Αιματηρή σύγκρουση τρένων στη Γερμανία


..

Αιματηρή σύγκρουση τρένων στη Γερμανία

  Εκτύπωση | 10 Φεβρουάριος 2016, 08:00 | Σημερινή

ΤΟ έργο των σωστικών συνεργείων ήταν πολύ δύσκολο.
Τουλάχιστον εννέα νεκροί και πέραν των εκατόν οι τραυματίες, ο απολογισμός
Το δυστύχημα συνέβη το πρωί της Τρίτης κοντά στο Μπαν Άιμπλινγκ, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Μονάχου, μεταξύ Χόλτσκιρχεν και Ρόζενχαϊμ

Δύο επιβατηγά τρένα συγκρούστηκαν χθες μετωπικά στη νότια Γερμανία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον εννέα και να τραυματιστούν πέραν των εκατόν επιβατών, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το σημείο του δυστυχήματος, κοντά σε ποταμό από τη μία πλευρά και δάσος από την άλλη, δυσκόλεψε την πρόσβαση των συνεργείων - τραυματίες και σοροί μεταφέρθηκαν ακόμη και με βάρκες και ελικόπτερα στην άλλη πλευρά, για να τους παραλάβουν τα ασθενοφόρα.

Μεταξύ των τραυματιών, 15 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και άλλοι 40 σε βαριά κατάσταση, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Η κατάσταση στο σημείο ήταν χαοτική τις πρώτες ώρες, με τα συνεργεία να προσπαθούν να απεγκλωβίσουν επιβάτες και να αποκτήσουν εικόνα της κατάστασης. Ο απεγκλωβισμός χρειάστηκε ώρες και προτεραιότητα δόθηκε, όπως ανέφεραν τα συνεργεία, στην ανάσυρση τραυματιών πριν από τη διερεύνηση των συνθηκών του περιστατικού.

Το χρονικό
Το δυστύχημα συνέβη Τρίτη το πρωί κοντά στο Μπαν Άιμπλινγκ, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Μονάχου, μεταξύ Χόλτσκιρχεν και Ρόζενχαϊμ. Στη σύγκρουση ενεπλάκησαν δύο τρένα της ιδιωτικής εταιρείας Meridian, όπως επιβεβαίωσε και η ίδια. Το ένα από τα δύο τρένα εκτροχιάστηκε κατά τη σύγκρουση και πολλά βαγόνια έχουν ανατραπεί, παίρνοντας κλίση περίπου 45 μοιρών.

Στο σημείο έσπευσαν δεκάδες ασθενοφόρα, όπως και ισχυρές δυνάμεις πυροσβεστικής. Πάνω από την περιοχή πετούσαν οκτώ ελικόπτερα των σωστικών συνεργείων. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν είναι γνωστά. Το δυστύχημα συνέβη σε περιοχή που οι τροχιές είναι μονής κατεύθυνσης, και οι εκτιμήσεις επικεντρώνονται σε τεχνικό λάθος κατά την αλλαγή των γραμμών (οι οποίες είναι διπλής κατεύθυνσης μέχρι το Μπαντ Άιμπλινγκ και μετά το Ρόζενχαϊμ).

Αναζήτηση των αιτιών
Σε ανακοίνωσή της η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε «συγκλονισμένη και θλιμμένη από το σιδηροδρομικό δυστύχημα», λέγοντας ότι «οι σκέψεις της βρίσκονται με τις οικογένειες των θυμάτων». Η ίδια εξέφρασε παράλληλα «την πεποίθηση ότι οι αρμόδιες Αρχές θα κάνουν τα πάντα για να προσδιορίσουν τα αίτια του δυστυχήματος». Από το Υπουργείο Μεταφορών ανακοινώθηκε, εν τω μεταξύ, ότι η σιδηροδρομική γραμμή όπου συγκρούστηκαν τα τρένα διαθέτει σύστημα πρόληψης αυτού του είδους των ατυχημάτων. Δύο από τα μαύρα κουτιά ανασύρθηκαν ήδη και το τρίτο αναμενόταν να ανακτηθεί χθες, για να φωτίσουν τα αίτια της σύγκρουσης.