ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ skai.gr
Θεοδοσία Κοντζόγλου, Μανώλης Καλατζής
Αχμέτ Αλί Ταλάτ
Με επιστολή του της 19ης Μαρτίου, που ο ΣΚΑΪ αποκαλύπτει, ο Ταλάτ ζητά από τον κ. Χανς Γκερτ Πέτερινγκ να διατεθούν στους Τουρκοκύπριους οι δύο από τις έξι Κυπριακές έδρες του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου.
Ο ίδιος ζητά από τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής να διατηρήσει κενές τις δύο έδρες εάν το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν επιτρέπει την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων.
Ο "πρόεδρος" του ψευδοκράτους σημειώνει στην επιστολή του πως θεωρεί προσβλητικό το γεγονός ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Νότια Κύπρο, καλούν τους Τουρκοκυπρίους να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους αλλά και να θέσουν υποψηφιότητα για τις προσεχείς ευρωεκλογές. Επίσης ξεπερνώντας τα εσκαμμένα καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην ενθαρρύνει τέτοιες ενέργειες οι οποίες όπως αναφέρει αποτελούν παραβίαση των δικαιωμάτων των τουρκοκύπριων.
Κατ εφαρμογή του απορριφθέντος Σχεδίου Ανάν
Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη για τουλάχιστον δύο Τουρκοκύπριους ευρωβουλευτές αναφερόταν στο Σχέδιο Ανάν το οποίο οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία στις 24 Απριλίου 2004.
Είναι προφανές ότι ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, προσπαθεί με έμμεσο τρόπο να αρχίσει η εφαρμογή του εκτρωματικού Σχεδίου Ανάν, το οποίο στο άρθρο 7 της "πράξης προσαρμογής των όρων προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ", ανέφερε ότι: Η Κύπρος θα εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη βάση της αναλογικής αντιπροσώπευσης, νοουμένου ότι κάθε συνιστώσα πολιτεία θα κατέχει όχι λιγότερες του ενός τρίτου των Κυπριακών εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.(σ.σ. άρα όχι λιγότερες των δύο από το σύνολο των έξι εδρών).
Έτσι λοιπόν έρχεται ο κ. Ταλάτ και ουσιαστικά απαιτεί από τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής να παραχωρήσει (2) δύο από τις (6) έξι κυπριακές έδρες στους Τουρκοκύπριους.
Και ποιο είναι το επιχείρημά του; Πολύ απλά λέει ότι εμείς οι Τουρκοκύπριοι είχαμε αποδεχθεί το Σχέδιο Ανάν ενώ αυτοί που το απέρριψαν είναι οι Ελληνοκύπριοι. Και άρα είναι άδικο να μην παραχωρηθούν στους Τουρκοκύπριους οι δύο από τις έξι κυπριακές Έδρες.
Ο κ. Ταλάτ όμως συνεχίζει και ζητά να μείνουν κενές οι δύο Έδρες, στη περίπτωση που η Ευρωβουλή δεν μπορεί να τις κατοχυρώσει στους Τουρκοκύπριους.
Προσβλητικό;
Δεν μπορούσε βέβαια να μην παραδεχθεί ο Ταλάτ ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Νότια Κύπρο, καλούν τους Τουρκοκυπρίους να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους αλλά και να θέσουν υποψηφιότητα για τις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που διεξάγονται στην ελληνοκυπριακή πλευρά στις 6 Ιουνίου 2009.
Αυτό όμως όπως επισημαίνει το θεωρεί προσβολή για τον ίδιο και παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκύπριων και καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην ενθαρρύνει τέτοιες ενέργειες ενώ τονίζει ότι, αυτό θα εκληφθεί ως μια κίνηση που δεν συνεισφέρει στο θετικό κλίμα.
Σαν να μη φθάνουν αυτά, ο αυτοεπικαλούμενος "πρόεδρος" του ψευδοκράτους τα "ψέλνει" στον Χάνς Γκερτ Πέτερινγκ, λέγοντάς του ότι θα πρέπει να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για ενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μεταφρασμένη η επιστολή του Αχμέτ Αλί Ταλάτ, όπως εστάλη στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.
Αρνητική απάντηση
Κυβερνητικοί κύκλοι στην Λευκωσία ανέφεραν ότι έχουν πληροφορηθεί πως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, επικαλούμενος τις πρόνοιες των Συνθηκών της Νίκαιας και της Λισαβόνας, αλλά και την Συνθήκη προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα απορρίψει το αίτημα Ταλάτ, το οποίο συγκρούεται με το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο.
Με βάση την Συνθήκη προσχώρησης, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί στο σύνολο της στην Ε.Ε και συνεπώς δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί ξεχωριστή διαδικασία για εκλογή δύο τουρκοκυπρίων ευρωβουλευτών.
Δεν αποκλείεται όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε κάποια στιγμή στο μέλλον να επιτρέψει την παρουσία τουρκοκυπρίων στις εργασίες του, ως παρατηρητών, όπως συμβαίνει και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το τουρκοκυπριακό αίτημα είχε τεθεί και πριν τις Ευρωεκλογές του 2004 και απορρίφθηκε.
Η Κύπρος εκπροσωπείται στην Ευρωβουλή με 6 ελληνοκύπριους ευρωβουλευτές.
Απάντηση ΥΠΕΞ Κύπρου
Η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται έξι ευρωβουλευτές, απάντησε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, στην απαίτηση Ταλάτ για μείωση του αριθμού των Κυπρίων ευρωβουλευτών από έξι σε τέσσερις, ώστε να μείνουν δύο έδρες κενές μέχρι την επίλυση του Κυπριακού.
Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι το πώς κατανέμονται αυτές οι έδρες και το πώς εκλέγονται είναι εσωτερικό δίκαιο του κάθε κράτους-μέλους και δεν έχει αρμοδιότητα η Ε.Ε για κάτι τέτοιο.
Υπενθύμισε παράλληλά, ότι το 2004 είχε συμφωνηθεί πως εάν λυθεί στο μεταξύ το Κυπριακό, τότε θα υπάρχει δυνατότητα να γίνουν διαφορετικές διευθετήσεις και ότι αυτό ισχύει.
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΧΤΗ
Απο τις 19 Μαρτίου γνώριζε η Ελληνική κυβέρνηση; Ποιά η αν΄τιδραση του Υπουργείου Εξωτερικών; Πάλι στον ύπνο μας πιάνουν;Φυσικό είναι όταν η κ Ντόρα ασχολείται με διαδοχολογία και όχι με παραγωγή έργου, αυτ΄θα παθαίνουμε, μόνο μήν ξεχνούν οι κυβερνώντες ΄΄οτι δέν παίζουμε με τα εθνικά θέματα!!!
''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου