Ενόψει των συστάσεων της Κομισιόν την Τρίτη (24/3) για την άμεση μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% το 2010 - και όχι το 2011, όπως ζητούσε η Ελλάδα -, και σχεδόν μια εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις για πάγωμα των μισθών του δημοσίου και την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο έχει μπει στη διαδικασία αναζήτησης δεύτερου πακέτου μέτρων. Την Τρίτη εκδίδεται η απόφαση για τις διαδικασίες της δημοσιονομικής επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας.
Είναι δεδομένο πλέον ότι στην απόφαση της Τρίτης - όπως προκύπτει από το κείμενο των συστάσεων της Κομισιόν προς το Ecofin - , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητά μόνιμα και διαρθρωτικά μέτρα,, τα οποία θα διασφαλίζουν ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2010, δηλαδή θα δίνεται διετή - και όχι τριετή όπως ζητεί η ελληνική κυβέρνηση – προθεσμία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ασκείται για μια ακόμη φορά έντονη κριτική για την αναποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος αλλά και την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να ελέγχει και στην συνέχεια να περιορίσει την σπατάλη του δημοσίου τομέα. Θα υπάρχει επίσης η απαίτηση για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
Τα υπό εξέταση μέτρα
Το δεύτερο πακέτο μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής - που θα ισχύσουν από τις αρχές φθινοπώρου -, θα περιέχουν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα όπως ένα «κλιμακωτό» ΕΤΑΚ, την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και την αύξηση του ΕΦΚ των καυσίμων. Η κυβέρνηση αναζητά μέτρα τα οποία θα αποφέρουν σίγουρα έσοδα, θα είναι μόνιμα και θα εμπεριέχουν το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή από τις Βρυξέλλες ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι, δεν αποκλείεται να τεθούν τελικά εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η κυβέρνηση, λοιπόν, προσανατολίζεται στην επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας είτε μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και της θέσπισης αυξημένου συντελεστή φορολογίας για τις μεγάλες ιδιοκτησίες.
Εξετάζεται επίσης η αύξηση του συντελεστή στις μεταβιβάσεις ακινήτων από 1% σήμερα σε 5% και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που είναι ο χαμηλότερος στην ευρωζώνη. Τέλος η κυβέρνηση αναζητά επιπλέον έσοδα από την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων, καθώς και από την επαναλειτουργία των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών -τα γνωστά «φρουτάκια»- σε πιστοποιημένα από το ΥΠΟΙΟ καταστήματα.
Παπαθανασίου: «Πρωτοφανής κρίση»
Για πρωτοφανή κρίση έκανε λόγο ο λόγος ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, μιλώντας τη Δευτέρα (23/3) στην τηλεόραση της ΝΕΤ, και προανήγγειλε ουσιαστικά τη δεύτερη δέσμη μέτρων, λέγοντας ότι «αν οι συνθήκες αλλάξουν και δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε βεβαίως και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέα μέτρα».
Ο κ. Παπαθανασίου σημείωσε ότι τα μέτρα του περιορισμού των δαπανών είναι μόνιμα και ξεκαθάρισε ότι κατά την άποψή του δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Όπως δήλωσε, στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει τάξη στα δημόσια οικονομικά και παράλληλα η ενίσχυση των ασθενέστερων και της επιχειρηματικότητας.
«Στη σημερινή κρίση δεν επιτρέπεται η φορολόγηση των επιχειρήσεων, για να αποφευχθούν τα λουκέτα. Κάθε φόρος στις επιχειρήσεις θα ήταν δυναμίτης στην ανεργία και την απασχόληση (…) Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη ρευστότητα, γι' αυτό δεν φορολογήσαμε τις τράπεζες. Ο φόρος στις τράπεζες θα σήμαινε λιγότερο δανεισμό στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» είπε.
kraxtis-gr.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου