Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Αναστέλλει την Σένγκεν η Γερμανία στα σύνορα με την Αυστρία

Την παραμονή της κρίσιμης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ επί του σχεδίου Γιούνκερ και στη σκιά δηλώσεων ότι φθάνει στα όρια των δυνατοτήτων της ως προς την υποδοχή προσφύγων, η Γερμανία κάνει ...
μεταστροφή στο προσφυγικό σταματώντας τα τρένα από την Αυστρία. Το Βερολίνο επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία, αναστέλλοντας την Συνθήκη Σένγκεν μπροστά στις μαζικές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στο Μόναχο.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι η Γερμανία επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία -επιβεβαιώνοντας σχετικές αναφορές στον γερμανικό Τύπο για αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν.

«Αυτή τη στιγμή η Γερμανία επαναφέρει προσωρινά τους μεθοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα [της ΕΕ]. Το επίκεντρο [των ελέγχων] θα είναι αρχικά τα σύνορα με την Αυστρία» δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ.

«Ο στόχος των μέτρων αυτών είναι να περιοριστεί η παρούσα εισροή στη Γερμανία και να επανέλθουμε σε τακτικές διαδικασίες όταν μπαίνουν άνθρωποι στη χώρα» είπε, προσθέτοντας ότι η προσωρινή επαναφορά των ελέγχων είναι αναγκαία και για λόγους ασφαλείας.

Οι Αυστριακοί Σιδηρόδρομοι είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι οι γερμανικές αρχές διέκοψαν από το απόγευμα της Κυριακής τη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο χωρών. Η Γερμανία σταματά τα τρένα που κατευθύνονται στο έδαφός από την Αυστρία, χωρίς να είναι προς παρόν ασαφές εάν διακόπτονται τα δρομολόγια των τρένων που αναχωρούν από τη Γερμανία με προορισμό την Αυστρία.

Κατά πληροφορίες της Kronen Zeitung οι αστυνομικές δυνάμεις της Βαυαρίας θα διεξάγουν ελέγχους «για να καθορίσουν άμεσα ποιος δικαιούται άσυλο», όμως δεν είναι σαφές πώς θα λάβουν χώρα οι συγκεκριμένοι έλεγχοι. Έχουν αναπτυχθεί 2.100 αστυνομικοί στα σύνορα με την Αυστρία, σύμφωνα με τοπικές αναφορές.

Την ανησυχία του για το μέλλον του συστήματος ανοιχτών συνόρων της Ευρώπης εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με αφορμή τα δημοσιεύματα που είχαν προαναγγείλει την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα της χώρας με την Αυστρία.

«Μόλις μίλησα με την καγκελάριο Μέρκελ. Συμφωνούμε: για να κρατήσουμε ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ των χωρών-μελών, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη αλληλεγγύη στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης» έγραψε στο Twitter ο Γιούνκερ, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλει ο ίδιος, σε συνεργασία με το Βερολίνο, για να προωθήσει την εγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο προσωπάρχης του Γιούνκερ, ο Μάρτιν Σέλμαϊρ, έγραψε στο Twitter: «Η ελεύθερη μετακίνηση [η ζώνη Σένγκεν] θα τεθεί σε κίνδυνο εάν οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν συνεργαστούν γρήγορα και αλληλέγγυα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».

Με άλλα μηνύματά του ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στις εκκλήσεις που έχει κάνει στους ηγέτες χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι αντιτίθενται στο σύστημα των ποσοστώσεων για τη φιλοξενία προσφύγων στο έδαφός τους.

Ωστόσο, τόσο ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο επανέλαβαν την Κυριακή, παραμονή της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών, ότι παραμένουν αντίθετοι στην επιβολή ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη της Ένωσης.

«Ακόμα και η Γερμανία φθάνει στα όριά της»

Δεκατρείς χιλιάδες πρόσφυγες έφθασαν στο Μόναχο μόνο το Σάββατο και άλλοι 1.400 το πρωί της Κυριακής, με τις τοπικές αρχές να προειδοποιούν πως έχουν φθάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους ως προς τη διαχείριση του κύματος αφίξεων.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική πύλη της εφημερίδας Der Tagesspiegel.

«Είναι αλήθεια: Η έλλειψη δράσης από την πλευρά της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση ωθεί ακόμη και τη Γερμανία στο όριο των δυνατοτήτων της» δήλωσε ο Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ, αποσαφηνίζοντας ότι «δεν είναι τόσο πολύ ο αριθμός των προσφύγων, όσο η ταχύτητα με την οποία φθάνουν που το κάνει τόσο δύσκολο για τα κρατίδια και τους δήμους να το αντιμετωπίσουν».

Ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) δήλωσε επίσης πως η Γερμανία και η Ευρώπη θα πρέπει μαζί να συγκεντρώσουν έως 1,5 δισεκ. ευρώ ως άμεση βοήθεια για την παροχή τροφής, στέγης και πάνω απ'' όλα για τη λειτουργία σχολείων στους μεγαλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ιορδανία και στον Λίβανο. 

Απηύθυνε έκκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις χώρες του Κόλπου να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες των καταυλισμών με το ίδιο ποσό. «Είναι απαράδεκτο εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ να διατίθενται για τη διάσωση τραπεζών μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά η διεθνής κοινότητα να μην μπορεί να συγκεντρώσει ακόμη και ένα τμήμα του ποσού αυτού για να σώσει ανθρώπους» τόνισε.

«Έχουμε φθάσει στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας» δήλωσε επίσης εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μονάχου, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις προσπάθειες για να οδηγηθούν σε καταλύματα οι πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Η Γερμανία αναμένει στην επικράτειά της 800.000 πρόσφυγες για το σύνολο του 2015.

Νέο ρεκόρ αφίξεων 4.330 προσφύγων και μεταναστών καταγράφηκε την ίδια στιγμή στην Ουγγαρία το Σάββατο, καθώς πλησιάζει η 15η Σεπτεμβρίου οπότε τίθεται σε ισχύ ο νέος αντιμεταναστευτικός νόμος, τα σύνορα με την Σερβία κλείνουν και κατά δήλωση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν θα συλλαμβάνονται ο πρόσφυγες και μετανάστες που θα επιχειρήσουν να περάσουν σε ουγγρικό έδαφος.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή στην εφημερίδα Der Tagesspiegel, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανέφερε πως οι πρόσφυγες που συρρέουν στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν πού θα εγκατασταθούν.

Επισήμανε πως οι πρόσφυγες στους οποίους δίνεται προστασία στην Ευρώπη θα πρέπει να αποδεχθούν πως θα κατανέμονται σε όλες τις χώρες της Ένωσης. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους πρόσφυγες να επιλέξουν ελεύθερα πού θέλουν να μείνουν -αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο» είπε.

«Δεν μπορεί επίσης να είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλουμε επιδόματα που προβλέπει η γερμανική νομοθεσία στους πρόσφυγες που έχουν κατανεμηθεί σε μία χώρα της ΕΕ και στη συνέχεια έρχονται έτσι κι αλλιώς στη Γερμανία» προσέθεσε.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ συναντώνται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακατανομή περίπου 160.000 αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ένωσης.

Ο Γερμανός Επίτροπος της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag πως η Γερμανία θα πρέπει να μειώσει τα επιδόματα για τους αιτούντες άσυλο ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν τα σύνορά της.

«Οι πληρωμές στους αιτούντες άσυλο στη Γερμανία θα πρέπει να προσαρμοστούν έτσι ώστε να υπάρξει μία ορισμένη εναρμόνιση με τις πληρωμές σε άλλες χώρες της ΕΕ» επισήμανε.

«Χρειαζόμαστε μία ορισμένη εναρμόνιση των χρηματικών ωφελημάτων για τους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη επειδή αν υπάρχει διαφορά μέσα στην ΕΕ, μπορεί να δημιουργήσει λανθασμένα κίνητρα» προσέθεσε.

Ο Ντε Μεζιέρ υπογράμμισε πως η Γερμανία -η οποία από το περασμένο Σαββατοκύριακο παραβλέπει προσωρινά τους ευρωπαϊκούς κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους οι μετανάστες που ζητούν άσυλο θα πρέπει να καταγράφονται στην πρώτη χώρα της ΕΕ που φθάνουν- θα πρέπει να επιστρέψει γρήγορα στις «κανονικές διαδικασίες».

Σημείωσε, όμως, πως η Γερμανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για να διαχειριστεί έναν «πολύ μεγάλο αριθμό» προσφύγων μακροπρόθεσμα. Ορισμένοι προσποιούνται τους Σύρους με την ελπίδα να πάρουν άσυλο, ανέφερε.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: