Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Διαχωριστικές γραμμές από Φώφη Γεννηματά έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ


Διαχωριστικές γραμμές από Φώφη Γεννηματά έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ..
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Αρνητική απάντηση στην πρόσκληση του κ. Αλ. Τσίπρα προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Κεντροαριστεράς για «προοδευτικό μέτωπο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό» έδωσε χθες η κ. Φώφη Γεννηματά, κατά την τοποθέτησή της στη συζήτηση πριν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έχει μηδενικό απολογισμό επί της ουσίας των αποφάσεων για την εφαρμογή προοδευτικών πολιτικών. Και του απέδωσε φλερτ με τη Δεξιά, αλλά και συγκυβέρνηση «με μια ακροδεξιά απόφυση του πολιτικού συστήματος». «Αντιδεξιός α λα καρτ δεν γίνεται, κ. Τσίπρα. Με λίγα λόγια, δεν νομιμοποιείστε να μοιράζετε πιστοποιητικά ούτε πατριωτισμού ούτε προοδευτικότητας», είπε η κ. Γεννηματά, ενώ αργότερα τόνισε: «Σε εμάς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μην αναζητάτε ούτε πρόθυμες εφεδρείες ούτε αφελείς συνενόχους».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας, η κ. Γεννηματά επιχείρησε με σειρά επιχειρημάτων να αποδομήσει την «προοδευτική» αφήγηση του κ. Τσίπρα ως ευρισκόμενη μακριά από την πραγματικότητα. Είναι εμφανής ο στόχος της κ. Γεννηματά να οριοθετήσει το κόμμα της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και των προσπαθειών που πραγματοποιεί ο κ. Τσίπρας να παρουσιαστεί ως οιονεί ηγέτης ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου με τη συμμετοχή και της Κεντροαριστεράς. «Παριστάνετε ότι ανακαλύψατε ξανά τον τροχό, εμείς χτίσαμε δομές και γράψαμε ιστορία για την κοινωνική προστασία», είπε η κ. Γεννηματά. Και επισήμανε πως ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η Ε.Ε. της κοινωνικής δικαιοσύνης, στη βάση συμμαχιών με υγιείς κοινωνικές δυνάμεις που, όπως είπε μεταξύ άλλων, «δεν θα εγκαταλείπουν το καράβι του ευρώ ανάλογα με το μικροκομματικό όφελος» και δίχως τη μείωση μισθών και την αποφυγή των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, η κ. Γεννηματά αποσύνδεσε τον ΣΥΡΙΖΑ από τους παραδοσιακούς προοδευτικούς ψηφοφόρους. «Ο δημοκρατικός κόσμος, κ. πρωθυπουργέ, δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά των ελίτ, των τραμπουκισμών και των συναθροίσεων στις πλατείες του διχασμού», επισήμανε.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσε ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να ψηφίσει τα υφεσιακά μέτρα της κυβέρνησης. Η κ. Γεννηματά επανέλαβε τις πέντε βασικές «κόκκινες» γραμμές του κόμματός της: Οχι στις ελεύθερες απολύσεις, τις συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας, στην εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών, στο 23% στην εκπαίδευση και στην ανασφάλεια δανειοληπτών ιδίως ως προς τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση διαθέτει κυβερνητική πολιτική και ζήτησε από τους αρμοδίους να εγκαταλείψουν τη «δογματική άρνησή» τους και να εφαρμόσουν τον θεσμό του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος. Επανέλαβε την πρόταση της Δημ. Συμπαράταξης για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ζητώντας επί τούτου αλλαγή του εκλογικού νόμου, δίχως γενικόλογες αναφορές.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: