Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Τσίπρας: «Η Ν.Δ. δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση»


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η ψήφιση των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι το νέο ..ορόσημο για την κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και η γραμματεία της κυβέρνησης έχουν θέσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα μέχρι αύριο προς τα υπουργεία που εμπλέκονται νομοθετικά με τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης, προκειμένου να έχουν ολοκληρώσει τις εκθέσεις και προτάσεις τους.

Αύριο θα αποφασιστεί και το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης στη Βουλή της νέας δέσμης μέτρων, που αναμένεται ότι θα έρθει σε ένα νομοσχέδιο μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, δήλωσε (Ρ/Σ ΒΗΜΑ) ότι τα μέτρα «θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί περίπου στις 15 Οκτωβρίου» και ότι οι απαραίτητες διαδικασίες θα πρέπει να είναι γρήγορες.

Ο κ. Τσίπρας, κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τόνισε ότι «πρώτος στόχος είναι εντός του επόμενου μήνα να έχει λήξει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να έχει ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά τη σαφή θέση που διατυπώθηκε από τους εκπροσώπους τους ότι δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μάλιστα, ιδιαίτερα για τη Ν.Δ. ανέφερε ότι «δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση» και εξέφρασε την άποψη πως η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων «χρησιμοποιήθηκε ως αρένα εσωκομματικού αγώνα», ενώ κατήγγειλε ως υποκριτική τη στάση υπέρ της συναίνεσης που είχε υιοθετήσει προεκλογικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στα επιμέρους θέματα, αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό, επιρρίπτοντας ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ασφαλιστικά ταμεία στο PSI και στην υλοποίηση μιας πολιτικής «που συρρίκνωσε την ελληνική οικονομία κατά 25% και εκτίναξε την ανεργία στο 27%». Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές παρέπεμψε στην απόφαση των δανειστών να προκαλέσουν ασφυξία στην ελληνική οικονομία κλείνοντας τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης. Για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, παρέκαμψε τα capital controls και αναφέρθηκε στη διάθεση περισσότερων των 40 δισ. χωρίς να διευθετηθεί το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές και για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, στρέφοντας τα βέλη του προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Είπε, ειδικότερα, ότι ανέμενε από τις «αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις» να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για συμπόρευση στα θέματα που βρίσκονται ανοιχτά προς διαπραγμάτευση και ιδιαίτερα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την προσπάθεια διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, τη διαμόρφωση του νέου Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, το θέα των «κόκκινων» δανείων. «Αντ’ αυτού εξακολουθούν να παίζουν την ουρά της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε, για να προσθέσει ότι αυτό γίνεται «τη στιγμή που η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει αρχίσει να αναγνωρίζει τα λάθη της και έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στους κόλπους της για τη στρατηγική διαχείριση της κρίσης».

Ως άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τη διεύρυνση των κοινωνικών παροχών, τη στήριξη του συστήματος υγείας, την προσπάθεια καταπολέμησης της ανεργίας, την ενίσχυση της Δικαιοσύνης, την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, τη διεύρυνση των φορολογικών ελέγχων, την ψήφιση των νομοσχεδίων για τη λαθρεμπορία καυσίμων και καπνικών προϊόντων, τον διάλογο για τη μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: