Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Ομοβροντία" για την κουκούλα


Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης για ποινικοποίηση της κουκούλας, όταν διαπράττονται αδικήματα όπως αυτά της διατάραξης κοινής ειρήνης, βανδαλισμοί, ή σωματικές βλάβες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζει διάταξη νόμου η οποία θα τιμωρεί βαρύτατα εκείνους που θα προκαλούν καταστροφές φορώντας κουκούλες, με ποινές που μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 10 χρόνια.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το μέτρο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όσους έχουν πρόθεση να προκαλέσουν καταστροφές, ενώ η αντιπολίτευση μιλά για μέτρο, που εκτός απο ατελέσφορο, μπορεί να καταστεί και επικίνδυνο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιμένει στην ορθότητα της πολιτικής του και χαρακτηρίζει "προοδευτικό" το μέτρο για την ποινικοποίηση της κουκούλας. "Πρόκειται -σημειώνει ο Νίκος Δένδιας- για μέτρα που ουδεμία σχέση έχουν με ιδιώνυμο και τα οποία δεν στρέφονται εναντίον του Ελληνα πολίτη, ο οποίος με κουκούλα ή χωρίς, διαμαρτύρεται, ή διαδηλώνει, χωρίς να καταστρέφει ή να βιαιοπραγεί".

"Όσοι παρανομούν, όσοι καταστρέφουν, όσοι βανδαλίζουν, όσοι τραυματίζουν πρέπει να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται, είτε φορούν είτε δεν φορούν κουκούλα. Κάποιοι πρέπει να διαλέξουν. Είναι με τους κουκουλοφόρους που παρανομούν ή με τον κόσμο; Είναι με τη νομιμότητα ή όχι;" δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης.

Το θέμα έγινε αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης το πρωί στη Βουλή, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επισημαίνει ότι το πρόβλημα της χώρας είναι η ασφάλεια και δεν είναι θέμα που χρίζει νομοθετικής αντιμετώπισης, και να χαρακτηρίζει "ύπουλες και ύποπτες" τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, με αιχμή τη διάταξη για την περιύβριση αρχής.

"Έλεος, εάν πιστεύετε ότι η λύση είναι η επαναφορά σε τέτοιου είδους ακραίες επιλογές" είπε ο κ. Βενιζέλος και κάλεσε τον πρωθυπουργο και τους κ. Παυλόπουλο και Δένδια "να σωφρονιστούν". "Παραδεχτείτε ποιο είναι το πρόβλημα, ομολογήστε την αλήθεια και όσο καιρό ακόμη ασκείτε -έστω και υπηρεσιακά- την εξουσία, εστιάστε την προσοχή σας εκεί που πρέπει" τόνισε.

"Πρέπει να αποφασίσουμε σαν κοινωνία τι είδους αστυνομία θέλουμε. Θέλουμε μια αστυνομία η οποία μέσα στα πλαίσια του νόμου, να τον εφαρμόζει και τον τηρεί ή θέλουμε μια αστυνομία που να κάθεται με τα χέρια στις τσέπες και να παρακολουθεί, και όποτε βγάζει τα χέρια από τις τσέπες να την κατηγορούμε" απάντησε ο Γιάννης Παπαθανασίου.

"Δεν μπορεί -πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας- μια ομάδα ή μερικές ομάδες να καταλύουν τον νόμο και όποτε επεμβαίνουν οι αστυνομικοί να τους κατηγορούμε και να τους στήνουμε στα 3 μέτρα. Δεν μπορεί όταν δεν είναι εκεί η αστυνομία να λέμε απούσα και όταν επεμβαίνει να λέμε γιατί επενέβη".

Ο Απόστολος Κακλαμάνης μίλησε για "επιχείρηση τρομοκράτησης της κοινής γνώμης", της οποία παρομοίασε με εκείνη της περιόδου των πυρκαγιών, το 2007.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε τους κουκουλοφόρους "όργανα κέντρου ανατροπής και ανωμαλίας", αγνώστου προελεύσεως και τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις κα να σταματήσουν να απαξιώνονται οι πολιτικοί στα μάτια της κοινής γνώμης.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία οξύννονται τελευταία, έκανε όμως λόγο για "κινδυνολογία και τρομοφοβία", στην οποία επενδύουν κάποιοι από "πολιτική σκοπιμότητα".

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ μίλησε για σχέδιο κουκουλοφόρων που λειτουργούν κατόπιν εντολής. "Επιβεβαιώθηκε -είπε- ο προβοκατόρικος ρόλος των κουκουλοφόρων. Λειτουργούν κάτω από διατεταγμένο σχέδιο για να συμβάλουν ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία να υλοποιηθούν τα ευρωενωσιακού χαρακτήρα μέτρα, που θωρακίζουν το σύστημα και καταστέλλουν ατομικά και συλλογικά δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις".

Έντονες αντιδράσεις σημειώθηκαν την Τετάρτη και εκτός Βουλής. Ο Χάρης Καστανίδης δήλωσε ότι "τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων δείχνουν έλλειψη σοβαρότητας και παντελή αδυναμία να καταστρώσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο".

"Είναι άλλο πράγμα η κριτική που κάναμε στους κουκουλοφόρους και άλλο πράγμα να αποδεχθούμε τέτοιους στρατηγικούς σκοπούς που έχει η κυβέρνηση, στρατηγικοί σκοποί που άλλωστε είναι θωρακισμένοι και στο πλαίσιο της ΕΕ" σχολίασε η Αλέκα Παπαρήγα.

Αυταρχικά" χαρακτήρισε τα νέα μέτρα ο Αλέκος Αλαβάνος, προσθέτοντας ότι θα προκαλέσουν επιπρόσθετα προβλήματα. "Είναι μέτρα εντυπωσιασμού, αυταρχισμού και αποπροσανατολισμού και μπορεί να έχουν και σημαντικές νομικές επιπλοκές. Δεν καλύπτουν την ανικανότητα της κυβέρνησης, ή την σκοπιμότητα της κυβέρνησης σε σχέση με την έλλειψη προστασίας στον πολίτη" ανέφερε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καρατζαφέρης δηλώνει δικαιωμένος, καθώς -όπως υποστηρίζει- αυτός ήταν ο πρώτος που είχε προτείνει η κουκούλα να χαρακτηριστεί ιδιώνυμο. "Όταν τον Δεκέμβριο μέσα σε ένα πρόγραμμα περιέλαβα και το ιδιώνυμο της κουκούλας, εσείς οι ίδιοι αρχίσατε και με κατηγορούσατε ως ακραίο. Τώρα το υιοθετείτε. Ή ήταν ακραίο ή δεν ήταν. Τι συμβαίνει; Γιατί το υιοθετείτε" είπε από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος σε στελέχη της ΝΔ.

Την ίδία ώρα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως το θέμα της ασφάλειας θα κρίνει εν πολλοίς και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και χαρακτηρίζουν μεγάλο λάθος την αμυντική στάση που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα η αστυνομίας.

Ο Γιώργος Σουφλιάς, ερωτηθείς έξω από το μέγαρο Μαξίμου, αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με το θέμα της ασφάλειας, δεν θέλησε όμως να σχολιάσει την τακτική των συναδέλφων του στο υπ. Εσωτερικών, κρατώντας αποστάσεις. "Η ανασφαλεια μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις ή ακόμη και εκλογές;" ρωτήθηκε. "Δεν νομίζω" απάντησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και πρόσθεσε: "Χρειαζονται, όμως, μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα".

Στη συνέχεια, ο κ. Σουφλιάς ρωτήθηκε εάν ο κ. Παυλόπουλος πρέπει να απαλλαγεί από την ευθύνη της Δημόσιας Τάξης και να αναλάβει μόνος ο κ. Μαρκογιαννάκης. "Δεν πρέπει να είναι φίλος σου ο Προκόπης" είπε στον δημοσιογράφο που έκανε την ερώτηση. Ο τελευταίος ακολούθως τον ρώτησε "δικός σας είναι;", χωρίς όμως να λάβει απάντηση.

Εκτός από το θέμα της κουκούλας, η κυβέρνηση προσπαθεί ν' ανοίξει και το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά και το θέμα της χρήσης των καμερών. Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή της την Τετάρτη με τον Κάρολο Παπούλια ότι "ο εξοπλισμός τον οποίο οι κυβερνήσεις έχουν αγοράσει, πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην προσπάθεια να προστατευθούν οι πολίτες".

Και λίγο αργότερα, η υπουργός Εξωτερικών επανήλθε, λέγοντας σε ομιλία της: "Να συζητήσουμε για τους τρόπους που μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες ασφάλειας, ώστε επιτέλους να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη αυτοί που προκαλούν τις καταστροφές".

MEGA TV

Δεν υπάρχουν σχόλια: