Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ιράν: έρευνα για το θάνατο της Νέντα

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, με την οποία του ζητά να ερευνήσει το θάνατο της νεαρής Νέντα Αγά-Σολτάν που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της επανεκλογής του.

"Όπως γνωρίζετε, μία ιρανή πολίτης, η Νέντα Αγά-Σολτάν, σκοτώθηκε από σφαίρα, κατά τρόπο ύποπτο από αγνώστους στους δρόμους της Τεχεράνης", έγραψε ο Αχμαντινετζάντ στον αγιατολάχ Μαχμούντ Χασεμί Σαχρουντί.

Οι εικόνες από ερασιτεχνική λήψη που δείχνουν την επιθανάτια αγωνία της νεαρής Νέντα και κυκλοφόρησαν στο ίντερνετ, προκάλεσαν κύματα συγκίνησης και αγανάκτησης εναντίον των ιρανικών αρχών. "Αν λάβουμε υπόψη όλα όσα έχουν λεχθεί για αυτό το επώδυνο συμβάν, τον εκβιασμό των ξένων μέσων ενημέρωσης και πολλές άλλες ενδείξεις, είναι προφανείς οι παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης και των εχθρών μας προκειμένου να χρησιμοποιήσουν πολιτικά (την υπόθεση αυτή) και να αμαυρώσουν την εικόνα της ισλαμικής δημοκρατίας", προσθέτει ο Μ. Αχμαντινετζάντ, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Σαχρουντί να δώσει εντολή "να ερευνηθεί ο φόνος, να δικαστούν οι ένοχοι του εγκλήματος αυτού και να ενημερωθεί η κοινή γνώμη".

Ο Αράς Χεγιατζί, ο γιατρός που προσπάθησε να βοηθήσει τη νεαρή γυναίκα, δήλωσε πρόσφατα στο BBC ότι, αμέσως μόλις η κοπέλα χτυπήθηκε από τη σφαίρα, οι διαδηλωτές εντόπισαν το δράστη, ο οποίος ήταν μέλος της πολιτοφυλακής μπασίζ.

Τα επίσημα μέσα και οι αρχές απέρριψαν αμέσως την εκδοχή αυτή, ισχυριζόμενοι ότι όλα τα στοιχεία του περιστατικού κατασκευάστηκαν από τους "εχθρούς" της ισλαμικής δημοκρατίας για να αμαυρώσουν την εικόνα της εξουσίας.

Η δε εφημερίδα Vatan Emrouz, άκρως συντηρητική και πιστή υποστηρικτής του Αχμαντινετζάντ, έφτασε να κατηγορήσει τον ανταποκριτή του BBC Τζον Λέιν, που απελάθηκε από τη χώρα την περασμένη εβδομάδα, ότι πλήρωσε "έναν αλήτη να σκοτώσει κάποιον για το ντοκιμαντέρ του".

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: