Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Σε τροχιά ο βορειοκορεατικός δορυφόρος Αντιδράσεις για την εκτόξευση του πυραύλου από την Πιονγιάνγκ

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ REUTERS

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα με επιτυχία πύραυλο, θέτοντας σε τροχιά τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, μία ενέργεια που οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θεωρούν συγκεκαλυμμένη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο δορυφόρος ετέθη σε τροχιά γύρω από τη Γη στις 02.29 GMT (05.29 ώρα Ελλάδος).

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε "πρόκληση" την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, τόνισε πως η Πιονγκγιάνγκ "απομονώθηκε ακόμα περισσότερο" από τη διεθνή κοινότητα με την ενέργειά της αυτή και ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το θέμα.

Τη λύπη του εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν, εκτιμώντας πως "δεν συμβάλλει" στην "ειρήνη και τη σταθερότητα" στην περιφέρεια.

Η Ρωσία απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και δήλωσε ότι εξετάζει το θέμα της παραβίασης ή μη από την Πιονγκγιάνγκ των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Εξετάζουμε εάν πρόκειται για παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να απόσχουν από κάθε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο", δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα διαβουλευθεί κεκλεισμένων των θυρών σχετικά με την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα στις 22:00 [ώρα Ελλάδας] την Κυριακή.

Την κατεπείγουσα σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησε η Ιαπωνία. "Η εκτόξευση αποτελεί παραβίαση των αποφάσεων 1695 και 1718 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας Τακέο Καουαμούρα λίγο μετά την απογείωση του πυραύλου.

Οι αποφάσεις αυτές απαγόρευαν στη Βόρεια Κορέα τη συνέχιση οποιασδήποτε δραστηριότητας για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Η Βόρεια Κορέα επιμένει από την πλευρά της ότι εκτόξευσε πύραυλο για να θέσει δορυφόρο σε τροχιά, κάτι που χαρακτηρίζει νόμιμο δικαίωμά της.

''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: