Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Ανεβαίνει ο πήχης για ΑΕΙ - ΤΕΙ


ΣΑΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!
Εκτοξεύονται οι βάσεις στις Οικονομικές Σχολές. Μικρή άνοδος σε Φυσικομαθηματικά τμήματα και Πολυτεχνεία. Ισορροπία στις Ιατρικές και Παιδαγωγικές. Οριακή πτώση σε Νομικές

Ανοδο των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων που αγγίζει όλα τα επιστημονικά πεδία δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Την... ανηφόρα παίρνουν οι βάσεις στις Οικονομικές Σχολές, μικρή άνοδος θα υπάρξει σε Πολυτεχνικά τμήματα και Φυσικομαθηματικές σχολές, κυρίως της Αθήνας, ισορροπία στα Ιατρικά, οριακή πτώση σε Νομικά και περίπου στα ίδια με πέρυσι επίπεδα στα Παιδαγωγικά. Μεγαλύτερη θα είναι η άνοδος για τα τμήματα χαμηλών βαθμολογιών.

Ανεβαίνει ο πήχης για ΑΕΙ - ΤΕΙ

Σε γενικές γραμμές το 2009 θα φέρει αύξηση στα μόρια εισαγωγής για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και συνεπώς οι υποψήφιοι, που θα συμπληρώσουν τις επόμενες μέρες τα μηχανογραφικά τους δελτία, καλό θα ήταν να ρίξουν μια ματιά και στις βάσεις εισαγωγής του 2007 προκειμένου να έχουν μια σφαιρική εικόνα, καθώς τα φετινά μόρια θα έχουν μια πορεία ανάλογη εκείνης της χρονιάς.

Μπορεί φέτος η επιλογή των θεμάτων από την πλευρά της Κεντρικής Επιτροπής των Εξετάσεων να ευνόησε τους «αδύνατους» υποψηφίους και να οδήγησε στη μείωση αυτών που έγραψαν κάτω από τη βάση, αλλά αυτό θα επιφέρει και άνοδο των βάσεων στα χαμηλόβαθμα και μεσαία τμήματα.

Ανεβαίνει ο πήχης για ΑΕΙ - ΤΕΙ

Πάντως όσον αφορά την πορεία των βάσεων, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη, διότι το υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε στη δημοσιότητα και τους βαθμούς πρόσβασης των υποψηφίων, ενώ φυσικά δεν έχουμε στη διάθεσή μας και ένα ακόμη βασικό στοιχείο που είναι οι προτιμήσεις των μαθητών.

Αυτό σημαίνει ότι στο μηχανογραφικό δελτίο οι υποψήφιοι πρέπει να δηλώσουν τις σχολές λαμβάνοντας υπόψη εκτός από τα μόρια που κατέκτησαν, τις πραγματικές επιθυμίες τους και ανάγκες.

Και φέτος οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από πέρυσι, και μάλιστα κατά πολύ, αφού από τους 90.508 πέρυσι φέτος κατέβηκαν στους 85.354. Γι αυτούς διατίθενται 69.586 θέσεις, κάτι που σημαίνει ότι από την πρώτη «διαλογή» μένουν εκτός ΑΕΙ -ΤΕΙ 15.768 άτομα, αριθμός που θα αυξηθεί σημαντικά όταν προστεθούν και αυτοί που πήραν βαθμούς κάτω της βάσης.

Οσον αφορά τις κενές θέσεις, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα είναι λιγότερες από πέρυσι -που είχαν φτάσει στις 18.435 για όλες τις κατηγορίες των υποψηφίων- και πιθανώς να αγγίξουν τις 10.000-12.000. Σύμφωνα με τα στατιστικά που έδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν ως εξής:

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Νομικές, Φιλοσοφικές, Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικά κ.λπ.). Στο πεδίο αυτό έχουμε καλύτερες επιδόσεις στα Αρχαία και κυρίως στις βαθμολογίες από 10 έως 17,9, ενώ οι αριστούχοι (18-20) είναι λιγότεροι από πέρυσι. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Ιστορία. Στις νομικές σχολές οι βάσεις πιθανόν να έχουν μια οριακή πτώση, ενώ στα περιζήτητα παιδαγωγικά οι βάσεις θα κινηθούν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Μικρή άνοδος προβλέπεται στα τμήματα Φιλολογίας, Διεθνών Σπουδών κ.ά.

Στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Σχολές θετικών επιστημών, Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας και Πολυτεχνικές), στα Μαθηματικά οι άριστες βαθμολογίες έχουν ανέβει εντυπωσιακά, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε και άνοδο των βάσεων στις Φυσικομαθηματικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Επίσης ανοδική είναι η τάση αλλά σε μικρότερο βαθμό στις σχολές του ΕΜΠ. Οσον αφορά τα πολυτεχνικά τμήματα της περιφέρειας, η άνοδος των βάσεων δεν θα είναι σημαντική.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας). Οι αριστούχοι στα μαθήματα βαρύτητας δεν αυξήθηκαν συγκριτικά με πέρυσι, αλλά είναι περισσότεροι οι υποψήφιοι με μεσαίες βαθμολογίες.

Οι υψηλόβαθμες ιατρικές αναμένεται να συγκρατηθούν στα περυσινά επίπεδα. Αντίθετα ανοδικά θα κινηθούν οι βάσεις σε τμήματα των ΤΕΙ, όπως τα νοσηλευτικά και τα υπόλοιπα παραϊατρικά.

Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομικές σχολές) η άνοδος των βάσεων είναι σαφής στα οικονομικά τμήματα, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι υψηλότερες από πέρυσι στα κρίσιμα μαθήματα (αρχές Οικονομικής θεωρίας, Μαθηματικά).

Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των άριστων βαθμών έφτασε στο 39,61 στα Μαθηματικά από 27,71 πέρυσι, ενώ στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας βαθμούς από 18 έως 20 πήρε το 28,5% (πέρυσι το 23,65%).

ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Στο τέλος Αυγούστου οι βάσεις

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για την έκδοση των αποτελεσμάτων επιλογής των εισαγόμενων στην Ανώτατη Εκπαίδευση την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Κατά τα λοιπά χθες οι βαθμοί αναρτήθηκαν σχεδόν σε όλα τα λύκεια της χώρας, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί πλήρως σήμερα ακόμη και για τα πλέον απομακρυσμένα σχολεία.

Σύντομα η μηχανογραφική υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες επεξεργασίας των προφορικών και των γραπτών βαθμών για τον υπολογισμό του γενικού βαθμού πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όλων εκείνων που έλαβαν μέρος στις φετινές εξετάσεις και την Παρασκευή 26 Ιουνίου θα αποσταλούν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι σχετικές καταστάσεις, για να προωθηθούν στα Γενικά Λύκεια αρμοδιότητάς τους προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές Βεβαιώσεις Πρόσβασης.

Αποτελέσματα
Επίσης, μέχρι τις 29 Ιουνίου αναμένεται να εκδοθούν τα αποτελέσματα απόλυσης σε όλα τα Γενικά Λύκεια. Οι αντίστοιχες καταστάσεις στα ΕΠΑΛ (Ομάδα Β) προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές Βεβαιώσεις Πρόσβασης αναμένεται να αποσταλούν στις 30 Ιουνίου.

Τη Δευτέρα 6 Ιουλίου αρχίζουν οι επαναληπτικές εξετάσεις όσων απουσίασαν δικαιολογημένα λόγω ασθένειας από την εξέταση ορισμένων μαθημάτων. Οι εξετάσεις αυτές θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου και η βαθμολογία εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί μέχρι την Πέμπτη 16 Ιουλίου.

Μέχρι τις 15 Ιουλίου περίπου αναμένεται να ανακοινωθούν και οι βαθμολογίες όσων εξετάζονται σε ειδικό μάθημα.

ΝΙΚ. ΤΡΙΓΚΑ, ΜΙΧ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ, Μ. ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, Κ. ΡΟΒΒΑ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: