Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Απελευθέρωση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» ζήτησαν οι ευρωβουλευτές



Την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των μελών του προσωπικού του βελγικού τμήματος της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» στο Νταρφούρ ζήτησαν οι ευρωβουλευτές, ενώ κάλεσαν το Χαρτούμ να επανεξετάσει την απόφαση του να απελάσει τις 13 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Σε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που εξέδωσε σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των μελών της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

«Την άμεση ακύρωση της απόφασης του να απελάσει 13 ΜΚΟ», ζήτησαν ακόμη οι Ευρωβουλευτές από το Χαρτούμ.

Τη διατήρηση του διαλόγου με το Χαρτούμ, ζήτησε η επίτροπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, υποστηρίζοντας ότι η απέλαση των ΜΚΟ από το Νταρφούρ μπορεί να είναι η αρχή της κλιμάκωσης των βιαιοτήτων στην περιοχή.

Τη βαθύτατη ανησυχία του για την απαγωγή των μελών του προσωπικού του βελγικού τμήματος της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» στο Νταρφούρ εξέφρασε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ζητώντας παράλληλα από το Σουδάν να επιτρέψει την επιστροφή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην περιοχή.

«Είμαι βαθύτατα ανήσυχος για όλα όσα συμβαίνουν», δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος στην απαγωγή των μελών - ενός Γάλλου, ενός Καναδού και ενός Ιταλού - της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

Επιπλέον, ο κ. Μπαν κάλεσε εκ νέου το Χαρτούμ να επανεξετάσει την απόφαση του να απελάσει 13 ΜΚΟ από το Νταρφούρ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: