Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας ζήτησε ο Ολάντ


Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στην ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓαλλίαςΦρανσουά Ολάντ, στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας στο πλάι του την καγκελάριο Μέρκελ...
Ο γάλλος πρόεδρος, ειδικότερα, είπε: "Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, μια χώρα της οποίας ο πολιτισμός μάς φωτίζει ακόμη.Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα να αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος".

"Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςείναι ένας θαρραλέος πολιτικός και θέλησε να συμβουλευτεί τον λαό του πριν συμφωνήσει για το πρόγραμμα. Ο σεβασμός προς τη δημοκρατία δεν ήταν ποτέ αντίθετος με τον σεβασμό προς τους κοινούς κανόνες. Τώρα ελπίζω να αρχίσουμε να μιλάμε και για το χρέος", πρόσθεσε.

"Οι διαπραγματεύσεις (με την Αθήνα) ήταν επίπονες και εμείς συμμετείχαμε κατά το μέρος που μας αναλογούσε. Θα μπορούσαν να έχουν αποτύχει και αυτό θα ήταν κάτι παραπάνω από μια αποτυχία: θα ήταν μια αποκήρυξη των αμοιβαίων ευθυνών μας", τόνισε.

Και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που αποτελούν η χρηματοπιστωτική κρίση, η μετεξέλιξή της σε ανθρωπιστική, οι μεταναστευτικές ροές και η τρομοκρατία, με "ευθύνη, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα", τρεις αρχές που επανέλαβε με έμφαση.
Προσφυγικό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και μια κοινή ακτοφυλακή που θα αναλάβουν τη φύλαξη του Χώρου Σένγκεν, δήλωσε.

Ο Ολάντ υποστήριξε ότι η Ευρώπη "καθυστέρησε" να εκτιμήσει το εύρος των "τραγωδιών" στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίες πυροδότησαν τη χειρότερη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη μετά το 1945.
"Δεν βοήθησε αρκετά" στην αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων, εξήγησε.
"Ελλάδα και Ιταλία δεν πρέπει να μείνουν μόνες στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, καθώς και να βοηθήσουμε την Τουρκία που δέχεται μεγάλες μεταναστευτικές ροές", συμπλήρωσε.
Προειδοποίησε ότι θα έρθει "το τέλος της Ευρώπης" και "η επιστροφή στα εθνικά σύνορα" αν η ΕE δεν επιδείξει μεγαλύτερη ενότητα απέναντι στις κρίσεις, καταχειροκροτούμενος από τους ευρωβουλευτές.

"Ναι, το τέλος της Ευρώπης, δηλαδή η επιστροφή στα εθνικά σύνορα, η διάλυση των κοινοτικών πολιτικών, η εγκατάλειψη του ευρώ", επέμεινε.

"Ο Φρανσουά Μιτεράν υποστήριζε ότι ο εθνικισμός είναι πόλεμος. Η προειδοποίησή του ισχύει ακόμη", πρόσθεσε.

Συρία

Ο Ολάντ προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου να ξεσπάσει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Συρία και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, εάν η Ευρώπη δεν αναλάβει δράση, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση υπέρ της συμβολής στο να υπάρξει μια άλλη εναλλακτική από το δίλημμα Μπασάρ αλ Άσαντ ή Ισλαμικό Κράτος.
"Εάν επιτρέψουμε οι θρησκευτικές συγκρούσεις να εξαπλωθούν, να μην σκεφτόμαστε ότι θα μείνουμε στο απυρόβλητο: θα πρόκειται για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο", είπε.

"Πρέπει να οικοδομήσουμε στη Συρία, με όλους εκείνους που μπορούν να συμβάλουν, ένα πολιτικό μέλλον που θα δώσει στο συριακό λαό μια άλλη εναλλακτική από εκείνες του Μπασάρ αλ Άσαντ ή του Ισλαμικού Κράτους", επισήμανε.

http://admin.nooz.gr/Uploads/merkelhollande710151.jpg

Διαβάστε: Μέρκελ: Οι προκλήσεις είναι πρόβα τζενεράλε

Μέρκελ

Οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που αφορούν τον τρόπο αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι "παρωχημένοι" και πρέπει να αντικατασταθούν από μια "νέα διαδικασία" δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ.

"Ας είμαστε ειλικρινείς, ο κανονισμός του Δουβλίνου (με βάση τον οποίο οι πρόσφυγες πρέπει να ζητούν άσυλο στην πρώτη χώρα άφιξής τους στην ΕΕ) με την παρούσα μορφή του είναι παρωχημένος", είπε. "Τάσσομαι υπέρ μιας νέας διαδικασίας προκειμένου οι ευρωπαϊκές χώρες να μοιράζονται πιο ισόνομα το βάρος", πρόσθεσε.

ΝΟΟΖ

Δεν υπάρχουν σχόλια: