Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

«Βόμβα» δισεκατομμυρίων ευρώ από τις δαπάνες υγείας απειλεί τον προϋπολογισμό

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009
«Νοσηρά φαινόμενα»
«Βόμβα» δισεκατομμυρίων ευρώ από τις δαπάνες υγείας απειλεί τον προϋπολογισμό

Eurokinissi
Πέραν των δημοσίων δαπανών, οι Ελληνες ξοδεύουν 2,5 δισ. ευρώ από την τσέπη τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Αθήνα



Δημοσιονομική «βόμβα», έτοιμη να εκραγεί, συνιστούν οι δαπάνες φαρμάκων και περίθαλψης στην Ελλάδα, που αυξάνονται με τον υψηλότερο ρυθμό μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών. To σύνολο των δαπανών υγείας για όλους τους ασφαλισμένους πέρυσι υπερέβη τα 5,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ οι δαπάνες για την υγεία κινούνται λίγο πάνω από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών και αναλογούν στο 9,1% του ΑΕΠ, δηλαδή ανέρχονται σε 24 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό όμως που τους ανησυχεί είναι η αύξηση των δαπανών για φάρμακα και περίθαλψη με ρυθμό που κυμαίνεται από 15% ως 20% ετησίως. Πέρυσι ανήλθαν σε 5,2 δισ. ευρώ. Με απλά μαθηματικά το έλλειμμα των κλάδων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου αυξάνεται κατ΄ έτος κατά ένα περίπου δισ. ευρώ.

Οπως επισημαίνει στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ με βάση τα στοιχεία του 2008 οι συνολικές δαπάνες για την υγεία ανήλθαν στο 9,1% του ΑΕΠ, ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο του 8,9%. Οι δαπάνες υγείας ως μερίδιο του ΑΕΠ είναι υψηλότερες στις ΗΠΑ (15,3%) και ακολουθούν η Ελβετία (11,3%), η Γαλλία (11,1%) και η Γερμανία (10,6%).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται Το Βήμα της Κυριακής το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ΙΚΑ όπου οι δαπάνες υγείας υπερδιπλασιάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια και εφέτος θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ. Οι άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ είναι 5,3 εκατομμύρια Ελληνες, δηλαδή 2,8 εργαζόμενοι και συνταξιούχοι και 2,5 εκατομμύρια μέλη των οικογενειών τους.

Από το ποσό των 4 δισ. ευρώ που θα δαπανηθεί τα δύο δισ. ευρώ θα διατεθούν για φάρμακα, ένα δισ. ευρώ για τη λειτουργία των νοσοκομείων του ΙΚΑ, 700 εκατ. ευρώ για πρωτοβάθμια περίθαλψη (γιατροί) και 300 εκατ. ευρώ διάφορες παροχές. Το 2003 οι δαπάνες υγείας ανέρχονταν σε 2 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον χώρο ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων, στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφάλισης Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Οι άμεσα και έμμεσοι ασφαλισμένοι στον ΟΠΑΔ είναι 1,7 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι του Δημοσίου και οι οικογένειές τους. Αυτό που καταγράφεται είναι η αλματώδης άνοδος των δαπανών για φάρμακα και εξετάσεις. Το 2003 η συνολική δαπάνη υγείας των δημοσίων υπαλλήλων ήταν 870 εκατ. ευρώ και εφέτος θα ξεπεράσει τα 1,35 δισ. ευρώ (αύξηση 60%).

Η έκρηξη των δαπανών υγείας οδηγεί τη χώρα σε επιδείνωση της δημοσιονομικής κρίσης που ζούμε πρωτίστως στη γήρανση του πληθυσμού και την αντιστροφή της δημογραφικής πυραμίδας λόγω των λιγότερων γεννήσεων. Οφείλεται όμως και σε «νοσηρά φαινόμενα», όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, όπως η υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων με στόχο το κέρδος και η αλόγιστη παραπομπή ασθενών σε ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις.

Newsroom ΔΟΛ


''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com. ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: