Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Και έγινε της... κουκούλας


Τετάρτη, 18 Μάρτιος 2009

Κύματα αντιδράσεων στην «μπλογκόσφαιρα» ξεσήκωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, η ποινικοποίηση της κουκούλας από την κυβέρνηση. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την πάταξη της εγκληματικότητας ιστολόγια και άλλα κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter πλημμύρισαν με δημοσιεύματα και σχόλια με σκωπτική διάθεση και μεγάλες δόσεις χιούμορ αλλά και σοβαρού προβληματισμού.

Ως ένδειξη αυτοκριτικής αντελήφθη το νέο μέτρο ο Πιτσιρίκος (pitsirikos. blogspot.com) ο οποίος γράφει: «Η κυβέρνηση Καραμανλή κάνει επιτέλους την αυτοκριτική της. Αφού για πέντε χρόνια κουκούλωνε όλα τα σκάνδαλα, τώρα αποφάσισε να ποινικοποιήσει την κουκούλα».

Ο Δημολόγος (dimolog.blogspot.com) επεκτείνει το μέτρο με συμπληρωματικές προτάσεις: «Προφανώς το ίδιο θα κάνει (σ.σ. ο υπουργός) και για τα κράνη, εκτός αν προτίθεται να συλλαμβάνει κάθε έναν που φοράει κράνος. Για να μην πούμε και για όσους κρύβονται κάτω από ράσα, καπέλα, γυαλιά ηλίου και ενδεχομένως και ομπρέλες».

Ο Swell (swell-swell.blogspot.com) ζητάει κάποιες …διευκρινίσεις: «Δηλαδή, για να καταλάβω, οι μπάτσοι που συνόδευαν τα μέλη της 17Ν στο δικαστήριο και φόραγαν κουκούλες, δεν ήταν Ελληνες; Kι αν κάποιος μπάτσος σου σπάσει με γκλομπ το κεφάλι και το δέσεις, κινδυνεύεις να σε πιάσουν και να στο ξανασπάσουν; Κι η μπαντάνα, είπε αν απαγορεύεται κι αυτή;».

«Χαμένα» δηλώνει ότι τα έχει πλέον ο Αρκούδος (www.arkoudos.com) ο οποίος σημειώνει: «Προφανώς, ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ! Τα έχετε χαμένα, είστε τελείως βλαμμένοι, και δεν ξέρετε τι λέτε! Θα μπορούσα να προσπαθήσω να μιλήσω λογικά, αλλά πραγματικά, δεν μπορώ να μπω σ’ αυτήν την διαδικασία. Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω ποιος τα έχει περισσότερο χαμένα: Το ΥΠΕΧΩΔΕ που αποδέχεται ως λογικό αίτημα (το …εξετάζει κιόλας) να ανήκουν οι πλατείες στην εκκλησία, η εκκλησία που τολμάει να το ζητά, ο Δένδιας που …ποινικοποιεί την κουκούλα Ή ΕΓΩ ΠΟΥ ΚΑΘΟΜΑΙ ΑΤΑΡΑΧΟΣ και ακούω αυτά τα ζαβά; Προφανώς, φταίω και εγώ. Φταίω, γιατί τους ψήφισα, φταίω γιατί τους ανέχθηκα. Ναι, εντάξει, μου αξίζει εν μέρει όλο αυτό. Αλλά από την άλλη, τόση βλακεία, πως να την αντέξω ο άνθρωπος;».

Και σε άλλο ποστ γράφει: «Θα μπορούσα να περπατάω με μία κουκούλα στο κεφάλι στην Αθήνα; Κρυμμένος; Θα μπορούσα να φοράω μία μάσκα; Να μπαίνω στο μετρό, να παίρνω το λεωφορείο, να είμαι ανώνυμος, να μην προσφέρω την φάτσα μου δωρεάν σε όποιον την κοιτάει; Χωρίς να έχω κάνει κάτι, απλώς να κυκλοφορώ ανώνυμος. Όσοι απαντήσετε όχι, απαντήστε μου και αυτό: θα μπορούσα να αρθρογραφώ ανώνυμα; ή να σχολιάζω ανώνυμα; (Θυμάστε που ήθελαν να ταυτοποιήσουν κάθε blog με ονοματεπώνυμο;) Γιατί θεωρείτε ότι διαφέρει; Γιατί αύριο να μην ψηφίζω επώνυμα; Γιατί να μην καταγράφονται σε αρχείο οι κινήσεις μου; Γιατί να μην καταγράφονται οι σκέψεις και οι απόψεις μου; Αν δεν έχω να φοβηθώ κάτι, γιατί να μην συναινέσω (και) σε αυτό;».

Ο Old-boy (old-boy.blogspot.com) επαναφέρει τη χαμένη λογική στη θέση της μέσα από το ποστ με τίτλο «το Υφασμα»: «Ο Έλληνας πολίτης έχει δικαίωμα να κρύβει ή να μην κρύβει τα χαρακτηριστικά του, να φοβάται ή να μην φοβάται να δείξει το πρόσωπό του, όταν διαμαρτύρεται ή όταν δεν διαμαρτύρεται. Ο Έλληνας πολίτης δεν έχει δικαίωμα να προβαίνει σε αδικήματα κατά της ζωής ή της περιουσίας. Αδίκημα που να τελείται με την χρήση της κουκούλας ως όπλου δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, εκτός κι αν στρέφεται κατά Ρίο Μάρε που τυχαίνει να είναι τρυφερότερο κι απ' την καρδιά ενός μαρουλιού. Αδίκημα που να τελείται εξαιτίας της απόκρυψης των χαρακτηριστικών πίσω από την κουκούλα επίσης δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, εκτός κι αν πρόκειται για υπερήρωες που αποκτούν τις εγκληματικές τους δυνάμεις φορώντας την κουκούλες ή εκτός κι αν πρόκειται για υπερήρωες που η κουκούλα λειτουργώντας σαν τη στολή του Σούπερμαν τους δίνει τη δυνατότητα να εξαφανίζονται από τους τόπους των εγκλημάτων πετώντας. Τέλος δεν υφίσταται κουκουλικό άσυλο που να εμποδίζει την αστυνομία να συλλάβει τον οποιοδήποτε εγκληματεί με το πρόσωπό του κρυμμένο, ούτε η κουκούλα κάνει τον κουκουλοφόρο αόρατο. Ορατός είναι και μπορεί κάλλιστα να συλληφθεί εάν και εφόσον εγκληματεί».

Για να καταλήξει: «Υπάρχουν αδικήματα που τελούνται από ανθρώπους που φοράνε κουκούλες. Οι «κουκουλοφόροι» ως αυτόνομη έννοια είναι μιντιακή κατασκευή συνειδητής ή ασυνείδητης μετατόπισης του προβλήματος και αφού δεν καταπολεμούνται ούτε οι αιτίες που γεννάνε τη βία ούτε αυτή καθαυτή η εγκληματικότητα, η κυβέρνηση στρέφει τα πυρά της κατά ενός κομματιού υφάσματος. Τι είχε απομείνει να γελοιοποιηθεί; Το Σύνταγμα. Και πολύ άντεξε».

Τέλος, ο Plagal προτείνει στο ιστολόγιο Black Cat - Red Cat (plagal.wordpress.com/) και μια πρώτη μορφή διαμαρτυρίας για «μέτρα Δένδια» προτρέποντας τους bloggers: «Σηκώστε και σεις μια φωτογραφία σας με κουκούλα ενάντια στις προτάσεις για ιδιώνυμη ποινικοποίηση της “μεταμφίεσης”».

http://new.enet.gr/?i=news.el.home&id=26884

Επιτέλους διαβάζουμε και κείμενο σε εφημερίδα αναφερόμενο μόνο στα blogs......

Δεν υπάρχουν σχόλια: