Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

«Ενοχα» τα μέτρα Δένδια

ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009
Ο νομικός κόσμος είναι αντίθετος στις εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης, τόνισε ο καθηγητής Ι. Μανωλεδάκης. Δ. Παξινός: Οι νόμοι επαρκούν, αρκεί να εφαρμόζονται

Την αντίθεσή της στις εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Δένδια, για την ποινικοποίηση της περιύβρισης αρχής και της χρήσης κουκούλας από διαδηλωτές, εξέφρασε η ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στη διάρκεια έκτακτης σύγκλησης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι «η αυστηροποίηση των ποινών εξυπηρετεί επικοινωνιακούς λόγους και μόνο».

«Χρειάζεται πολλή προσοχή. Πρέπει να καταστεί σαφές στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι ο νομικός κόσμος είναι αντίθετος», είπε μεταξύ άλλων από το βήμα της εκδήλωσης ο ομότιμος καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ, Ιωάννης Μανωλεδάκης.

«Ενοχα» τα μέτρα Δένδια

Ο πρόεδρος της ολομέλειας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, είπε ότι η νομοθεσία στην Ελλάδα είναι επαρκής και εξέφρασε την άποψη ότι δεν χρειάζονται επιπλέον νόμοι και διατάξεις.

«Οι νόμοι επαρκούν, αρκεί να εφαρμόζονται. Και το ζητούμενο είναι αυτοί που παρανομούν προκαλώντας καταστροφές να συλλαμβάνονται και να παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Παξινός.

Λάθος
Και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Λαμτζίδης, εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο θέσπισης νέων νόμων και επεσήμανε ότι «κανένα κοινωνικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με ένταση της καταστολής ή με ανατροφοδότηση της έντασης».

Ο κ. Μανωλεδάκης δήλωσε ότι από το 1951 που άρχισε να ισχύει ο κώδικας ποινικής δικονομίας μέχρι σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις έγινε καταχρηστική εφαρμογή του αδικήματος της περιύβρισης αρχής, κυρίως με παραπομπές δικηγόρων σε δίκες. Χαρακτήρισε επαρκές το ισχύον νομικό καθεστώς για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα, ενώ ζήτησε από τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων της χώρας να αντιδράσουν στη θεσμική κρίση που διέρχεται η χώρα.

Την αντίθεσή του στη θεσμοθέτηση χρήσης της κουκούλας ως ιδιαίτερα επιβαρυντικής περίπτωσης και στην αυτεπάγγελτη δίωξη για περιύβριση αρχής εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Χριστόφορος Αργυρόπουλος.

«Σωστή η κατεύθυνση»
Σε σωστή κατεύθυνση βρίσκει την πολιτική στον τομέα του υπουργείου Δικαιοσύνης ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης. Ερωτηθείς χθες στη Θεσσαλονίκης είπε ότι «θα πρέπει να διαλέξουμε όλοι αν είμαστε με τους κουκουλοφόρους που παρανομούν, που τα σπάνε, που τραυματίζουν, που καταστρέφουν ή όχι. Αν είμαστε με τη νομιμότητα ή όχι».

Συμπλήρωσε επίσης ότι «οι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν, γιατί ο κόσμος θέλει την εφαρμογή του νόμου, θέλει αποτελεσματικότητα, θέλει αυστηρή τιμωρία», ενώ για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου σημείωσε ότι «υπάρχει νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο, ο οποίος πρέπει να εφαρμόζεται».

Από τη Λάρισα, όπου βρέθηκε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, δήλωσε για το θέμα της κουκούλας πως όσοι βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα θα πρέπει να περιμένουν το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Η Ντόρα Μπακογιάννη από τα Γιάννενα είπε ότι το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών πλήττεται από την τυφλή βία κάποιων ελάχιστων μειοψηφιών που θεωρούν ότι μπορούν ατιμώρητα να κλείνουν δρόμους, να καίνε και να ρημάζουν περιουσίες, να βάζουν βόμβες, να προκαλούν τεράστια ζημιά στην οικονομία της χώρας και στη διεθνή κοινότητα.

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΑ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΝΙΔΑ
Αναστάτωση επικρατεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα σχετικά με το θέμα του ασύλου μετά και την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος ζήτησε ν απομακρυνθούν από όλα τα ακίνητα του Δημοσίου και τα ΑΕΙ διάφοροι καταληψίες.

Το επόμενο διάστημα οι εισαγγελείς, στο πλαίσιο της προκαταρτικής εξέτασης, αναμένεται να ελέγξουν κτίρια και χώρους δημόσιων οργανισμών αλλά και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (όπως του ΕΜΠ), προκειμένου να εντοπιστούν καταληψίες και ν' απομακρυνθούν με την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Το ζήτημα αυτό προβληματίζει σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα και κυρίως τα κεντρικά ιδρύματα και γι αυτό θα συζητηθεί σήμερα κατά τη συνεδρίαση της ΠΟΣΔΕΠ αλλά και από τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ - ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: