Γεροβασίλη: Η μπάλα είναι στο γήπεδο των θεσμών


..

Γεροβασίλη: Η μπάλα είναι στο γήπεδο των θεσμών


  • (9)
  • (17)

«Η σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι βεβαίως ότι η όλη διαδικασία οφείλει να ολοκληρωθεί σε συντομότατο χρονικό διάστημα. Διότι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη έχουν χρόνο για χάσιμο», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της σημερινής (09/02) ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και την πορεία ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.


Σύμφωνα με την κα. Γεροβασίλη δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος καθυστέρησης. «Οι όποιες διαφορές πρέπει και μπορούν να γεφυρωθούν με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά τηρεί το γράμμα της συμφωνίας και καταθέτει προτάσεις που είναι σύμφωνες με όσα ορίζονται εκεί. Η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο των θεσμών που οφείλουν να έχουν εποικοδομητική στάση ώστε να προχωρήσουμε απερίσπαστοι στο έργο της ανοικοδόμησης της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε επίσης γνωστή την επικοινωνία που είχε σήμερα (09/02) ο Πρωθυπουργός με την Γερμανίδα καγκελάριο προκειμένου να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε η Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία. Σύμφωνα με όσα είπε η κα. Γεροβασίλη, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή της Συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ) θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. «Πρόταση για κοινές περιπολίες βεβαίως δεν τέθηκε», υπογράμμισε. «Η πρόσκληση της κυβέρνησης για εξαντλητικό και ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες βρίσκεται πάντοτε στο τραπέζι», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο αγροτικό. «Ο διάλογος όμως δεν μπορεί να γίνει από μηδενική βάση», πρόσθεσε τονίζοντας ότι: «βεβαίως είμαστε ανοικτοί στις προτάσεις του αγροτικού κόσμου, αυτές όμως δεν μπορεί να αδιαφορούν για τη συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας, ούτε βεβαίως και για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που σηκώνουν, τα τελευταία χρόνια, το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής».Σύμφωνα με την κα. Γεροβασίλη στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις, κάτι που όπως είπε πρέπει να είναι και στόχος του αγροτικού κόσμου. Μάλιστα η κυβερνητική εκπρόσωπος κάλεσε τους αγρότες να απομονώσουν: «εκείνους που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις κινητοποιήσεις για πολιτικούς, αποκλειστικά, λόγους».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις κινήσεις που θα προβεί η κυβέρνηση εν όψει της κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε: «Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι και κανόνες αν πάω εγώ με ένα αυτοκίνητο να ανέβω σε ένα πεζοδρόμιο νομίζω η τροχαία θα με σταματήσει και θα με κατεβάσει. Επίσης υπάρχουν κανόνες για το ποια οχήματα εισέρχονται στο κέντρο της Αθήνας. Νομίζω ότι είναι δουλειά της τροχαίας να δει τι θα κάνει απέναντι σε αυτό».Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό, σημείωσε ότι ο υπουργός Εργασίας τήρησε τη δέσμευσή του να καταθέσει βελτιωτική πρόταση για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημόνων. Με τη νέα πρόταση και τις προσαρμογές που προβλέπονται, ενισχύονται τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, ενώ υπάρχουν κλιμακωτές επιβαρύνσεις για τα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα.Για τις τηλεοπτικές άδειες, η κ. Γεροβασίλη θύμισε ότι σήμερα συνεδριάζει ξανά η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, προσθέτοντας ότι αποτελεί συνταγματική υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων η συναίνεση για να προχωρήσει αυτή και όχι προνόμιο ή δικαίωμα της διάσκεψης των προέδρων και άρα είναι απαραίτητο να βρεθεί κοινός τόπος για να στελεχωθεί η ανεξάρτητη Αρχή. Αν αυτό δεν συμβεί, όπως είπε, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει μπροστά και θα ολοκληρώσει με κάθε νόμιμο μέσο τη διαδικασία της αδειοδότησης. «Καλούμε λοιπόν την αντιπολίτευση και ειδικά τη ΝΔ, να σταματήσει να προβάλλει προσκόμματα και να συνδράμει στην προσπάθεια για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι εδώ θα κριθούν η αξιοπιστία και οι προθέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και του ίδιου του κράτους.Αναφερόμενη στο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ιράν, η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση των διεθνών σχέσεων της χώρας, ένα πλαίσιο που ορίζεται από την αρχή της ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η επίσκεψη στο Ιράν στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και υπήρξε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και των δύο πλευρών, ιδιαίτερα στους τομείς των νέων τεχνολογιών, των πετρελαιοειδών, της μεταποίησης, της ενέργειας και των μεταφορών και, ήδη, έχουν κλείσει σημαντικές συμφωνίες μεταξύ Ελλήνων και Ιρανών επιχειρηματιών.
http://www.real.gr/