Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Πώς πλούτισε η «παπαγαλίνα» της Ν.Δ.


26 Μαΐου 2009, 13:27

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Το πρόσωπο των ημερών στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι αναμφίβολα η κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου, η οποία ως εκπρόσωπος Τύπου προπαγανδίζει το έργο της Ν.Δ. και προβάλλει ούτε λίγο ούτε πολύ μια χώρα που έχει καταπολεμήσει την ανεργία, οι συνταξιούχοι της τρώνε με χρυσά κουτάλια, έχει εξαφανίσει τα λουκέτα των επιχειρήσεων, δημιούργησε μια οικονομία-πρότυπο και εξάλειψε τη διαφθορά και τα σκάνδαλα.

Ολαός όμως λέει πως «ο χορτάτος δεν μπορεί να καταλάβει τον πεινασμένο» και η κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου είναι «χορτάτη», επειδή μαζί με τον σύζυγό της κ. Δημήτρη Καραΐσκο και τον φίλο τους από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ κ. Σάκη Ανδριανόπουλο ανέπτυξαν χρυσοφόρες μπίζνες με τα σκουπίδια. Με... σύμμαχο τις κομματικές γνωριμίες τους καταφέρνουν τα τελευταία χρόνια να «κερδίζουν» όλους τους διαγωνισμούς που γίνονται σε «γαλάζιους» δήμους και αφορούν από κάδους μέχρι απορριμματοφόρα. Μάλιστα στους παλιούς κομματικούς φίλους όχι απλώς δεν κάνουν εκπτώσεις, αλλά χρεώνουν υψηλότερες τιμές απ’ ό,τι σε άλλους που δεν είναι και... τόσο φίλοι. Ετσι, για παράδειγμα, έναν κάδο που η εταιρεία τον πουλάει επίσημα 240 ευρώ, στον Δήμο Αθηναίων τον πούλησε 486,40 ευρώ.

Αλλά κι αυτοί καθαυτοί οι διαγωνισμοί απ’ άκρου εις άκρον της χώρας, ύψους δε κάδων εκατομμυρίων, καταγγέλλονται ως φωτογραφικοί και πολλοί απ’ αυτούς έχουν φτάσει στα εισαγγελικά γραφεία για διερεύνηση. Το περιβάλλον όμως της «Περιβαλλοντικής», η οποία τώρα έχει απορροφηθεί από τη μητρική HELESI, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία με κατα θέσεις εκατομμυρίων, μετοχές και ακίνητα που φτάνουν μέχρι τη Μύκονο. Κατά συνέπεια, είναι λογικό η κυρία Πατριανάκου να μη βλέπει καμιά οικονομική κρίση και ανένα πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία και να θεωρεί την αγανάκτηση του κόσμου αποτέλεσμα της προπαγάνδας των «παπαγάλων».

Αλλωστε τώρα που η ίδια παίζει το προσωπικό της στοίχημα στην πολιτική κονίστρα της Ν.Δ., αφού πρώτα έκανε το πέρασμά της και από την Πολιτική Ανοιξη των κυρίων Σαμαρά, Κακλαμάνη κ.λπ., δεν κατέχει μετοχές της HELESI, καθώς τις πούλησε με την ένταξή της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας το 2007. Το γεγονός ότι ο σύζυγός της παραμένει μέτοχος και διευθυντικό στέλεχος στην εν λόγω εταιρεία, η οποία γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια και έφτασε να δημιουργήσει μέχρι και αεροπορική εταιρεία («Athens Airways») είναι κατά νεοδημοκρατική φιλοσοφία νόμιμο. Και ως γνωστόν, στις μέρες της «γαλάζιας» διακυβέρνησης «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό»!

Mπίζνες με ερωτηματικά

Μία εβδομάδα λοιπόν μετά τις αποκαλύψεις μας για τις «μυστήριες» μπίζνες της υπεύθυνης επικοινωνίας της Ν.Δ. για τις ευρωεκλογές κυρίας Πατριανάκου, έρχεται μια νέα υπόθεση που προκαλεί μεγάλα ερωτήματα.

Ο λόγος για τις καταγγελίες εις βάρος της εταιρείας HELESI, της οποίας μέτοχος και σημαίνον στέλεχος με έμφαση στις διεθνείς δραστηριότητες είναι ο σύζυγος της βουλευτού Επικρατείας της Ν.Δ. κυρίας Πατριανάκου, κ. Καραΐσκος. Η HELESI είναι η συνέχεια της εταιρείας «Περιβαλλοντική», στην οποία η ίδια η πολιτικός συμμετείχε μετοχικά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», αλλά και καταγγελίες της παράταξης του Δήμου Αθηναίων «Ανοιχτή Πόλη», η εν λόγω εταιρεία χάρη στις ισχυρές πλάτες των πολιτικών φίλων της έχει επικρατήσει σε όλες τις αναθέσεις του δήμου της πρωτεύουσας με μια σειρά μη διαφανών διαδικασιών. Σαν να μην έφτανε αυτό, η HELESI καταγγέλλεται ότι υπερκοστολογώντας τις προμήθειές της κέρδισε χρήματα εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, και φυσικά του φορολογούμενου πολίτη.

Πρόκειται για υπόθεση η οποία ύστερα από καταγγελίες έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα στο γραφείο του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς η δημοτική αρχή της πόλης αρνήθηκε να δώσει στοιχεία στον δημοτικό σύμβουλο κ. Ρήγα Αξελό για περίεργες προμήθειες απορριμματοφόρων οχημά των και λοιπού μηχανολογικού, καθαριστικού εξοπλισμού, αξίας 57.344.768 ευρώ και 3,8 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, όμως, οι καταγγελίες κάνουν λόγο για φωτογραφικό διαγωνισμό, που σκόπιμα αλλοίωσε την εκτιμώμενη αξία του έργου, ώστε να μην προκληθεί διεθνές ενδιαφέρον και η δουλειά να πάει στην HELESI.

«Φόρτωσαν» την Αθήνα με χρέη για να κερδίσουν οι ημέτεροι

Ηδη από τις αρχές της άνοιξης, ο Τύπος ασχολήθηκε με τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για απορριμματοφόρα και άλλα τροχοφόρα ύψους 57.344.768 ευρώ, εκ των οποίων 29.990.000 ευρώ είναι το κόστος αγοράς και 27.354.768 ευρώ το κόστος πενταετούς συντήρησης, με χρηματοδοτική μίσθωση από δύο εταιρείες leasing αυτές όλως τυχαίως προσέφεραν προϊόντα ενός και μόνου κατασκευαστή: της HELESI A.E. Κοινώς, η δουλειά έσπασε στα δύο, οι δύο εταιρείες leasing επωφελήθηκαν, όμως ο μεγαλύτερος κερδισμένος υπήρξε η εταιρεία στην οποία ο σύζυγος της κυρίας Πατριανάκου είναι μέτοχος και στέλεχος. Η αντιπολίτευση του Δήμου Αθηναίων, θεωρώντας περίεργο το γεγονός πώς ένας τόσο μεγάλος σε ποσό διαγωνισμός δεν προσέλκυσε το διεθνές ενδιαφέρον, ξεκίνησε έρευνα. Τι αποκάλυψε λοιπόν το «ξεψάχνισμα»;

Οπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση του δήμου σε υπόμνημα ενώπιον της Επιτροπής του άρθρου 152 της Περιφέρειας Αττικής, υπήρξε παράτυπη δημοσίευση του διαγωνισμού στην Εφημερίδα της Ε.Ε. Μία παρατυπία, όμως, η οποία ήταν βολική για την HELESI. Ειδικότερα, η έρευνα απέδειξε πως το κείμενο για έναν τόσο σοβαρό διαγωνισμό περιείχε μη ακριβή στοιχεία. Εσφαλμένα δηλαδή αναγράφεται πως το έργο δεν αφορά στα 57 εκατ. ευρώ αλλά μόλις σε 488.880 ευρώ! Σύμφωνα με την καταγγελία το εσφαλμένο ποσό, καθώς και η αναγραφή της εγγύησης, η οποία έφτανε για το εν λόγω έργο τα 2.867.238 ευρώ, αποθάρρυνε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει, αφού κανείς δεν καταθέτει εγγύηση για ένα έργο χαμηλότερης αξίας. Κάπως έτσι παραπλανήθηκαν όσοι διεθνείς όμιλοι ενδεχομένως θα ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό και φυσικά ευνοήθηκε η νικήτρια και μοναδική συμμετέχουσα HELESI. Hταν όμως τέτοιου μεγέθους η παραπλάνηση των διεθνών ανταγωνιστών της HELESI, που, όπως παρουσιάζουμε, προκάλεσε ακόμα και την οργή του υφυπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Θανάση Νάκου.

Ο τελευταίος, θεωρώντας πως μια τέτοια πράξη από τη μεριά της δημοτικής αρχής είναι απαράδεκτη και πως ο διαγωνισμός θα πρέπει να επανεξεταστεί, με την εγκύκλιο 7, της 23ης Φεβρουαρίου 2009 (αρ. πρωτ. 10829), ρητά και κατηγορηματικά επιπλήττει τους υπεύθυνους. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «κατά τη διακήρυξη δημόσιων συμβάσεων η αναθέτουσα αρχή δεν μπορεί να επιτρέπει συμμετοχή στον διαγωνισμό σε χρηματοπιστωτικούς φορείς που επικαλούνται ιδιότητες κατασκευαστών και προμηθευτών».

Η δουλειά με τους κάδους

Ας δούμε όμως και τη συνέχεια των περίεργων αναθέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν από την αντιπολίτευση του Δήμου Αθηναίων στο ΣτΕ, η προμήθεια 5.000 κάδων των 1.100 λίτρων και 4.000 επιστύλιων καλαθιών που αφορά σε διεθνή διαγωνισμό προϋπολογισμού 3.887.468 ευρώ θα μπορούσε να επιτευχθεί με τα μισά χρήματα. Εγγραφο αποδεικνύει πως οι εν λόγω κάδοι, χωρητικότητας 1.100 λίτρων, ενώ στον Δήμο Αθηναίων κόστισαν ανά τεμάχιο 486, 40 ευρώ, σε άλλον δήμο, αυτόν του Αγρινίου, κοστολογήθηκαν από το ίδιο ακριβώς επιχειρηματικό σχήμα στα 187 ευρώ χωρίς ΦΠΑ! Πώς όμως κοστολόγησε η HELESI το ίδιο ακριβώς έργο; Το κάθε τεμάχιο κοστίζει στον δημότη της Αθήνας 320 ευρώ, στα οποία όμως προστίθενται κόστος τοποθέτησης 16,40 ευρώ ανά τεμάχιο και κόστος συντήρησης στην πενταετία 150 ευρώ. Δηλαδή, συνολικά πληρώσαμε 486,4 ευρώ το τεμάχιο, αν και καμία εταιρεία σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς δεν βάζει κόστος συντήρησης, καθώς πάγια είναι η τακτική να δίδεται εγγύηση για το εν λόγω διάστημα.

Το «ΘΕΜΑ» όμως αποφάσισε να κάνει τη δική του έρευνα αγοράς. Λίγο μετά τον διαγωνισμό που κατοχυρώθηκε στην εταιρεία το 2008, ζητήσαμε και πήραμε από την επιχείρηση HELESI προφορά για ακριβώς τους ίδιους κάδους που πούλησε στην Αθήνα. Περιέργως, το κάθε τεμάχιο αυτή τη φορά κόστιζε 240 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ. «Πρόκειται για καταφανώς φθηνότερη προσφορά, η οποία αποδεικνύει το πλιάτσικο που έγινε εις βάρος των πολιτών της Αθήνας, οι οποίοι πλήρωσαν το έργο παραπάνω από το διπλάσιο», αναφέρουν στελέχη της δημοτικής αντιπολίτευσης. Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως, αν και διεθνής ο διαγωνισμός, σε αυτόν συμμετείχαν μόνο δύο εταιρείες leasing, προσφέροντας όμως προϊόντα όλως τυχαίως και οι δύο από τον ίδιο κατασκευαστή: τη HELESI. Πηγές, πάντως, αναφέρουν πως η πρόσβαση των ανθρώπων της HELESI στον μηχανισμό του δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη είναι μεγάλη, κι αυτό επειδή οι πρώτοι «πάτησαν» στην καλή επαφή που οι δύο πολιτικοί είχαν από την περίοδο της συγκατοίκησής τους στο κόμμα της Πολιτικής Ανοιξης του κ. ΑντώνηΣαμαρά.

Οι μισές αλήθειες της «γαλάζιας» Φένιας

Αγωγή με την οποία αξιώνει 1.337.960 ευρώ, αλλά και επιστολή απέστειλε στο «ΘΕΜΑ» μία από τις πλουσιότερες Ελλη νίδες βουλευτίνες η κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου. Η «γαλάζια» Φένια επιδιώ κει να αναστρέψει ντοκου μέντα και αδιάσειστα στοι χεία όσων κατήγγειλαν τις εις βάρος των συμφερό ντων του Δήμου Μαραθώ να αναθέσεις στην εταιρεία «Περιβαλλοντική». Ας δού με βήμα-βήμα τα εσκεμ μένα «λάθη» που η ίδια έκανε: - Δηλώνει η κυρία Πατριανάκου: «Mετά την εκλογή μου στο Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ. (Ιούλιος 2004) παραιτήθηκα από το Δ.Σ. της εταιρείας. Εκτοτε δεν μετείχα σε καμία απόφαση της διοίκησής της». Εγγραφο που σήμερα όμως πα ρουσιάζουμε και το οποίο φέρει ημερομηνία 2 Μαΐου 2006, αναφέρει ξεκάθαρα πως τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της κ. Δ. Καραΐσκος παρέμεναν μέτοχοι στην «Περιβαλλοντική ΑΤΕΒΕ» και μετά την τοποθέτησή της στο κόμμα. Σαφώς, η κυρία Πατριανάκου παραι τήθηκε. Ομως εδώ αποφάσισε να μας πει τη μισή αλήθεια, κι αυτό διότι η παραίτησή της αφορούσε στη διεύθυνση πωλήσεων που κατείχε, όχι όμως και τα μερίσματα που ως μέτοχος λάμβανε κανονικά ακόμα και μετά την τοποθέτησή της σε θέση ευθύνης από τη Ν.Δ. Επομένως, οι συμ βάσεις του 2005 με τον Δή μο Μαραθώνα είναι φυσιο λογικό να της απέφεραν σημαντικά κέρδη.

Λέει ακολούθως πως «τα… δήθεν ολυμπιακά έργα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ ήταν ένα όχημα αξίας 95 χιλ. ευρώ πλέον ΦΠΑ και ένας σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων αξίας 193 χιλ. ευρώ πλέον ΦΠΑ για τα οποία υπεγράφησαν νομίμως οι συμβάσεις και εμπρόθεσμα για τους Aγώνες (Ιούνιος 2004). Ο εξοπλισμός ο οποίος παρεδόθη το 2005 είναι σε υλοποίηση σχετικής συμβάσεως η οποία υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2005». Και πά λι φαίνεται πως η κυρία Πατριανάκου αποφάσισε να πάρει «διαζύγιο» με την απόλυτη αλήθεια, κι αυτό διότι έγγραφο που επανα δημοσιεύουμε σήμερα αποδεικνύει πως το εν λόγω έργο παρατύπως υπο γράφηκε και ανατέθηκε στην «Περιβαλλοντική». Οπως ο τότε δήμαρχος του Μαραθώνα κ. Ευάγγελος Μέξης αναφέρει στο πρακτικό με αριθμό 11/24-5 2004: «Προκειμένου ο δή μος να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων προτείνεται η λήψη δανείου 966.800 ευρώ». Eξάλλου σε επιστο λή του ο νυν δήμαρχος Μα ραθώνα κ. Σπυρίδων Ζα γάρης αναφέρει: «Πράγματι, το 2004 ψηφίσαμε υπέρ της λήψης δανείου για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων»! Πώς η μέτοχος της «Περιβαλλοντικής» και εξέ χον στέλεχος της Ν.Δ., που θέλει να ασκεί δημόσιο έλεγχο, επέτρεψε μια τέ τοια ανάθεση; Πάντως, μια ματιά στο «πόθεν έσχες» της «γαλάζιας» Φένιας αποδει κνύει ότι οι επαγγελματικές της ανησυχίες τη δικαίωσαν. Aπό απλό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ σήμερα βρέθηκε σύμφωνα με το επίσημο «πόθεν έσχες» της να είναι κάτοχος με τον σύζυγό της 11 κατοικιών, να διαθέτει καταθέσεις 1,5 εκατ. ευρώ και μετοχές αξίας 1,28 εκατ. ευρώ.

Εξοχικό έχει χτίσει στον Λούλο της Μυκόνου η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου.

Η αγορά του συγκεκρι μένου οικοπέδου απο τελεί τμήμα μιας αγοραπωλησίας-μαμούθ για τα δεδο μένα του νησιού, το 1993, επί κυβερνήσεως Νέας Δημο κρατίας, όταν 56 στρέμματα της Ιεράς Μο νής Παναγίας Τουρλιανής αγοράστηκαν με ένα συμβό λαιο από διά φορους ιδιώτες μεταξύ των οποίων ο σύζυ γος της κυρίας Πατριανάκου, κ. Δημήτρης Καραΐσκος, ο πατέρας του τέως δημάρχου Μυκόνου και κουμπάρος της βουλευτή Επικρατείας κ. Χρήστος Βερώνης και δύοαστυνομικοί-φρουροί του πρώην πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη! Η σχέση της εκπροσώπου Τύπου του κυ βερνώντος κόμ ματος για τις ευ ρωεκλογές με το Νησί των Ανέ μων χρονολογεί ται από το 1990, όταν επί οικου μενικής κυβέρ νησης τοποθετήθηκε σε ηλι κία 28 ετών από τον τότε πρωθυπουργό κ. Τζαννή Τζαννετάκη νομάρχης Κυ κλάδων.

Η ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Μητσο τάκη βρήκε την κυρία Πα τριανάκου στον νομαρχιακό θώκο, από τον οποίο απο χώρησε τον Νοέμβριο του 1991 επικαλούμενη οικογε νειακούς λόγους. Την περίο δο εκείνη η Μονή Παναγίας Τουρλιανής είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την πώ ληση μιας έκτασης-φιλέτο 56 στρεμμάτων στην περιοχή Λούλος, με θέα στην παραλία της Αγίας Αννας. Στην επαναληπτική δη μοπρασία του προνομιακού ψώματος με θέα το απέρα ντο γαλάζιο στις 17 Ιανουα ρίου 1993, ο πλειοδότης, εκτός του εαυτού του, πα ραστάθηκε ως πληρεξούσιος και αντιπρόσωπος και άλλων ατόμων, μεταξύ των οποίων οι κύριοι Βερώνης και Κα ραΐσκος και δύο αστυνομι κοί του κ. Μητσοτάκη, ένας εκ των οποίων ήταν ο κ. Μανούσος Γρυλλάκης.

Ο κ. Γρυλλάκης είναι ακόμα και σήμερα, παρότι έχει συντα ξιοδοτηθεί, ο εξ απορρήτων του κ. Μητσοτάκη, στον οποίο ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμπι στεύτηκε την ασφάλειά του από το 1978, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών. Στο μεταξύ, το τίμημα της αγοράς ορίστηκε στα 112 εκατ. δραχμές και στις 5 Φε βρουαρίου 1993 συντάχτηκε το συμβόλαιο-πωλητήριο στο γραφείο του συμβολαιο γράφου Αθηνών κ. Δημή τριου Κουφόπουλου. Στην υπογραφή του συμ βολαίου παρέστη ως εκπρό σωπος της Μονής ο αρχι μανδρίτης Δωρόθεος. Δέ κα χρόνια αργότερα, το 2003, το ζεύγος Πατριανάκου - Κα ραΐσκου, πολιτικοί μηχανι κοί και οι δύο, έχτισαν την παραθεριστική τους κατοι κία που εντάσσεται σε ένα συγκρότημα τεσσάρων πα ραδοσιακών κατοικιών με καθαρά νησιώτικη αρχιτε κτονική και άφθονη χρήση πέτρας στις εξωτερικές επι φάνειες. Η παραθεριστική μεζο νέτα βρίσκεται σε ήσυχο μέ ρος, μακριά από τα αδιάκρι τα βλέμματα των χιλιάδων επισκεπτών του νησιού, κά τι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Μυκόνου δεν γνωρίζουν ότι η κυρία Πα τριανάκου το Πάσχα και το καλοκαίρι κυρίως, αλλά ακό μα και τριήμερα αργιών, χα λαρώνει από το βαρύ πολιτι κό της πρόγραμμα στο μπαλ κόνι της με θέα το Αιγαίο. Το ησυχαστήριο της βου λευτή της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει μία κρεβατο κάμαρα και ένα μπάνιο στο υπόγειο και μία σαλοτραπε ζαρία με ένα ακόμα υπνο δωμάτιο στο ισόγειο. Το λιτό εσωτερικό του συμπληρώ νεται αρμονικά από ένα τζά κι σε οβάλ διάκοσμο και ξύ λινο ταβάνι σε σκούρα από χρωση. Οι μεσίτες του νησι ού, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», εκτιμούν ότι η σημερινή εμπορική αξία του εξοχικού που βρίσκεται κοντά στην περιοχή Καλαφάτης ξεπερ νά το 1 εκατ. ευρώ. Το κλι μακωτό συγκρότημα των τεσσάρων κατοικιών διαθέ τει επίσης στο πίσω μέρος ξεχωριστό μπάρμπεκιου για κάθε ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να απολαύ σει τη θέα από το ξύλινο κιό σκι της μπροστινής πέτρινης βεράντας. Δάφνες, πολύ χρωμα λουλούδια και κατα πράσινοι θάμνοι φροντίζουν για τις ήρεμες και ξέγνοια στες οικογενειακές στιγμές της κυρίας Πατριανάκου τα απογεύματα του καλοκαιρι ού, μακριά από τη βουή της Αθήνας και τις υποχρεώσεις της στη Βουλή.

Kαταγγελίες για αδιαφανείς διαγωνισμούς και στη Μύκονο

Καταγγελίες για αδια φανείς δημόσιους διαγωνισμούς εκατομμυ ρίων ευρώ, εισαγγελική έρευνα για αδικήματα με σκοπό την προνομιακή με ταχείριση της εταιρείας αποκομιδής απορριμμά των «Περιβαλλοντική Α.Ε.», επανειλημμένες αναφορές στο Σώμα Επι θεωρητών Ελεγκτών Δη μόσιας Διοίκησης και μία κουμπαριά συνθέτουν το παζλ της σχέσης της βου λευτή Επικρατείας της Ν.Δ. κυρίας Φεβρωνίας Πατριανάκου με το Νησί των Ανέμων. Κεντρικό πρόσωπο στο επιχειρείν της εταιρείας της κυρίας Πατριανάκου στη Μύκονο αποτελεί ο επί 18 συναπτά έτη δήμαρχος του νησιού και κουμπάρος της κ. Χρήστος Βερώνης, ο οποίος παραιτήθηκε χω ρίς να δώσει διευκρινίσεις τον περασμένο Ιανουάριο.

Τον Απρίλιο του 2007 η δημαρχιακή επιτροπή υπό τον κ. Bερώνη κατακύρω σε υπέρ της «Περιβαλλο ντικής» δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό για τρίμηνες υπηρεσίες καθαριότητας στο νησί, ύψους 200.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη απόφαση εκτός των αντι δράσεων στον τοπικό Τύ πο προκάλεσε την εντονό τατη διαμαρτυρία των υπό λοιπων εταιρειών που έλα βαν μέρος στον διαγωνι σμό και οι οποίες μίλησαν για μη διαφανή διαδικασία.

Ειδικότερα, η εταιρεία ΠΕΡΜΕ ΕΠΕ με επείγου σα επιστολή της προς τον Δήμο Μυκόνου και την Πε ριφέρεια Αιγαίου κατήγ γειλε τους όρους του δια γωνισμού, «που δεν δια σφαλίζουν τις συνθήκες αφάνειας και την ανά πτυξη ανταγωνισμού που είναι απαραίτητος σε κάθε δημόσιο έργο» και «φωτο γράφιζαν», όπως υποστη ρίζει, την εταιρεία της κυρίας Πατριανάκου, με απο τέλεσμα «η ανωτέρω εται ρεία να είναι η μοναδική που καλύπτει όλες τις προ ϋποθέσεις συμμετοχής και στην ουσία ο δήμος σας "διά φαινομενικού" διαγωνι σμού προβαίνει σε απευ είας ανάθεση του έργου»!

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εταιρεία «Lobbe Tzilalis», που έκανε λόγο για όρους που «δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη ενός υγιούς αντα γωνισμού». Ακολούθησε νέος δια γωνισμός για το ίδιο αντι κείμενο στις 8/4/2008, τριετούς διάρκειας και ύψους 3 εκατ. ευρώ! Ομως ο θόρυβος που είχε ξε σπάσει και η είσοδος της κυρίας Πατριανάκου στη Βουλή φαίνεται πως οδή γησαν την «Περιβαλλοντι κή» να μην καταθέσει προ σφορά. Το πλέον ενδιαφέρον στην υπόθεση αυτή είναι ότι ο δήμος ακύρωσε τον διαγωνισμό αυτόν, παρά το ότι συμμετείχε μία εται ρεία, αν και οι όροι της δια κήρυξης επέτρεπαν την κατακύρωσή του έστω και αν είχε υποβληθεί μία προ σφορά. Ως εκ τούτου, η συμμε τέχουσα εταιρεία ΠΕΡΜΕ ΕΠΕ έστειλε εξώδικο στον δήμο καταγγέλλοντας πρω τοφανείς μεθοδεύσεις. Μετά τα παραπάνω, η ει σαγγελέας Πρωτοδικών Σύρου κυρία Ευσταθία Σαλμά διέταξε στις 3/6/2008 με την ΑΒΜ Α08/146 τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τους διαγωνισμούς και για την ενδεχόμενη τέλε ση αξιόποινων πράξεων, ζητώντας να της προσκο μιστούν οι δύο επίμαχοι φάκελοι, τα πρακτικά διε ξαγωγής των δημοπρα σιών, η σύμβαση με την ανάδοχη εταιρεία και το χρηματικό ένταλμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: