Κυριακή, 29 Μάρτιος 2009
1.- Η οικονομική κρίση και η αδυναμία της κυβέρνησης να περιορίσει τις συνέπειές της σπρώχνουν το εκλογικό σώμα προς τα κεντροαριστερά.
2.- Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και η υπόθεση του πρώην υπουργού Αιγαίου Α. Παυλίδη δρομολογούν εξελίξεις που θα θέσουν σε δοκιμασία τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Επίκειται, μάλιστα, και σχετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.
3.- Το κύμα εγκληματικότητας μπορεί να ενεργοποιεί τα συντηρητικά ανακλαστικά της κοινωνίας, ωστόσο η αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών αστυνόμευσης δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να παίξει το χαρτί «του νόμου και της τάξης».
4.- Η αποσυσπείρωση της βάσης της Ν.Δ. προχωρεί με γρήγορο ρυθμό.
5.- Ο πρωθυπουργός προσωπικά δεν έχει καταφέρει να ανατρέψει το κλίμα ηττοπάθειας στους συντηρητικούς ψηφοφόρους, παρά τις συνεχείς δημόσιες εμφανίσεις του.
6.- Χωρίς ένα όργανο πολιτικής διεύθυνσης και επικοινωνιακής διαχείρισης ο Κ. Καραμανλής μένει απροστάτευτος, η παράταξη βυθίζεται στη σύγχυση και οι οπαδοί της Ν.Δ. συμφιλιώνονται ήδη με την ιδέα της ήττας.
7.- Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει σταθερά ψηφοφόρους που είχαν ψηφίσει τη Ν.Δ. το 2007 και κλείνει σταδιακά τους διαδρόμους προς τους γειτονικούς πολιτικούς χώρους.
8.- Η καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται και δύσκολα θα ανακοπεί, αφού οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του καλά κρατούν. Η «επιστροφή» του στα ποσοστά του 2007 σαφέστατα ευνοεί το ΠΑΣΟΚ.
9.- Η Νέα Δημοκρατία έχει πλέον χάσει την εμπιστοσύνη των ισχυρών οικονομικών κύκλων που τη στήριξαν την τελευταία δεκαετία.
10.- Η βελτίωση της ηγετικής παρουσίας του Γ. Παπανδρέου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα απαξιωτικά σχόλια σε ό,τι αφορά τις ικανότητές του έχουν μειωθεί θεαματικά. Αντιμετωπίζεται, πια, ως πρωθυπουργός εν αναμονή.
Υπάρχει κι ένας 11ος λόγος: ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου