Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Ψάρι… “Δράκουλας” (Danionella Dracula)


Ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο ψάρι με κοφτερά οστέινα δόντια ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες, που όμως κανείς δεν θα ήθελε να δει δίπλα του εν ώρα κολύμβησης! Πρόκειται για ένα ψάρι μικροσκοπικό, μήκους 17 χιλιοστών, που έχει εντοπιστεί σε έναν παραπόταμο της Βιρμανίας. Ο βιολόγος Dr Britz, μαγεμένος από το παράξενο αυτό ψάρι, το χαρακτήρισε “απίθανα καταπληκτικό” και το ονόμασε “Danionella Dracula” προς τιμήν του γνωστού μυθολογικού κυνηγού των Καρπαθίων.

Ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι το ψάρι “Δρακουλας”, πρέπει να έχασε τα δόντια του κατά την εξελικτική διαδικασία (πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια), αλλά αργότερα ανέπτυξε κάποια οστά στην θέση των δοντιών του που μοιάζουν με κοφτερές οστέινες προεξοχές.
“Όταν κλείνει το στόμα του, η κάτω σιαγώνα εφάπτεται με την πάνω, χωρίς όμως να τραυματίζεται το ψάρι από τα κοφτερά του δόντια.”

Το δείγμα που εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε στην Αγγλία για έρευνα, αρχικά θεωρήθηκε ότι ανήκει σε ένα άλλο συγγενικό είδος. Χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος μέχρι οι επιστήμονες να καταλάβουν ότι πρόκειται για καινούργιο είδος.
Πηγή: Ananova

ΚΡΑΧΤΗΣ

kraxtis-gr.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: