Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Κάλπες ανοιχτά της Δωδεκανήσου










ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009



Το μήνυμα να υποβάλει την παραίτησή του, διευκολύνοντας έτσι την κυβέρνηση, εστάλη ήδη από το μέγαρο Μαξίμου στον Αρ. Παυλίδη. Εκείνος, όμως, προς το παρόν αρνείται, με αποτέλεσμα να έρχονται ξανά στο προσκήνιο νέα σενάρια περί κάλπης. Κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν πλέον διπλές εκλογές τον Ιούνιο, παρότι οι πιο ψύχραιμοι πιστεύουν πως είναι ο χειρότερος τρόπος αποχώρησης του Κ. Καραμανλή από την εξουσία...
Στην αυριανή ψηφοφορία, όπου η Ν.Δ. θα ψηφίσει κατά συνείδηση, δεν αναμένονται πάντως εκπλήξεις. Η πρόταση θα υπερψηφιστεί, αν και θα βρεθούν ίσως και μερικά «όχι».

Η πρόταση να αναλάβει την πρωτοβουλία παραίτησης έγινε στον πρώην υπουργό από κοινοβουλευτικό στέλεχος, αλλά συνάντησε την κατηγορηματική άρνησή του: «Αν μου το ζητούσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα ήταν διαφορετικά», εξομολογήθηκε σε συναδελφό του, παρότι έχει φροντίσει να στείλει και στο Μαξίμου το μήνυμα, «εγώ δεν παραιτούμαι».

Κάποιοι περιμένουν την αυριανή ομιλία του στη Βουλή κι ελπίζουν ότι θα αλλάξει στάση την τελευταία στιγμή. Το ενδεχόμενο αυτό έχει, όμως, μικρές πιθανότητες, αν και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Τι θα γίνει στο τέλος Απριλίου, όταν ολοκληρώσει τις εργασίες της η προανακριτική, αν επιμείνει ο Αρ. Παυλίδης να μην παραιτηθεί; Ουδείς γνωρίζει:

Αν ο πρώην υπουργός είναι ένοχος, τον συμφέρει να γίνουν εκλογές έτσι ώστε το αδίκημα να παραγραφεί. Αν είναι αθώος, όσο διαρκεί η εκκρεμότητα θα υφίσταται πίεση να παραιτηθεί για να μην υπάρχουν σκιές στην κυβέρνηση. Ομως, αν παραιτηθεί θα είναι σαν να ομολογεί ενοχή. Ο ίδιος ξέρει ότι η βουλευτική έδρα είναι το μεγάλο του όπλο. Και δύσκολα θα το εγκαταλείψει...

- Η υπόθεση μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης και σε εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου;

«Ουδείς ξέρει τι θα προκύψει από την έρευνα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας που προσθέτει ότι ο Κ. Καραμανλής μπορεί να διαγράψει τον Αρ. Παυλίδη και να πάει σε εκλογές, κάνοντας ηρωική έξοδο και λέγοντας «εγώ ζήτησα να διαλευκανθεί η υπόθεση και δεν συμβιβάζομαι σε θέματα διαφθοράς».

- Ο αντίλογος, ωστόσο, στην παραπάνω επιχειρηματολογία, όπως εκφράζεται από κορυφαίους υπουργούς, είναι ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν ο χειρότερος επίλογος για τη θητεία του πρωθυπουργού: «Αυτό που θα μείνει στην ιστορική μνήμη θα είναι ότι έφυγε εν μέσω σκανδάλων», λένε εκείνοι που είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με εθνικές κάλπες τον Ιούνιο.

- «Συνδέεται η επίσπευση των διαδικασιών της προανακριτικής, προκειμένου το πόρισμα ή τα πορίσματα να είναι έτοιμα ώς το τέλος Απριλίου, με την πρόθεση για πρόωρες εκλογές;» είναι το ερώτημα που θέτουν αρκετοί βουλευτές.

Η επίσπευση συνδέεται πρωτίστως με την ανάγκη να μη συμπέσουν οι διαδικασίες στη Βουλή με την προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών. Τα πλάνα με περιοδείες Καραμανλή, ανάμεικτα με εικόνες από παρέλαση στελεχών της Ν.Δ. μεταξύ των οποίων και του διευθυντή του γραφείου του από την προανακριτική, θεωρούν στο μέγαρο Μαξίμου ότι θα έχουν καταστροφικό αποτέλεσμα. «Το τι θα προκύψει, όμως, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της προανακριτικής είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί. Θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο τεκμηριωμένα θα είναι τα στοιχεία για έναρξη της προδικαστικής διαδικασίας και παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο και από τη στάση των άλλων κομμάτων, ιδίως του ΛΑΟΣ και του ΚΚΕ.

«Πράγματι θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση. Αν προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Αρ. Παυλίδη, τότε η κυβέρνηση θα στηρίζει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία σε κάποιον που θα είναι υπόδικος», όπως σχολιάζει ανήσυχος, έμπειρος κοινοβουλευτικός της Ν.Δ. (ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) .

''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: