Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ακροβατώντας μήνα το μήνα, μέχρι τον Μάρτιο


ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Με τον πυρετό της οικονομίας να παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, τις γκρίνιες βουλευτών να συντηρούνται από την αναποτελεσματικότητα των όποιων μέτρων, και τον πρώην υπερυπουργό της πλατείας Συντάγματος να μη διστάζει να βάλει και εναντίον του πρωθυπουργού, προκειμένου να στρώσει το έδαφος, για να εξασφαλίσει την εκλογική επιβίωσή του, κυλά το πιο δύσκολο μετά το αντίστοιχο του 2007, καλοκαίρι για την κυβέρνηση της ΝΔ

Εντολή του Κώστα Καραμανλή είναι να λειτουργούν οι υπουργοί με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2010, και μάλιστα με προοπτική να προσπεράσει η κυβέρνηση τα εμπόδια που από τώρα έχει θέσει ο Γιώργος Παπανδρέου για την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγές που γνωρίζουν τον προγραμματισμό του πρωθυπουργού θεωρούν ότι δεν έχουν βάση τα σενάρια περί εκλογών τον Σεπτέμβριο, με εξαίρεση βεβαίως κάποιο απρόβλεπτο συμβάν.

Μαξίμου και Ρηγίλλης γνωρίζουν ότι η επανάκτηση της πρώτης θέσης στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος είναι δύσκολη υπόθεση. Όμως ποντάρουν στο γεγονός, ότι σε μια εύκολη εκλογική αναμέτρηση, όπως αυτή της 7ης Ιουνίου, δεν κατάφερε το ΠΑΣΟΚ να εξασφαλίσει τον αέρα του αδιαμφισβήτητου νικητή.

Έτσι, θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις συνταγματικές προθεσμίες για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, ώστε να φέρουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δύσκολη θέση.

Επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο, στοχεύουν να περάσουν τα οικονομικά μέτρα με τον μανδύα της υπευθυνότητας, αξιοποιώντας μάλιστα, όπως λένε κορυφαία κομματικά στελέχη, την αμηχανία του ΠΑΣΟΚ να χτυπήσει καίρια την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, όπως έγινε και με τα τελευταία μέτρα.

Με την ίδια λογική προσπαθούν να ξεπεράσουν και τις δυσμενείς εντυπώσεις που άφησε η προδημοσίευση και τα σχόλια στο περιεχόμενο του βιβλίου του Γιώργου Αλογοσκούφη.

Αν και ο πρώην υπουργός προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση, ότι δεν είναι αυτός ο υπεύθυνος για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής επί υπουργίας του, αλλά ο Κώστας Καραμανλής με την ατολμία του, στο Μαξίμου θεωρούν προς το παρόν, ότι κινείται στα όρια ανοχής μιας μακράς προεκλογικής περιόδου.

Στο μεταξύ, χτυπώντας το ΠΑΣΟΚ για τη θέση του στο θέμα της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας, το Μαξίμου, δια του Ευάγγελου Αντώναρου, με τη διατύπωση ότι αν θέλει και ο Κ. Παπούλιας, θα τον υποστηρίξει εκ νέου, αφήνει ελαφρώς να εννοηθεί, ότι υπάρχουν περιθώρια και για άλλες κινήσεις του πρωθυπουργού, έστω στο παρά 5΄.

Έτσι κι αλλιώς, όπως λένε έμπειροι παρατηρητές, το σενάριο για τη στήριξη του ΚΚΕ στις κυβερνητικές επιλογές για πρόεδρο (ακόμη και κομμουνιστή) έπαιξε ως αριθμητικό δεδομένο (ΝΔ+ΚΚΕ+ΛΑΟΣ) και όχι σαν πολιτική πιθανότητα.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: