Διώξεως Εγκλημάτων Ξεπλύματος Χρή­ματος της Ουρουγουάης κ. Ρι-κάρντο Γκιλ, ο κ. Δεικτάκης ενημερώνει την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ότι ο πρόεδρος της λατινοαμερικα­νικής χώρας κ. Ταμπάρε Βά-σκεζ Ρόσας «έχει δώσει εντο­λή απόλυτης συνεργασίας εν προκειμένω με ελληνικές αρ­χές».

Από το περιεχόμενο του τη­λεγραφήματος η κυβέρνηση εί­ναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμέ­νη. Κι αυτό διότι οι διοικητικές και εκτελεστικές αρχές μιας πο­λύ μικρής χώρας, η οποία μά-

λιστα βρίσκεται στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας για τις χαμηλές επιδόσεις της στο πε­δίο της διαφάνειας, αποδει­κνύονται ικανότατες στον εντο­πισμό προσπάθειας ξεπλύμα­τος βρόμικου χρήματος. Προ­τού ενημερώσουν τη χώρα, της οποίας υπήκοος είναι ο ύπο­πτος, έχουν ερευνήσει το δρο­μολόγιο που ακολούθησε ο Κα­ραβέλας για να μεταφέρει τα χρήματα στην Ουρουγουάη, έχουν εντοπίσει τα μέλη της οι-κογένειάς του, έχουν καταγρά­ψει όλες τις... επενδυτικές του δραστηριότητες στην Πούντα ντελ Εστε, έχουν παγώσει τους λογαριασμούς του συνδιαχει-ριστή των μαύρων ταμείων της «Siemens» και έχουν δεσμεύ­σει το πολυτελές διαμέρισμα που πρόλαβε να αγοράσει. «Τα ως άνω άτομα δεν φαίνεται να ευρίσκονται στην Ουρουγουάη», επισημαίνει ο κ. Γκιλ, απευθυ­νόμενος στον κ. Δεικτάκη, κι αυ­τό είναι ίσως το μοναδικό «πα­ράπτωμα» της κυβέρνησης του Μοντεβίδεο. Διότι αν οι ου-ρουγουανές αρχές είχαν προ­λάβει να συλλάβουν τον Καρα­βέλα, οι εξελίξεις θα ήταν δια­φορετικές.

Στην Ελλάδα, παρά το γε­γονός ότι το τηλεγράφημα έφτασε σε 22 γραφεία ανώτα­των κρατικών παραγόντων, με­ταξύ των οποίων ο πρωθυ­πουργός, η υπουργός των Εξω­τερικών, οι υφυπουργοί της και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ουδείς συγκινήθηκε από τις εκ­κλήσεις του πρεσβευτή κ. Δει-κτάκη, ο οποίος σχεδόν ικετεύει τους ανωτέρους του να αντι­δράσουν άμεσα. Η κυβέρνηση ολιγώρησε, αδράνησε, «κάλυ­ψε» τις παράνομες κινήσεις του Καραβέλα και έδωσε στο πρώ­ην διευθυντικό στέλεχος της «Siemens» πολύτιμο χρόνο για να υλοποιήσει το σχέδιό του να διαφύγει από την Ελλάδα.

Η υπουργός των Εξωτερι­κών κυρία Ντόρα Μπακο­γιάννη χρειάστηκε τέσσερις ολόκληρες ημέρες απλώς για να προωθήσει το τηλεγράφη­μα στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο κ. Δένδιας είχε στα χέρια του το σήμα επί 24 ώρες και η Δι­καιοσύνη τελικώς αποφάσιζε να απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα στον Καραβέλα, έναν εκ των βασικοτέρων κατηγο­ρουμένων στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της «Siem-ens», λίγες ώρες αφού η σύζυ­γος του φυγά δήλωσε ότι τον είδε για τελευταία φορά... Από το κάδρο των ευθυνών δεν μπορούν να διαγραφούν ο πρωθυπουργός και ο Πρόε­δρος της Δημοκρατίας. Στο τη-λεγράφημά του ο πρεσβευτής στο Μοντεβίδεο μετέφερε έμ­μεσο προσωπικό μήνυμα του προέδρου της Ουρουγουάης για «απόλυτη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές». Κι όμως, ού­τε το διπλωματικό γραφείο του κ. Κώστα Καραμανλή ούτε οι διπλωμάτες σύμβουλοι του κ. Κάρολου Παπούλια κινητο­ποιήθηκαν. Ισως να μη διάβα­σαν το τηλεγράφημα, οπότε εί­ναι απλώς αμελείς. Το άλλο εν­δεχόμενο είναι να ανέγνωσαν το ενημερωτικό του πρεσβευ­τή κ. Δεικτάκη και να αδράνη­σαν, θεωρώντας ότι δεν είναι αρμόδιοι να κινητοποιηθούν, αφού δεν ήταν εκείνοι οι τυπι­κοί αποδέκτες του τηλεγρα­φήματος... Με σχεδόν την ίδια συλλογιστική, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών απο­δίδει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το φιάσκο στον πρεσβευ­τή της Ελλάδας στην Ουρου­γουάη, τον διπλωμάτη που προσπάθησε να προειδοποι­ήσει...Για να αθωώσει την κυρία Μπακογιάννη και τους συνερ­γάτες της, ο γενικός γραμμα­τέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης κ. Αριστείδης Αγαθοκλής (ο οποίος διενήρ­γησε την προκαταρκτική εξέ­ταση για να διαπιστωθεί ποιοι υπάλληλοι ευθύνονται για τις καθυστερήσεις), αποφαίνεται ότι ο πρεσβευτής στο Μοντε­βίδεο «επιβάρυνε την κατά­σταση» επειδή επέλεξε ως αποδέκτη «προς ενέργεια» την Α8 Διεύθυνση Λατινικής Αμε­ρικής. Κατά τον κ. Αγαθοκλή, ο δεν αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών και σχεδόν συνέ­δραμε τον Καραβέλα να απο­δράσει; Ο... Δεικτάκης. Συνο­μιλητές του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Μοντεβίδεο επι­σημαίνουν ότι όταν κληθεί να καταθέσει, ο κ. Δεικτάκης θα αποδείξει με πειστικό τρόπο για ποιον λόγο δεν διαβάθμισε το τηλεγράφημά του ως «αστραπιαίο, αμέσου επιδόσε­ως ή ειδικού χειρισμού».

Οι ανέξοδες διαβεβαιώσεις της Ντόρας προτού αποκαλυφθεί το φιάσκο

Μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή η υπουργός των Εξωτερικών έμοιαζε «άτρωτη». Την ημέρα εκείνη, όταν το «ΘΕΜΑ» της ζήτησε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το τηλεγράφημα από το Μο­ντεβίδεο (το «ΘΕΜΑ» ήταν η πρώτη και η μοναδική κυρια­κάτικη εφημερίδα που αποκά­λυψε το φιάσκο με το σήμα από την Ουρουγουάη ήδη από τις 31 Μαΐου), η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ήταν κατηγορηματικά σίγουρη για τον εαυ­τό της. «Αν θεωρείτε ότι υπήρ­ξαν καθυστερήσεις, σας διαβε-βαιώ ότι κάνετε λάθος», μας απάντησε.

Μια ημέρα μετά, κι ενώ το «ΘΕΜΑ» ήταν ήδη κρεμασμέ­νο στα κεντρικά περίπτερα των Αθηνών, η κυρία Μπακογιάν-νη επιβεβαίωνε πλήρως τις αποκαλύψεις. Παρ' ότι ενημε­ρώθηκε εγκαίρως, το υπουρ­γείο Εξωτερικών λειτούργησε σαν να ήθελε να προσφέρει κάλυψη στον Χρήστο Καραβέ­λα. Και τότε η κυρία Μπακο-γιάννη παραδέχτηκε τη μισή αλήθεια, ισχυριζόμενη ότι το υπουργείο της αντέδρασε με καθυστέρηση 72 ωρών. Τη Δευ­τέρα 1η Ιουνίου, η υπουργός των Εξωτερικών αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι υπήρξε κα­θυστέρηση και διέταξε ΕΔΕ, αναζητώντας τις ευθύνες διοι­κητικών υπαλλήλων. Ακόμη και τότε, όμως, επέμεινε στην εκ­δοχή ότι είχε ενημερώσει τον υπουργό Δικαιοσύνης από την Τρίτη 26 Μαΐου. Τα ερωτήμα­τα ωστόσο παρέμεναν αναπά­ντητα. Γιατί η κυρία Μπακο-γιάννη δεν επικοινώνησε ούτε καν τηλεφωνικώς με τον κ. Νί­κο Δένδια για να επιταχύνει τη «διεκπεραίωση» του τηλεγρα­φήματος. Ο διευθυντής του γραφείου της κ. Κωνσταντίνος Χαλαστάνης δεν της επισήμα­νε ότι η άκρως απόρρητη ενη­μέρωση βρισκόταν ήδη τρία 24ωρα στο υπουργείο χωρίς κα νείς να έχει ασχοληθεί επί της ουσίας με τις προειδοποιήσεις της πρεσβείας στο Μοντεβίδεο;

Η ουσία είναι ότι από το προηγούμενο Σάββατο, 30 Μαίου, η υπουργός προσπά­θησε να προεξοφλήσει ευθύ­νες συγκεκριμένων διπλωματι­κών υπαλλήλων. Οπως είναι επίσης γεγονός ότι οι στενοί υπηρεσιακοί της συνεργάτες δεν έπραξαν τίποτε απ' όσα ήταν υποχρεωμένοι. Κι έπειτα ακολούθησε η ανακοίνωση της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλ­λήλων, που επέκρινε την υπουργό ότι αναζητά αποδιο­πομπαίους τράγους, ενώ εκεί­νη «επέλεξε τους ρυθμούς αντα­πόκρισης της στο τηλεγράφη­μα από το Μοντεβίδεο». Η κυρία Μπακογιάννη εξερράγη. Κα­τηγόρησε τους συνδικαλιστές διπλωμάτες ότι ψεύδονται και προειδοποίησε ότι όσοι ολιγώ­ρησαν «θα υποστούν κυρώσεις». Στο παρασκήνιο ξεκίνησε μια επιχείρηση τρομοκράτησης όσων από τα εννέα μέλη του Δ.Σ. της ΕΔΥ εικαζόταν ότι μπο-ρούννα υποκύψουν σε πιέσεις. Αλλωστε ο κίνδυνος μιας δυσμενούς μετάθεσης στο εξω­τερικό είναι το μόνιμο άγχος των υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠ.ΕΞ. Συνεργάτες της κυ­ρίας Μπακογιάννη και κομμα­τικά στελέχη της Ν.Δ. τηλεφω­νούσαν σε θεωρούμενους δε­ξιούς διπλωμάτες και τους κα­λούσαν να αποκηρύξουν την πρωτοφανή ανακοίνωση του συνδικαλιστικού τους οργάνου. Με ύφος που παραπέμπει σε μεθόδους Χωροφυλακής, ανώ­τατοι διπλωμάτες προσέγγισαν νεότερους συναδέλφους τους και ρωτούσαν: «Εσύ έγραψες την ανακοίνωση;Διότι αν τη συ­νέταξες, μπορώ να σε βοηθή­σω...». Οταν οι μέθοδοι αυτές δεν απέδωσαν, έγιναν τηλε­φωνήματα σε συνταξιούχους διπλωμάτες, τα παιδιά των οποίων υπηρετούν σήμερα στο διπλωματικό σώμα, με στόχο να τους πείσουν ότι πρέπει να ανακαλέσουν... Και πάλι όμως η προσπάθεια τρομοκράτησης δεν είχε αποτέλεσμα. Αλλωστε στην ΕΔΥ δεν υπάρχουν κομ­ματικά ψηφοδέλτια, δεξιοί συ­νεργάζονται με Πασόκους και αριστερούς διπλωμάτες χωρίς προβλήματα. Σε μια παράλλη­λη προσπάθεια του κυβερνη­τικού επικοινωνιακού επιτε­λείου, από το μέσον της εβδο­μάδας διοχετεύονταν στον Τύ­πο νεότερα τηλεγραφήματα από το Μοντεβίδεο, με ημερο­μηνίες 1η, 2α και 3η Ιουνίου. Τα τηλεγραφήματα αυτά, που εί­χαν ξαναγραφεί σε κάποιον υπολογιστή (το περιεχόμενό τους αποδιδόταν με πεζά ενώ στη διπλωματική αλληλογρα­φία τα κείμενα γράφονται με κεφαλαία γράμματα), έμοιαζαν με συρραφή και επανάληψη τμημάτων από το πρώτο σήμα του πρεσβευτή στο Μοντεβί­δεο που σήμερα αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ».
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: