Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

«Νερό: Αγαθό εν ανεπαρκεία»



Το άρθρο έχει συνταχθεί την Δευτέρα, 23 Μαρτίου, 2009

Η ανάγκη για ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων και η ανάδειξη του προβλήματος του νερού σε διεθνές θέμα ήταν τα ζήτημα που κυριάρχησαν στη χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η Νομαρχία Αθηνών σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού και θέμα «Νερό: Αγαθό εν ανεπαρκεία».

Αναφερόμενος στο έργο της Νομαρχίας Αθηνών ο νομάρχης Γιάννης Σγουρός τόνισε πως το θέμα της διαχείρισης του νερού, που στις σημερινές συνθήκες γίνεται όλο και πιο σύνθετο, είναι εδώ και έξι χρόνια στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της.

«Πρώτη προτεραιότητα στους σχεδιασμούς μας θέσαμε την αντιπλημμυρική θωράκιση της νομαρχίας με τη δημιουργία εκτεταμένων υποδομών, με σκοπό την προστασία των πολιτών και των περιουσιών. Μέχρι σήμερα η Νομαρχία Αθηνών έχει υλοποιήσει αντιπλημμυρικά έργα και στους 48 δήμους της τάξης των 80 εκατομμυρίων ευρώ. Μεγάλη σημασία δίνουμε στην ανακύκλωση και μεγάλη σημασία δίνουμε στην παιδεία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σγουρός.

Ο Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, πρόεδρος ΠΑΚΟΕ, στην ομιλία του αναφέρθηκε στα βαρέα μέταλλα στο νερό, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η ύπαρξη μετάλλων στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, σε συγκεντρώσεις ανώτερες των φυσιολογικών, συνιστά έναν ιδιαιτέρως σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία».

Σχολιάζοντας την κατάσταση των υδατικών πόρων την τελευταία 25ετία στην Ελλάδα ο υδρογεωλόγος του ΙΓΜΕ δρ Π. Σαμπατακάκης σημείωσε: «Οι υδατικοί πόροι όλης της χώρας υφίστανται μια μεγάλη ανθρωπογενή και κλιματική πίεση, παράγοντες που τους καθιστούν ολοένα και λιγότερο διαθέσιμους. Στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου, για παράδειγμα, η ζήτηση για νερό διαφοροποιήθηκε σε περίπου μια 10ετία από 45 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως σε 54 εκατομμύρια κυβικά μέτρα περίπου».

Ο δρ Νίκος Κατσαρός, επιστημονικός συνεργάτης του «Δημόκριτος» στην ομιλία του ανέφερε ότι «παρά το γεγονός ότι το νερό είναι ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας είδος εν ανεπάρκεια, συγχρόνως σπαταλιέται αλόγιστα. Σε πολλούς δήμους το δίκτυο υπερχλωριώνεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι για απολύμανση του νερού, όμως έτσι σχηματίζονται οργανοχλωριομένες ενώσεις που έχουν θεωρηθεί ύποπτες για καρκινογενέσεις».

Χαιρετισμό, επίσης, απεύθυναν ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη, ο κ. Παπαδόπουλος εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, η κ. Δήμητρα Αράπογλου, βουλευτής του ΛΑΟΣ, ο Ευάγγελος Μπαλτάς, γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Νικόλαος Τσούκας, γενικός διευθυντής της ΕΥΔΑΠ, ο Κώστας Βολιώτης, μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, και η Bασιλική Δημητροπούλου, εκπροσωπώντας το υπουργείο Παιδείας.

kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: