Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Ανακοίνωση υπέρ του ανακριτή Ζαγοριανού από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων


ΠΕΜΠΤΗ 4/6/2009
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπεραμύνθηκε των ενεργειών του ανακριτή Ν.Ζαγοριανού σχετικά με την υπόθεση της Siemens, τονίζοντας ότι «επιτελεί με προσοχή και υπευθυνότητα τα καθήκοντά του».

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατήγγειλε τις απόπειρες επηρεασμού και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Πιο συγκεκριμένα, δικαστές και εισαγγελείς τονίζουν ότι οι δημόσιες επικρίσεις από παράγοντες της πολιτικής ζωής που στόχο έχουν τις ενέργειες του ανακριτή, του εισαγγελέα ή άλλης δικαστικής αρχής μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα επηρεασμού και ενέχει επέμβαση στην προσωπική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών.
Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι είναι ανεπίτρεπτο να επιχειρείται αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης «από τις τυχόν ποινικές ευθύνες εμπλεκομένων προσώπων, όσο κι αν είναι κατανοητός» με ‘θήραμα’ τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.
«Ο ανακριτής της υπόθεσης επιτελεί με προσοχή και υπευθυνότητα τα καθήκοντά του, έχοντας επίγνωση της συνταγματικής του θέσης και της κοινωνικής του αποστολής, ενεργώντας με γνώμονα το νόμο, τη συνείδησή του και το τεκμήριο αθωότητας», τονίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, υπερασπιζόμενος τις ενέργειες του Ν.Ζαγοριανού.
«Δεν μπορεί να επικρίνεται, άλλοτε, γιατί δεν εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά συγκεκριμένων κατηγορούμενων, όταν η συμπεριφορά τους δεν δικαιολογούσε κάτι τέτοιο [...] και άλλοτε γιατί εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά κατηγορουμένων για τις κακουργηματικές πράξεις της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: