Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Σταυροδρόμι για τη μάχη Ρεπουμπλικανών



..

Υποστηρικτές διαφόρων προεδρικών υποψηφίων υποδέχονται με πλακάτ και συνθήματα τον Ρεπουμπλικανό Μάρκο Ρούμπιο, στο εκλογικό τμήμα όπου άσκησε το δικαίωμα της ψήφου του, στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ.
Υποστηρικτές διαφόρων προεδρικών υποψηφίων υποδέχονται με πλακάτ και συνθήματα τον Ρεπουμπλικανό Μάρκο Ρούμπιο, στο εκλογικό τμήμα όπου άσκησε το δικαίωμα της ψήφου του, στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ.

Αψηφώντας το δριμύ ψύχος και τη σφοδρή χιονόπτωση, οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών άρχισαν να προσέρχονται από χθες το πρωί στις κάλπες του Νιου Χαμσάιρ για να επιλέξουν εκείνον ή εκείνη που θα εκπροσωπήσει το κόμμα τους στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Η αναμέτρηση σε αυτή τη μικρή πολιτεία της Νέας Αγγλίας, στο βορειοανατολικό άκρο των ΗΠΑ, ήταν η δεύτερη έπειτα από εκείνη της Αϊόβας, ανοίγοντας την αυλαία της πολύμηνης αναμέτρησης για το προεδρικό χρίσμα των δύο μεγάλων κομμάτων. Την παράσταση στην Αϊόβα είχαν κλέψει ο αριστερός Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, που έχασε με οριακή διαφορά μόλις 0,2% από το μεγάλο φαβορί, τη Χίλαρι Κλίντον, και ο υπερσυντηρητικός Ρεπουμπλικανός ομόλογός του Τεντ Κρουζ, που διέψευσε τα προγνωστικά, επικρατώντας σε βάρος του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ.

Τα αποτελέσματα της χθεσινής αναμέτρησης αναμένονταν να γίνουν γνωστά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (ώρα Ελλάδας). Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έφεραν τους Τραμπ και Σάντερς να προηγούνται με διαφορά ασφαλείας.

Ολη την προηγούμενη εβδομάδα, η Χίλαρι Κλίντον φρόντιζε να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών της από το Νιου Χαμσάιρ, το οποίο συνορεύει με την πολιτεία του Σάντερς, το Βερμόντ. Από το επιτελείο της πρώην υπουργού Εξωτερικών τονίζεται ότι το Νιου Χαμσάιρ είναι «πολύ μικρό και πολύ... λευκό» (με την έννοια ότι δεν διαθέτει σημαντικούς αριθμούς μαύρων και ισπανόφωνων), για να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό των διαθέσεων των Δημοκρατικών ψηφοφόρων σε πανεθνικό επίπεδο. Μια μεγάλη «ψαλίδα» μεταξύ των δύο υποψηφίων των Δημοκρατικών, όμως, θα έδινε φτερά στα πόδια του 74χρονου γερουσιαστή του Βερμόντ, ο οποίος καλεί σε «πολιτική επανάσταση» εναντίον της Γουόλ Στριτ και του επιχειρηματικού, πολιτικού και εκδοτικού κατεστημένου.

Μεγαλύτερη επίδραση ενδέχεται να έχει το αποτέλεσμα του Νιου Χαμσάιρ στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, όπου εννέα υποψήφιοι διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα. Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει σε μια άνετη νίκη, που θα του επιτρέψει να αμβλύνει τις αμφιβολίες για την υποψηφιότητά του, τις οποίες προκάλεσε το αρνητικό αποτέλεσμα της Αϊόβας, το ενδιαφέρον στρέφεται στον αγώνα για τη δεύτερη θέση. Εχοντας έρθει απροσδόκητα τρίτος, ο σχετικά μετριοπαθής Μάρκο Ρούμπιο, από τη Φλόριντα, είχε τον άνεμο στα πανιά του μέχρι το Σάββατο το βράδυ, οπότε η απογοητευτική εμφάνισή του στο ντιμπέιτ μεταξύ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων προκάλεσε βαρύ πλήγμα στην εκλογική εκστρατεία του. Η τελευταία δημοσκόπηση του CNN έφερνε τον Ρούμπιο στη δεύτερη θέση με 17%, πολύ μακρυά από το 31% του Τραμπ, αλλά επικίνδυνα κοντά στο 14% του Κρουζ και στο 10% του κυβερνήτη του Οχάιο, Τζον Κάσιτς. Ο τελευταίος, μαζί με τον Ρούμπιο, τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι και τον πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα Τζεμπ Μπους συναγωνίζονται σε έναν ακήρυκτο ενδοκομματικό «εμφύλιο» για την εξασφάλιση υποστήριξης από το κομματικό κατεστημένο και τους παραδοσιακούς χρηματοδότες των Ρεπουμπλικανών. Ενα απογοητευτικό αποτέλεσμα για οποιονδήποτε από τους τέσσερις στο Νιου Χαμσάιρ θα μπορούσε να σημάνει το πρόωρο τέλος της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ενας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να αναστατώσει το εκλογικό σκηνικό ακούει στο όνομα Μάικλ Μπλούμπεργκ. Ο μεγιστάνας των μίντια, ιδιοκτήτης του ομώνυμου οικονομικού πρακτορείου ειδήσεων και πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης, αποκάλυψε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times ότι σκέφτεται σοβαρά να κατέβει στις προεδρικές εκλογές, απογοητευμένος, όπως είπε, από το επίπεδο της μέχρι τώρα αντιπαράθεσης. Τα βέλη του 73χρονου επιχειρηματία και πολιτικού στρέφονται κυρίως εναντίον του σοσιαλιστή Μπέρνι Σάντερς και των «ακραίων» Τραμπ και Κρουζ. Ο πραγματιστής Μπλούμπεργκ ανήκε στους Δημοκρατικούς μέχρι το 2001, οπότε πέρασε στους Ρεπουμπλικανούς, για να γίνει ανεξάρτητος το 2007. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δεν μαρτυρούν ιδιαίτερη δυναμική μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του, η οποία μάλλον θα στερούσε περισσότερους ψήφους από τους Δημοκρατικούς παρά από τους Ρεπουμπλικανούς.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: