Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Αναπολούν τον Σημίτη, αλλά ζητούν νέα πορεία Οι πολίτες βαθμολογούν ως καλύτερη την προ Καραμανλή εποχή αλλά θέλουν άλλη ρότα από τον Γ. Παπανδρέου

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009
Αναπολούν τον Σημίτη, αλλά ζητούν νέα πορεία

Την προ Καραμανλή εποχή αναπολούν οι ψηφοφόροι, καθώς θεωρούν ότι η διακυβέρνηση Σημίτη ήταν καλύτερη απ αυτήν του σημερινού πρωθυπουργού.

Οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ύστερα από το πρόσφατο άνοιγμα του Γ. Παπανδρέου προς τον κ. Σημίτη και τις σκέψεις που υπάρχουν γύρω από την αξιοποίηση του πρώην πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την έρευνα κοινής γνώμης της «Μarc» για το «Εθνος της Κυριακής», το 53,5% των πολιτών χαρακτηρίζουν καλύτερη τη διακυβέρνηση Σημίτη σε αντίθεση με το 30,5% που θεωρούν καλύτερη τη διακυβέρνηση Καραμανλή. Ανάμεσα στους υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού είναι το 20,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 88,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 54,6% των ψηφοφόρων άλλων κομμάτων.
Αναπολούν τον Σημίτη, αλλά ζητούν νέα πορεία

Παρ όλα αυτά, μόλις το 15,5% των πολιτών θα ήθελαν να συνεχιστεί η πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη εφόσον το ΠΑΣΟΚ επανέλθει στην εξουσία, ενώ άλλη ρότα απ αυτήν θα προτιμούσε το 76,3%.

Σε άλλο ερώτημα, πολυδιασπασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι σχετικά με το τι κυβέρνηση θα επιθυμούσαν να προκύψει μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ τάσσεται το 26,5% των ψηφοφόρων, υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ το 20,7%, ενώ υψηλά ποσοστά συγκεντρώνουν και οι επιλογές των συνεργασιών του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ. Εδαφος φαίνεται να κερδίζει κυρίως σε μερίδα ψηφοφόρων της ΝΔ και το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ - ΛΑΟΣ ύστερα και από την πρόσφατη σχετική συζήτηση.

Πιο αναλυτικά, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θέλουν κατά 56,7% αυτοδύναμη κυβέρνηση του κόμματός τους και κατά 28,7% συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι της ΝΔ κατά 46,7% αυτοδυναμία του κόμματός τους, κατά 16,8% συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και κατά 11,9% συνεργασία με ΛΑΟΣ. Από τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, θετικά βλέπει τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ το 29,3% και τη συνεργασία ΝΔ - ΛΑΟΣ το 10,8%.

ΚΡΑΧΤΗΣ - kraxtis-gr.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: